MF DNES

Až když jsem nemohl bolestmi vydržet, šel jsem k lékaři.

- Iva Bezděková reportérka MF DNEs

eští lékaři v IKEM patří mezi několik málo specialist­ů po celém světě, kteří umějí transplant­ovat až pět orgánů najednou. Každý rok proběhne na světě jen pár desítek takto vzácných zákroků. Složitou transplant­aci letos podstoupil mimo jiné i mladý programáto­r a pedagog Petr Pauš. Během několika měsíců se dostal z plného zdraví na operační sál, kde mu najednou vyměnili tenké střevo, slinivku, žaludek a játra. Dnes, šest měsíců poté, se pacient cítí fit. Vrátil se znovu do práce a plánuje cestu do Japonska.

„Bolelo mě břicho“

Pětatřicet­iletý Petr Pauš byl celý svůj život úplně zdráv a do nemocnice se poprvé dostal až loni v létě. Zrovna když byl v Japonsku. Užíval si právě studijní stáže. „Najednou mě tam začalo bolet břicho. Odhodlal jsem se jít k lékaři, až když jsem nemohl bolestmi vydržet,“líčí mladý pacient. Lékaři v nemocnici v Kawasaki zjistili, že má sraženinu v žíle, která vyživuje tenké střevo a ostatní orgány v břiše. Kvůli nedostatku kyslíku mu postupně začalo tenké střevo odumírat. „Na poslední chvíli mě zachránili tím, že mi toto střevo odstranili,“vypráví.

V japonské nemocnici si pobyl čtyři měsíce, odtud jej převezli přímo do IKEM. Po dalších několika měsících byl propuštěn domů, současně ho lékaři zařadili jako čekatele na transplant­aci. Domů se vrátil jako jiný člověk. Kvalita jeho života se úplně změnila. Kvůli chybějícím­u tenkému střevu sice mohl jíst, ale tělo nepřijímal­o z jídla žádné živiny.

Veškerou výživu dostával přes speciální pumpu. „To je takový malý batůžek s umělou výživou. Snášel jsem to docela dobře – navečer jsem výživu vypnul, ráno zapnul,“říká Petr Pauš. Výrazně horší problém byl s umělým vývodem střeva – pacient musel žít dvacet čtyři hodin denně se „sáčkem“, do kterého odcházejí výkaly ze střev.

V Praze pacienta převzali lékaři v IKEM. Brzy bylo jasné, že s takto závažným postižením má jen dvě možnosti. Zůstat bez tenkého střeva, což znamená doživotní závislost na umělé výživě a na vývodu střeva, většinou s předčasným úmrtím. Další možností byla právě transplant­ace všech břišních orgánů. A pro tu se Petr rozhodl.

Operace v ledové tříšti

Začal totiž navíc krvácet ze žaludku, což bylo vedlejším projevem jeho nemoci. „Bylo potřeba, aby se vhodný dárce našel rychle. Pacientovi hrozilo vážné krvácení,“říká docent Jiří Froněk, přednosta kliniky transplant­ační chirurgie, který Petra Pauše operoval.

Dárce se našel překvapivě brzy. „Bylo to letos v červenci, na den přesně rok od operace v Japonsku, při které mi odebrali tenké střevo,“popisuje náhodu pacient. Tým docenta Froňka čekala operace čtyř orgánů. „Během jednoho dne jsme museli odebrat nejprve všechny orgány od zemřelého dárce, což samo o sobě trvá několik hodin. Pak je třeba orgány dárce připravit na transplant­aci, především na nich ošetřit všechny drobné cévy. Celou dobu přitom pracujeme s rukama v ledové tříšti. Třetí operací je odstranění nemocných orgánů žijícího pacienta a pak teprve vlastní transplant­ace nových orgánů,“popisuje lékař.

Po dlouhé operaci zůstal pacient ještě dva dny v umělém spánku. Lékaři totiž po transplant­aci uzavřou břišní dutinu jen provizorně. Orgány bývají oteklé a není možné břicho uzavřít úplně.

Když se Petr z umělého spánku probral, neměl ještě vyhráno. „Zásadní jsou první tři měsíce, kdy hrozí, že organismus nepřijme transplant­ovaný orgán. A zvlášť riziková je v tomto ohledu transplant­ace právě tenkého střeva,“upozorňuje Jiří Froněk. Tenké střevo totiž lékaři IKEM poprvé transplant­ovali teprve před dvěma lety.

Od zákroku nyní uplynulo půl roku a Petr Pauš přichází do IKEM na kontrolu. Chodí do práce, přednáší na ČVUT. „Funguji v práci úplně normálně. S jediným rozdílem, že studenti sedí ohleduplně od čtvrté řady dál, protože bych neměl přijít do kontaktu s infekcí,“usmívá se pacient. Lékaři v IKEM provedou ročně více než 450 transplant­ací. Petr Pauš byl teprve pátým pacientem, který podobnou operaci podstoupil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia