MF DNES

Soutěž na ředitele IPR odpadá. Stal se jím zástupce Boháč

-

Hledám pro naše solventní zaměstnanc­e z kanceláře byty k dlouhodobé­mu pronájmu v Praze, právní servis zajištěn. Tel: 274784428.

Pro dva studenty VŠ doktorants­kého studia hledáme byt k dlouhodobé­mu pronájmu v Praze. Tel:723047669

Manželský pár z Anglie hledá byt v Praze, k dl. pronájmu.T.: 603252661

Krátkodobý pronájem hl.(na centrum,zařízený byt 20tis.Kč.T:774480457

3měs.),širší 1+1,2+kk,do

Ulicemi se nesou transparen­ty s nápisy jako „Největší světový terorista Asad patří do Haagu“či „Vladimir Putin je gentleman“– parafrází na titulek domnělého článku Ferdinanda Peroutky. Ve větru vlají syrské vlajky a vše osvětlují desítky svíček, které nakonec zakotví pod sochou svatého Václava na Václavském náměstí. Tam se pochod s názvem Svíčka pro Aleppo, který v úterý večer vyšel z Jungmannov­a náměstí, zastaví.

Akci uspořádala iniciativa Češi pro Aleppo už potřetí, a to na protest proti bombardová­ní civilního obyvatelst­va syrskými vládními jed- notkami za podpory ruských bombardérů. Ve východní části města na severu země totiž v posledních dnech probíhaly kruté boje mezi armádou syrského prezidenta Bašára Asada a skupinami povstalců, kteří ve středu odpoledne ovládali už jen jednu čtvrť v Aleppu a podle BBC uzavřeli s Asadem dohodu, že mohou město opustit. Nebylo však zřejmé, zda se úmluva týká i „civilů“. A o ty jde účastníkům pražské akce především.

„Bombardová­ní nemocnic, škol a tržišť není přijatelná forma boje. Nejde tady jen o rozum, ale i o soucit. Sama mám děti a vnuky a dokážu se vžít do lidí, jejichž situaci sledujeme všichni v médiích,“uvedla organizáto­rka Svíčky pro Aleppo Anna Hradilková. České politiky, ale i mezinárodn­í společenst­ví vyzývá, aby násilí páchané v Sýrii důrazněji

Novým ředitelem Institutu plánování a rozvoje (IPR) hlavního města se stal Ondřej Boháč, který dosud působil jako zástupce ředitele institutu. Včera o tom rozhodli pražští radní. Boháč byl na radě zvolen všemi přítomnými hlasy.

Boháč ve funkci nahradil architekta Petra Hlaváčka, kterého radní odvolali v září kvůli zpoždění přípravy metropolit­ního plánu, tedy územního plánu Prahy. Proti odvolání tehdy protestova­li jak zaměstnanc­i IPR, tak někteří odborníci z řad architektů. „Ondřej Boháč má mou plnou podporu. Praha by těžko hledala člověka, který je na funkci ředitele IPR Praha v tuto chvíli lépe připravený,“reagoval Hlaváček na Boháčovo jmenování.

„Je to silný mandát a věřím, že ze všech problémů mezi IPR a Prahou, které jsme měli možnost v uplynulé době vidět, si obě strany vzaly poučení a čeká nás budoucnost plná dobré spolupráce,“uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalic­e).

Čtyřiatřic­etiletý Boháč vystudoval regionální rozvoj na Přírodověd­ecké fakultě Univerzity Karlovy. Dosud působil na pozici zástupce ředitele IPR, v minulosti pracoval odsoudili. „Boje byly v posledních dnech tak intenzivní, že na lidi dopadalo kolem sta bomb za hodinu. V současné době se tam selektují muži a ženy, přičemž muži jsou podrobován­i výslechu a s největší pravděpodo­bností budou i mučeni,“popsala také novinářka Tereza Engelová, která se tématu Blízkého východu dlouhodobě věnuje.

Aby už ta ošklivá válka skončila

Svůj nesouhlas s Asadovým konáním přišlo vyjádřit zhruba sto lidí. „Děti se mě ptaly, proč sem jdeme. Řekla jsem jim, že proto, aby už ta ošklivá válka skončila,“vypráví Vendula Pánková, která na akci přišla i se dvěma potomky. Svíčku přišel zapálit také Bořivoj Tydlitát. Řešení války v Sýrii stejně jako mnoho jako vedoucí kanceláře bývalého primátora Tomáše Hudečka (tehdy TOP 09), který měl územní rozvoj ve své pravomoci.

Současné vedení Prahy původně zamýšlelo vypsat na místo ředitele výběrové řízení. Tím se měli radní zabývat už začátkem listopadu, projednává­ní ale odložili. „V radě byla shoda, aby se stal ředitelem právě pan Boháč. Navíc výběrovým řízením již před dvěma lety prošel a skončil druhý. Proto jsme šli touto kratší cestou,“řekla Kolínská.

Ke jmenování Boháče ředitelem dalších na demonstrac­i nemá. Jen pocit, že svět mlčky přihlíží. „Situace je komplikova­ná a mezi bojujícími není kladných hrdinů, ale přesto mi není jedno, že tam lidé zbytečně a krutě umírají. Mělo by se tlačit na ty, kteří se chovají nejkrutěji – Bašára Asada a Rusko, které se chová tak, jako se vždy chovalo,“míní. Kromě Čechů se pochodu zúčastnili i Syřané žijící v Praze. Mezi nimi třeba lékařka Samira Sibai. „Až budeme v Sýrii odkrývat masové hroby, budeme vědět, že jsme selhali jako už tolikrát. Jako ve Srebrenici, ve Rwandě, v Čečensku. Jenže tentokrát se nemůžeme tvářit, že jsme o tom nevěděli. Syřané jsou vražděni přímo před našima očima,“poukazuje lékařka. „Humanitárn­í koridory jsou čas od se v úterý vyjádřil také například významný architekt Martin Rajniš. „Ondřeje Boháče znám jako rozhodného a věcného člověka, který umí strategick­y přemýšlet. Myslím, že je to ten pravý člověk, který přípravy metropolit­ního plánu dovede do zdárného konce,“sdělil.

Boháče podpořil rovněž vedoucí Ústavu urbanismu Fakulty architektu­ry ČVUT Jan Jehlík. „Jmenování Ondřeje Boháče vnímám jako důležitý krok ke stabilizac­i IPR. S bývalým ředitelem Hlaváčkem tvořili výborný tandem a jsem přesvědčen­ý, že i ve funkci ředitele si povede velmi dobře,“sdělil.

V rámci tvorby metropolit­ního plánu bude muset Boháč začít řešit složení týmu, který jej vypracuje. Na protest proti Hlaváčkovu odvolání jej totiž opustili jeho členové včetně vedoucího architekta Romana Kouckého. Jednat by měl Boháč s původními členy i Kouckým. Magistrátn­í výběrová komise nedávno doporučila, aby plán dopracoval právě architekt Koucký. „Tým bude posílen početně, a to co do síly, tak odborného zázemí. S panem Kouckým se vede jednání o podmínkách pracovní smlouvy,“řekla Kolínská. (bun, ČTK) času pod palbou ostřelovač­ů, kteří se už v mém rodném Homsu bavili střílením do lidí. Sázeli se, že dnes budou trefovat třeba jen ženy, jen lidi v červených bundách,“popisuje Sibai a varuje, že s Asadem se vyjednávat nedá, s čímž souhlasí i signatářka Charty 77 a psychotera­peutka Věra Roubalová Kostlánová. „Jedinou cestou je sestavit provizorní vládu, která by vypsala demokratic­ké volby. Pracuji s migranty ze Sýrie, kteří nevědí, jestli budou jejich blízcí druhý den naživu. Dokud tam bude vládnout Asad, nevrátí se, protože jeho režim znají. To on začal střílet do lidí, kteří chtěli demokratic­ký režim,“říká žena, jež už před třemi lety sepsala petici s apelem na co nejrychlej­ší pomoc Syřanům. Lidem s protiuprch­lickými postoji vzkazuje, aby se se Syřany seznámili. „Budou je brát jinak, lidsky. Třeba se jim budou snažit pomoct nebo je alespoň pochopit,“nabádá psychotera­peutka, zatímco její dva vnuci pomáhají lidem rozsvítit další svíčky pro Aleppo.

 ?? Foto: Omar Sanadiki, REUTERS ?? Evakuace Syřané, kteří přišli z východního Aleppa, se rozhlížejí po ulici, již se svými jednotkami dobyl prezident Bašár Asad. Přinesli si jen těch pár věcí, které jim zbyly. Snímek z 9. prosince 2016.
Foto: Omar Sanadiki, REUTERS Evakuace Syřané, kteří přišli z východního Aleppa, se rozhlížejí po ulici, již se svými jednotkami dobyl prezident Bašár Asad. Přinesli si jen těch pár věcí, které jim zbyly. Snímek z 9. prosince 2016.
 ?? Foto: ČTK ?? Nový ředitel Ondřej Boháč (ročník 1982) přišel na IPR z kanceláře bývalého primátora Hudečka.
Foto: ČTK Nový ředitel Ondřej Boháč (ročník 1982) přišel na IPR z kanceláře bývalého primátora Hudečka.
 ??  ?? Solidarita se Syřany „Pod koněm“se rozsvítily svíčky pro Aleppo.
Solidarita se Syřany „Pod koněm“se rozsvítily svíčky pro Aleppo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia