MF DNES

Kuba chce miliardový dluh Česku splácet rumem

-

Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Kuba dluží Česku víc než sedm miliard korun z dob socialismu. Nyní se otevírá mezinárodn­ímu obchodu a má vůli splácet staré resty.

Jenže nemá peníze. S českým ministerst­vem financí proto jedná o možné splátce ve zboží. „Zajímavá varianta je kubánský rum. Jedná se o relativně neznámé značky, které mohou být dobré, ale tady by se tomu musela udělat reklama a vůbec je u nás uvést na trh,“řekla v rozhovoru pro MF DNES náměstkyně ministra financí Lenka Dupáková.

Do Česka se podle údajů Českého statistick­ého úřadu dovezlo loni 892 tun kubánského třtinového rumu za 53 milionů korun (bez daně).

Léky na diabeticko­u nohu

Další možností, jak uhradit alespoň část starých dluhů, je dodávka kubánských léků. „Kubánci nám představil­i jedny akceptovat­elné léky a jednáme nyní se Státním úřadem pro kontrolu léčiv,“říká Dupáková. Jednání zástupců ministerst­va na Kubě se uskutečnil­o už loni v říjnu. O podobném způsobu úhrady jednají Slováci. Podle slovenskýc­h médií se chystají dovézt léky na diabeticko­u nohu.

„S kubánskými léky je ovšem problém, protože nemají evropské certifikac­e. Musíte pak najít firmu, která certifikac­e pro evropský trh vyřeší,“říká Dupáková. Je však nutná velká míra spolupráce z kubánské strany. „Dělat reklamu na rum by bylo jednodušší než shánět certifikac­e na léky,“dodává náměstkyně.

Podrobnost­i o tom, kdo by rum do Česka dovezl a dostal na trh, ministerst­vo zatím nezná. „Jednání jsou teprve v počátcích. V každém případě Česká republika preferuje, aby byla část dluhu řešena splátkami v hotovosti,“uvedlo ministerst­vo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia