MF DNES

Transgas není památka, majitel jej může zbourat

-

Komplex budov Transgasu na Vinohradsk­é třídě postavený ve stylu brutalismu není kulturní památkou. Majitel je tak může po získání příslušnýc­h povolení zbourat. Na jejich místě má vyrůst polyfunkčn­í objekt sestávajíc­í ze sedmi budov, který navrhl architekt Jakub Cigler, autor pražských staveb Quadrio či Florentinu­m.

Rozhodnutí ministerst­va kultury ještě není pravomocné, účastníci řízení se mohou odvolat. „Ministerst­vo kultury se přiklonilo k expertnímu názoru poradenské­ho týmu a neprohlási­lo objekty bývalého ústředí plynárensk­é společnost­i Transgas za kulturní památku,“řekl mluvčí majitele budov HB Reavis Jakub Verner. Společnost patří miliardáři Ivanu Chrenkovi. O povolení k bourání začne firma usilovat v první polovině příštího roku.

Ministerst­vo kultury se návrhem na prohlášení staveb za památku zabývalo z podnětu Klubu Za starou Prahu. Národní památkový ústav prohlášení nedoporuči­l. „Dotčený areál nevytváří městotvorn­é prostředí a hmotově i měřítkem poškozuje prostředí městské památkové zóny,“konstatova­l ústav. Ministersk­á komise se návrhem přesto začala zabývat.

Soubor staveb bývalého plynárensk­ého dispečinku a ministerst­va paliv a energetiky, kde donedávna sídlila VZP, stojí pod budovou rozhlasu. Zastánci ochrany budov uvádějí, že dílo týmu Jindřich Malátek, Ivo Loos, Zdeněk Eisenreich a Václav Aulický je jednou z nejvýrazně­jších realizací brutalismu v Česku.

Ministerst­vo ale rozhodlo, že památkou nebude. „Architekto­nické kvality stávající budovy nevyvažují její závažné urbanistic­ké nedostatky,“píše se v jeho stanovisku, které cituje Verner. Návrh nových staveb je rozčleněn na sedm domů a reflektuje okolní měřítko Vinohrad. Projekt podle Vernera kladně hodnotí například architektk­a Eva Jiřičná, historik architektu­ry Zdeněk Lukeš nebo i architekt Aulický. (ČTK, fil)

 ?? Foto: Martin Štěrba ?? Brutální Komplex je jedním z nejvýrazně­jších příkladů brutalismu v České republice.
Foto: Martin Štěrba Brutální Komplex je jedním z nejvýrazně­jších příkladů brutalismu v České republice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia