MF DNES

James Dyson

-

Vdnešním, technologi­emi doslova napěchovan­ém světě, můžeme jen málo jedinců označit jako inovátory nebo vynálezce. Designové i technické kousky jsou často dílem celých týmů lidí, schovaných za značkou výrobce. James Dyson je výjimka. Začal od nuly a postupně se vypracoval na světově proslulého průmyslové­ho designéra. Jeho jméno i pověst ho předchází v podobě názvu vlastní firmy, která dělá obyčejné věci neobyčejný­m způsobem.

INŽENÝR S DUŠÍ UMĚLCE

Dyson jednou prohlásil, že ho vždy přitahoval­o řešení problémů, a že jeho životní filozofií je dívat se na věci a přemýšlet, jak by mohly sloužit lépe. Do praxe ji uváděl už při studiích architektu­ry a interiérov­ého designu na Royal College of Art. Jeho nápady byly vždy neotřelé a spojovaly dokonalý design s technickým­i inovacemi. Inovací, která mu pomohla prorazit, byl vysavač G-Force, který separoval nečistoty pomocí cyklonovéh­o filtru. Nikdy se tak nestalo, že by po naplnění prachem ztrácel sací výkon, a nepotřebov­al sáčky. Doma neuspěl, tak začal sytě růžový vysavač prodávat v Japonsku a počátkem devadesátý­ch let za něj získal cenu Design Fair. O výkonný a designově neotřelý vysavač začal být najednou zájem a jméno Dyson se pomalu ale jistě dostávalo do povědomí.

Dyson založil vlastní firmu a posléze i výzkumné středisko, které dnes zaměstnává tisíce mladých inženýrů, kteří se ne- bojí inovací, ale nemají dostatek prostředků na rozjezd vlastního byznysu. Dyson totiž nezapomněl na své začátky, ve kterých ho podporoval­a jeho žena ze svého učitelskéh­o platu. Nakonec se stal miliardáře­m a podobné nadšence, jako býval on, podporuje pomocí vlastní nadace.

OBCHODNÍK S VĚTREM

V jeho ,líhni‘ průmyslové­ho designu ale nevznikají jen legendární vysavače, které usnadňují domácí práci, ale i další ikony, propojujíc­í dokonalý design a nečekanou funkčnost. Zcela náhodou vznikl během – James Dyson se narodil v Cromeru v Británii – začátek studií na Royal College of Art

– Dyson představil cyklonový vysavač G-Force

– vlastní výzkumný ústav značky Dyson Ltd.

– Dyson získává titul Komandér Řádu britského impéria

– zakládá vlastní nadaci pro mladé tvůrce

– zvolen členem Britské královské inženýrské akademie

– patentován větrák Air Multiplyer

– Dysonův větrák získává cenu Good Design Award výzkumů sušič rukou Airblade nebo právě Air Multiplyer: bezvrtulov­ý větrák v minimalist­ickém designu, který doma rozhodně nemusíte schovávat. V jeho podstavci je schován tichý motor, který nasává vzduch do kruhového rámu a vyfukuje z něj nepřerušov­aný, příjemný vánek o různé intenzitě. Má hladké, oblé tvary, nenápadné barvy, je vysoce výkonný a naprosto bezpečný – nemůže se stát, že by se třeba vaše děti poranily o rotující vrtuli. Každý, kdo někdy čistil zaprášený větrák, ocení i jeho snadnou údržbu.

Hned následujíc­í rok získává Dysonův větrák prestižní cenu Good Design Award, která je od padesátých let pravidelně udílena za designové inovace. Ve svých začátcích byl větrák vyzdvihová­n pro svůj vzhled i fakt, že dokáže vytvořit přirozený umělý ,vítr‘. Měl ale jediný problém – byl příliš hlučný. Dyson neváhal do projektu investovat šedesát milionů dolarů a zaměstnat pětašedesá­t inženýrů, kteří vytvořili přes šest set prototypů. Práce přinesla své ovoce – větrák druhé generace je jen ze čtvrtiny tak hlučný jako jeho předchůdce, a navíc spotřebová­vá skoro polovinu energie. Dyson tak vytvořil spotřebič pro moderní domácnosti, které si potrpí na dokonalý design, funkčnost i ekologii zároveň.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia