MF DNES

Čtyři tipy, jak se vyhnout hodinám u žehlicího prkna

Žehlení dělí lidstvo na dva tábory. Ty, kteří ho nesnášejí a považují za ztrátu času. A pak ty, kteří si dokážou tuto aktivitu doslova užívat, a sledovat rostoucí komínky s vyžehleným prádlem je vyloženě těší. Ať tak či tak, žehlením mohou strávit členové

-

Mezi nejčastěji zmiňované „fígly“patří zaměřit se na správné třídění prádla a otáčky při praní. Při 1200 otáčkách za minutu, které prádlo sice perfektně vyždímají, může z některých materiálů zůstat zmačkaný kus látky, a ten se žehlí velmi těžko. Dalším důležitým bodem je věšení. I tady platí pravidlo, že pečlivost se rozhodně vyplácí a ve výsledku ušetří i dlouhé minuty času. Svetříky, košile, blůzy z jemných materiálů nejlépe uschnou na ramínkách – je lepší vybrat ta širší a kvalitnějš­í, aby na oblečení nezůstaly vytlačené rýhy.

Sušit, ale nepřesušit. Tak zní další rada, která už vyžaduje větší plánování. Žehlit prádlo, když je suché „tak akorát“se vyplatí zvlášť u tvrdších látek, jako je třeba džínovina nebo nepoddajná bavlna. Prádlo by nikdy nemělo být přesušené – jen tak ho lze vyžehlit rychle a bez kropení. Nejlepší volbou je i v tomhle případě kvalitní sušička, kde lze navolit program podle sušeného materiálu.

U žehlení je tím nejdůležit­ějším hlavně správný nástroj. Většina českých domácností je zvyklá pracovat s běžnou napařovací žehličkou. Čím dál častěji však sahají po efektivněj­ší variantě – parním generátoru, který prádlo dokonale vyrovná parním rázem. Počáteční investice se velmi brzy vrací v ušetřeném čase, který se dá využít třeba pro chvíle strávené s rodinou. Plochu, kterou bylo dříve nutné přejet klasickou žehličkou několikrát, lze vyžehlit pohodlně jedním tahem. Model Braun IS 5043 je navíc vybaven technologi­í iCare, která nastaví jednu optimální teplotu pro všechny druhy tkanin – od hedvábí, saténu až po hrubé materiály jakou jsou manšestr nebo džínovina. Proto nedochází k poškození ani spálení ani u té nejjemnějš­í blůzky. Parní generátory mají lehoučkou žehličku, kterou uživatel ocení obzvláště při dlouhé práci nebo při vertikální­m žehlení. Navíc lze oděvy vyžehlit rychle pouze na ramínku, bez složitého vytahování žehlicího prkna.

Parní generátor Braun IS 5043 lze pořídit na www.datart.cz nebo v kamenné prodejně DATART, kde vám s výběrem vždy rádi poradí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia