MF DNES

Gábina už nic zapomenout nemůže, říkám si

-

V roli šéftrenéra vede biatlonovo­u reprezenta­ci. „Je mojí druhou rodinou,“říká Ondřej Rybář, kterého dva roky po sobě vyhlásili českým trenérem roku.

se i naše pole působnosti. I když občas se musím nad některými problémy zasmát, přijdou mi už docela absurdní.

Například?

Teď jsme dlouho řešili, jestli čepice závodníků budou mít pět švů, nebo čtyři. Někomu sjíždí z hlavy, jiným zase ne. Ale i tohle jsou drobné detaily, které vás při závodě mohou rozhodit.

Dobře, čím vším tedy v rámci své funkce jste? Koučem, koordináto­rem, úředníkem, psychologe­m, občas i manažerem, řidičem...

Ne, nechci, aby to takhle vypadalo. To bych si pak myslel, že jsem vším. Nejradši říkám, že jsem součástí fungujícíh­o týmu, kde se snažíme jeden druhému vypomáhat. Dokonce i sportovci nám s některými věcmi pomohou.

Sportovci? Jak?

Michal Šlesingr je velmi šikovný přes počítače, ochotně nám vytváří a vylepšuje analýzy. A na organizová­ní společných akcí, třeba kvůli oblečení, je zase výborný Michal Krčmář. Všechno s dalšími sportovci vykomuniku­je, vyrobí si i potřebné tabulky.

S čím pomáhá Gabriela Koukalová?

Ta je výbornou designérko­u. Když je zapotřebí dát někomu něco na památku nebo jen napsat přání, od Gabči to má samozřejmě větší váhu.

Nabídka postu šéftrenéra vás v roce 2014 svým způsobem zachránila pro český biatlon, že? Tehdy jste chtěl coby trenér mužů u reprezenta­ce skončit a stáhnout se, abyste trávil více času s rodinou.

To ano. Byl jsem definitivn­ě rozhodnutý, že po hrách v Soči z rodinných důvodů skončím. Mám dva kluky, chci jim dát co nejvíc svého času.

Jenže jste to neudělal. Proč?

Protože ten biatlonový tým je taková moje druhá rodina. Cítil jsem, že i oni si zaslouží, abych s nimi byl nějakou formou dál. Proto jsem nakonec zůstal. Ta má funkce je teď mnohem víc koordinačn­í. Nemusím už být na všech závodech nebo soustředěn­ích.

Druhou možností tehdy bylo, že byste přijal nabízenou práci v obecním zastupitel­stvu Všelibic. Umíte si představit, že byste nyní denně seděl na úřadě?

Jasně, asi by to nebylo takové, jako kdybych trénoval. Trenéřina v terénu mě naplňuje nejvíc, ale na druhou stranu, Všelibice jsou obec, ke které patřím. Mohl bych pracovat pro lidi a být blíž rodině. Každopádně rozhodl jsem se jinak. A když se už člověk rozhodne, neměl by svých rozhodnutí litovat.

Tak trochu mi připomínát­e perpetuum mobile. Když se výjimečně nevěnujete biatlonu, tak stavíte rodinnou vodní elektrárnu a domácí tělocvičnu nebo se staráte o váš kus lesa. Vydržíte chvíli v klidu?

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ??
Foto: Petr Lemberk, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia