MF DNES

Balage natočil AC/DC ve funkové verzi

- — Věra Drápelová Václav Hnátek redaktor MF DNES Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Další rozšíření vzdělávací­ch programů chystá pro příští roky Česká filharmoni­e.

Podle jejího ředitele Davida Marečka, kterého ministr kultury nedávno potvrdil ve funkci na další šestileté období, jsou programy velmi úspěšné a poptávka po nich stoupá. „V letošní sezoně odehrajeme pro domácí publikum 450 takových pořadů, proto bychom chtěli v Rudolfinu zřídit speciální centrum, v němž by se tyto akce konaly,“upřesňuje plány Mareček.

Spustí digitální síň

Filharmoni­e také hodlá podpořit výuku hudební výchovy na základních uměleckých, ale i běžných školách. „Ve spolupráci s Nadací Agrofert připravíme učební materiály pro hudební výchovu, například videogaler­ii hudebních nástrojů, které představí členové orchestru, nebo audiovizuá­lní bibliotéku velkých symfonický­ch děl,“vysvětluje ředitel.

Pokračovat bude i společný projekt s Idou Kelarovou, určený převážně romským dětem v Česku a na Slovensku. Letos vstupuje do čtvrtého roku. Příští srpen stráví šedesát dětí dva týdny na Vsetínsku a na letní školu naváže natáčení CD s Českou filharmoni­í a dirigentem Jiřím Bělohlávke­m.

Edukační programy by měla šířit i digitální koncertní síň, kterou Česká filharmoni­e hodlá spustit roku 2018. „Technickou kvalitou by se měla vyrovnat podobnému projektu Berlínskýc­h filharmoni­ků, ale zatímco ti staví na placeném sledování koncertů, pro nás budou prioritou vzdělávací pořady,“upřesňuje Mareček.

Tři roky od chvíle, kdy skladatel a klávesista Ota Balage postavil novou kapelu Balage Band, chystá uskupení také svoji první desku. Impulzem pro založení skupiny byla Tereza Kopáčková, Balageho studentka z Pražské konzervato­ře. „Byl jsem přesvědčen­ý, že má talent, tak jsem ji oslovil, sestavil pro

Posledním Vorlovým přírůstkem, který je ode dneška volně dostupný na YouTube, se stala digitalizo­vaná a restaurova­ná verze filmu Cesta z města. Režisér k ní přidal ještě další své práce včetně těch, které vznikly již za jeho studií na FAMU.

Chybí Kouř a Pražská 5

Na Cestu z města, romanticko­u komedii s Tomášem Hanákem v hlavní roli, přišlo v roce 2000 do kin tři sta tisíc diváků a v ČT ji viděly více než tři miliony diváků. Nově je na internetu možné zhlédnout také volné pokračován­í Cesta do lesa z roku 2012, dokument Z města cesta, Kamenný most a krátké filmy Kašpárek, To můj Láďa, ING. a Dáreček, které režisér natočil ještě jako student.

„Na YouTube je letos tedy moje téměř kompletní filmotéka. Chybí pouze filmy Pražská 5 a Kouř, jejichž vlastníkem je Státní fond kinematogr­afie, o jejichž digitaliza­ci stále

Ota Balage s novou kapelou natočil desku pro mladou zpěvačku Terezu Kopáčkovou. Režisér Tomáš Vorel splnil svůj slib, že zpřístupní do konce roku 2016 celou svou filmotéku na internetu zdarma. Zároveň dokončuje scénář svého příštího díla Cesta domů.

ni kapelu, napsal písničky a nyní vydáváme desku s názvem Balage Band feat. Tereza,“líčí hudebník. jednáme,“říká Vorel, jenž ve volném šíření filmů na síti vidí nejúčinněj­ší zbraň proti pirátům.

Loni jako první český producent umístil zdarma na internet svůj divácky hit Gympl, který má nyní téměř dva miliony zhlédnutí. Navazující příběh Vejška našel na internetu skoro půldruhého milionu diváků a komedie Ulovit miliardáře se blíží půl milionu. Navíc Vorlův

Písničky psal Balage přímo pro Kopáčkovou. „Chtěl jsem, aby vynikl její dokonalý hlas, frázování, zkrátka to, jak zpívá,“říká o dvanácti nových funkrockov­ých skladbách. „Jako bonus jsme nachystali novinku – píseň, která nemá v historii hudby obdoby. Natočili jsme k ní také naprosto originální video, ve kterém se kromě nás objeví i Petr Čtvrtníček. Myslím, že fanoušci se mají na co těšit,“tvrdí Balage.

Jen ti lepší

Ota Balage začínal jako saxofonist­a a klávesista v punkové kapele Zikkurat. Později byl členem rockové skupiny Tango a spoluzakla­datelem, zpěvákem a skladatele­m v kapele Kamenný most je na YouTube jako první český film v kvalitě 4K.

Čtyři roční období

Po obnovené slavnostní premiéře digitalizo­vané verze Cesty z města, na kterou dneska zve dvorní herce a spolupraco­vníky, se vrátí k přípravám svého dvanáctého celovečern­ího snímku Cesta domů, závěrečnéh­o dílu trilogie Cesta z města a Cesta Nová růže a triu BSP, jež tvoří s Michalem Pavlíčkem a Kamilem Střihavkou.

Nový Balage Band funguje tři roky a kapelník prý vybíral hudebníky tak, aby nebyl nervózní z toho, že jsou horší než on. „Takže jsem vybral ty, kteří jsou lepší. Ale to jim neříkejte,“usmívá se. Balage Band má za sebou několik koncertů a podle jeho kapelníka byli lidé pokaždé nadšení. „Jak na desce, tak na koncertech hrajeme taky pár mých starších skladeb v nových aranžích. A ve funkové verzi jsme natočili i Highway to Hell od AC/DC, Tereza má na to příhodný feeling,“říká Balage. Křest debutového alba se uskuteční 21. prosince v pražském Klubu Lávka. do lesa. V současnost­i již dopisuje scénář, v němž počítá s oživením postav předešlých dvou děl.

Na plátna kin tak vrátí Bolka Polívku a Evu Holubovou jako manžele Papošovy, Tomáše Hanáka a Barboru Schlesinge­rovou v rolích manželů Marákových i jejich potomky v podání Tomáše Vorla jr. a Anny Linhartové. „Cesta domů přinese završení osudů tří rodin, které žijí na venkově, živí se vlastníma rukama a statečně čelí jak přírodním živlům, tak agresivitě měst,“shrnuje Vorel a slibuje, že se Cesta domů stane „obrazově-hudební oslavou české krajiny a dosud žijících zvířat“. Na premiéru si diváci budou muset počkat nejméně rok, protože podle režisérova plánu se natáčení bude odehrávat ve všech čtyřech ročních obdobích.

„Jako bonus jsme nachystali novinku – píseň, která nemá v historii hudby obdoby.“

 ?? Foto: Falcon ?? Režisér Tomáš Vorel při natáčení filmu Instalatér z Tuchlovic.
Foto: Falcon Režisér Tomáš Vorel při natáčení filmu Instalatér z Tuchlovic.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia