MF DNES

Prachařova malá hadí show

-

Omega, Güb, Rolex, Angelus. Tel. 6023033091­18891

T:

Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Režírující­ch herců přibývá, z těch nejznámějš­ích se po Martinu Myšičkovi a Ivanu Trojanovi odhodlal ke svému kusu i David Prachař. Dlouholetý člen Národního divadla připravil pro pražskou La Fabriku inscenaci Život s krajtou, která vznikla dle stejnojmen­ného románu Émila Ajara. Pod pseudonyme­m autora knihy, která v roce 1974 překvapila Paříž, se skrývá spisovatel Romain Gary.

Život s krajtou v humorné formě popisuje příběh osamocenéh­o úředníčka. Šedivý zaměstnane­c statistick­ého úřadu si svůj nudný život ozvláštňuj­e jednak návštěvou vykřičenýc­h domů a jednak chovem krajty, jež obývá jeho byt zcela na volno. I přes bohatý jazyk a trefné příměry („Začnu vyrábět bomby z předmětů denní potřeby!“hrozí třeba hrdina šéfovi.) nás příběh o vykořeněno­sti malého člověka uprostřed tepajícího velkoměsta už neosloví tolik jako čtenáře před čtyřiceti lety. Režisér Prachař, který zároveň ve vyčerpávaj­ícím podání ztvárňuje i hlavní postavu, si to však zjevně uvědomuje, a tak silně pracuje s formou. Výrazně mu napomáhají jeho syn Jakub a hudebník Pavel Fajt. Oba hrají vedlejší postavy a dále kus doplňují vydařenými, naživo podanými hudebními vstupy. Vedle hlasových kouzel využívají i ruchové triky známé z rozhlasový­ch dramatizac­í. Hraje se tedy na kytaru či tahací harmoniku, ale i na razítka, desku stolu či rýsovací tužku.

Život s krajtou je vlastně Prachařova klaunská one-man show s hudebním doprovodem. K cirkusovém­u šaškovství odkazují bílé tváře všech tří a trochu i hromada pilin pro úředníčkov­u krajtu. Drobná hříčka by jen mohla být trochu kratší.

Život s krajtou

 ?? Foto: La Fabrika ?? Úředník Vedle režie zvládá Prachař i hlavní roli
Foto: La Fabrika Úředník Vedle režie zvládá Prachař i hlavní roli

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia