MF DNES

DŮM JAKO ÚLOŽIŠTĚ TEPLA

Můžete nejdřív topit do stěn a interiér vyhřát až po delší době. Ale dům hned tak nevychladn­e. Anebo se rychle zahřát, ale na krátkou dobu. Ovlivňuje to množství hmoty v domě, jež se stará o tepelnou akumulaci.

- Text Filip Grygera, foto archiv firem, Shuttersto­ck

Klavír, knihovna či sbírka litinových žehliček. I takové předměty zlepší tepelnou pohodu v domě. Stejně jako tvárnice z betonu či vápenopísk­ové směsi, pálené i nepálené plné cihly, kámen, příčky a obklady ze sádrových bloků, podlahy z betonu, s dlažbou nebo terazzem, hliněné omítky. Čím víc hmoty, tím víc dům akumuluje teplo. Ne vždy je to však žádoucí.

STABILITOU K ÚSPORÁM

Pro trvalé bydlení odborníci většinou doporučují větší akumulaci. „Naopak se nehodí tam, kde je I těžký klavír podobně jako ostění krbu znamená hmotu, v níž se v domě může ukládat teplo na později. I když naladění strun výkyvy teplot nemusejí svědčit. provoz nárazový – v chatách či chalupách používanýc­h o víkendech,“říká Roman Šubrt, energetick­ý specialist­a a auditor ze společnost­i Energy Consulting. Přijedete na chalupu a trvá celý víkend, než je v ní teplo. Až je konečně vyhřátá, musíte domů.

Materiály s akumulací udržují tepelnou stabilitu. „Když je stavba trvale obývaná, je tepelná stabilita v našich klimatický­ch podmínkách vždy příjemnějš­í komfort,“soudí architekt Aleš Brotánek. Akumulace pomáhá vyrovnávat výkyvy teploty získané ze slunce i ze zdrojů v domě, teplo drží i několik hodin. „Tím jsou menší nároky na vytápění a chlazení. Nepřímo tak akumulace přispívá k úsporám energie,“říká architekt Mojmír Hudec. Podle architekta Patrika Tichého zlepšuje i vnitřní mikroklima. Rozdíly v pauzách mezi topením nejsou tak citelné, náběh vytápění je pozvolnějš­í.

A nejde jen o zimu. „Akumulace se hodí i v létě, kdy se přes noc dům větrá chladným nočním vzduchem. V první polovině dne pak teplota roste pomaleji, díky ‚naakumulov­anému chladu‘,“popisuje Karel Srdečný, energetick­ý specialist­a a projektant ze společnost­i EkoWATT.

Tepelná akumulace je důležitá hlavně u starších kamen na uhlí či dřevo. Aby třeba teplo od večerního topení vydrželo do rána. „V současnost­i význam akumulace klesá, moderní zdroje mohou topit kdykoli,“hodnotí Karel Srdečný. Méně důležitá je akumulace třeba v domácnosti seniorů, kteří jsou pořád doma.

NENÍ ZEĎ JAKO ZEĎ

„Pro stálé bydlení se většinou přikláním ke zděným stavbám a pro rekreační objekty nebo v obtížných základovýc­h poměrech volím dřevostavb­u,“říká architekt Vladimír Balda. Srovnání zdění a dřeva však neplatí univerzáln­ě. Ne vždy má zděný dům lepší akumulaci než dřevo-

 ??  ?? HRAJÍCÍ AKUMULÁTOR
HRAJÍCÍ AKUMULÁTOR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia