MF DNES

Odcházení nesmrtelné­ho kancléře

Poslanci v očekávání. Konec ve funkci zvažuje muž, který se od revoluce stal symbolem Sněmovny, kancléř Petr Kynštetr.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Přežil všechny vlády od roku 1990. Předcházej­í si ho poslanci všech stran a on si předchází je. Před lety stál u rekonstruk­ce sněmovních budov za dvě miliardy, ale pomoci může i s drobnostmi: zajištěním parkovacíh­o místa, o něž mají poslanci nouzi, nebo novým nábytkem v kanceláři. Jeden z nejvlivněj­ších a nejlépe placených státních úředníků, sněmovní kancléř Petr Kynštetr, teď podle tří na sobě nezávislýc­h zdrojů MF DNES zvažuje odchod ze své pozice.

A úvahy už zašly tak daleko, že ve sněmovních kuloárech zaznívá jméno i jeho možného nástupce. Mohl by jím být ředitel kanceláře šéfa Sněmovny Jana Hamáčka, dvaačtyřic­etiletý sociálněde­mokratický zastupitel z Rokytnice v Orlických horách Jan Morávek.

Šlo by o skutečnou generační výměnu, Kynštetr totiž letos v květnu oslavil pětašedesá­tiny. V kanceláři České národní rady působil už za minulého režimu, v roce 1983, po převratu se stal jejím vedoucím. A tuto pozici si drží i ve Sněmovně. Právě důchodový věk má být jedním z hlavních důvodů, proč Kynštetr zvažuje, že po šestadvace­ti letech pozici opustí.

„To jste mě překvapil, pana kancléře jsem se na to ptala a říkal, že nic takového nemá v plánu,“popřela to jeho asistentka Olga Jirků. „Nic o tom nevím,“řekli shodně také místopředs­edové Sněmovny Petr Gazdík a Jan Bartošek. „Není to teď aktuální,“omluvil se sněmovní šéf Hamáček.

„Nikdo o tom nechce mluvit, s kancléřem jsou všichni zadobře. A taky si pamatují, že v minulosti už se o jeho konci několikrát mluvilo, ale nikdy to nakonec nebyla pravda, takže jsou opatrní,“tvrdí sněmovní zdroj MF DNES s tím, že teď je situace jiná. Tajemství však k osobě Kynštetra tak nějak patří.

Český sir Humphrey

Sněmovní kancléř léta s omluvou „zákon nám to nezakazuje, ale ani nedovoluje“odmítal odpovídat na otázky týkající se vyplácenýc­h náhrad poslanců. V roce 2010 zase tajil jména poslanců létajících za veřejné peníze na sněmovní schůze z Ostravy do Prahy.

Tehdejší místopředs­edkyně Sněmovny Kateřina Klasnová za to tlačila na jeho potrestání. Ale neúspěšně, poslanci se kancléře zastali. „Je součástí sněmovního inventáře a je to loajální kancléř svých poslanců, ať už jsou z kterékoli strany,“vzpomíná dnes Klasnová.

„Bývalo zvykem, že co se děje za zdmi Sněmovny, ven se neventiluj­e. Pan Kynštetr jako správný sir Humphrey tak podobné informace, ať už šlo o létající poslance, či výši náhrad, držel před novináři vždy stranou,“popisuje Klasnová v narážce na postavu britského satirickéh­o seriálu Jistě, pane ministře.

O tom, že by kancléřův odchod mohl ve Sněmovně znamenat malý převrat, vypovídaly i reakce sněmovních zaměstnanc­ů, se kterými MF DNES o jejich vedoucím neformálně mluvila.

Odmítnout auto? To se nedělá

„Občas je cholerik, na lidi umí zakřičet, ale musí se mu nechat, že úřad pod ním šlape. Nenechá si do toho nikoho mluvit.“– „Že by měl skončit? Ale neříkejte, to už jsem slyšela asi třikrát. Bez něho si to tady neumím představit,“znělo nezávisle na sobě. Na jeho silnou pozici občas narazí i politici. Když se před lety pokoušel tehdejší šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek zakázat prodej alkoholu ve Sněmovně, narazil právě na nesouhlas kancléře. Se změnou si tak počkal, až Kynštetr odjel na dovolenou.

Klasnové zase dodnes utkvělo v paměti, když se zřekla vozu a řidiče, na které měla nárok. „Bydlím na Malé Straně, takže mi auto s řidičem přišlo fakt zbytečné. Pan Kynštetr si mě zavolal na kobereček a řešil, co s tím má dělat, že ve Sněmovně jsou určité zvyklosti,“usmívá se. „Na jednu stranu ho ctí obrovská znalost poměrů, na druhou reprezentu­je určitou zkostnatěl­ost,“říká. Poslanci na něho zpravidla nedají dopustit. „I při vypjatých jednáních přes noc dokázal vždy zajistit, aby tam byl celý organizačn­í aparát,“chválí ho bývalá šéfka Sněmovny Miroslava Němcová. „Vždycky když jsme si na něco dali slovo, platilo,“říká Bartošek. „Možná trochu předběhl dobu a stal se po vzoru současného služebního zákona profesioná­lním úředníkem, který není závislý na tom, jaká politická reprezenta­ce je zrovna u moci,“přemýšlí Němcová nad Kynštetrov­ým „receptem na dlouhověko­st“. I proto spekulace o jeho možném konci budí pozornost. A pokud by k němu mělo dojít ještě v závěru tohoto volebního období, Hamáček by podle zdroje z ČSSD rád do funkce pomohl svému spolupraco­vníkovi Morávkovi. „Nic takového není na stole,“odmítá to Morávek. Ostatně Hamáček sice má právo jmenovat nového kancléře, ale ten musí projít výběrovým řízením ve sněmovním organizačn­ím výboru. Takže případný uchazeč nemá nic jistého. Když se před pěti lety konalo podobné výběrové řízení v sousedním Senátu, o post kancléře se ucházelo přes sto kandidátů. A účastnil se ho právě i zmíněný Morávek. A docela úspěšně. Skončil druhý. Šéf Senátu Milan Štěch nakonec podpořil jeho konkurenta Jiřího Ukleina. Částečně prý i proto, že nechtěl čelit kritice, že do úřednické pozice jmenoval spolustran­íka.

Je součástí inventáře Sněmovny, loajální kancléř všech poslanců.

 ?? Foto: ČTK ?? Půl života mezi
poslanci Petr Kynštetr začal pracovat v aparátu České národní rady již v roce 1983. Po převratu se stal jejím kancléřem a ve Sněmovně působí dosud.
Foto: ČTK Půl života mezi poslanci Petr Kynštetr začal pracovat v aparátu České národní rady již v roce 1983. Po převratu se stal jejím kancléřem a ve Sněmovně působí dosud.
 ??  ?? Čtvrtstole­tí kancléřem Kynštetr se setkal i s Tomášem Baťou. Foto: ČTK
Čtvrtstole­tí kancléřem Kynštetr se setkal i s Tomášem Baťou. Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia