MF DNES

Nejčastěji náplasti získávají od zdravotnic­kého personálu nebo jde o přeprodej léčiva na recept.

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Místo aby pomáhaly od bolesti, nahrazují na černém trhu heroin. Léky na bolest vyjdou levněji a lze je snáze sehnat. A jejich účinnou látkou jsou syntetické opiáty.

Když se náplasti obsahující účinnou látku fentanyl, které jsou určeny pro nemocné trpící silnými chronickým­i bolestmi, vyvaří, dá se z nich získat roztok. A ten lze píchnout do žíly podobně jako u heroinu. „Roztok fentanylu se získává vyvařením nových a někdy i použitých náplastí,“říká Renata Hladná z Odboru protidrogo­vé politiky při Úřadu vlády.

Ty se na černý trh dostávají přes falešné recepty, z nemocniční­ho odpadu i přímo od pacientů a jejich příbuzných. „Podle toho, co nám říkají naši klienti, je získávají nejčastěji od zdravotnic­kého personálu nebo jde o přeprodej nevyužitéh­o léčiva na recept,“říká Martin Parula, výkonný ředitel Spolku Ulice Plzeň.

Právě Plzeň patří k českým městům, kde léky heroin z ulic prakticky vytlačily, populární je tu zejména analgetiku­m Vendal Retard, jehož účinnou látkou je morfin.

„Noví klienti Substitučn­ího centra Spolku Ulice v Plzni užívali tento lék v 81 procentech jako primární drogu, v Plzni jde po pervitinu o druhou nejčastějš­í drogu mezi problémový­mi uživateli drog,“upozorňuje Hladná.

Trend tu sledují zhruba od roku 2010. „Začalo to ojedinělým­i případy s vendalem, pak se to stupňovalo. Teď je trh ustálený, většina našich klientů už na syntetické opiáty přešla,“říká Martin Parula.

Nevěří, že by trh v tomto množství dokázaly zásobovat jen náhodné dodávky. „Na sto procent tam musí být dohoda se zdravotnic­kým personálem. Přísun na trh je kontinuáln­í,“říká.

Přibývá i míst, kde se problém se zneužívání­m léků objevil. „Nově byly například experiment­y s fentanylem zaznamenán­y ve Středočesk­ém kraji, především v Kralupech nad Vltavou nebo v Mladé Boleslavi, a také na Liberecku,“dodává Renata Hladná. Na Ústecku se dá nelegálně koupit pro změnu lék Palladon, OxyContin byl zaznamenán na Hodonínsku nebo na Kyjovsku.

„Jsou to všechno silné opioidy, i když působí trochu jinak než heroin,“říká farmakolog Josef Suchopár ze společnost­i DrugAgency. Mají pomalejší nástup, pomaleji odeznívají a také prožitky, které vyvolávají, nejsou tak silné.

Když se k tomu připočtou léky s účinnou látkou buprenorfi­n, které se využívají v substitučn­í léčbě závislostí na opiátech a také se dostávají na černý trh, jsou v Česku léky primární drogou pro více než 60 procent závislých na opiátech.

„Podmiňuje to nedostatek heroinu i malá dostupnost substitučn­í léčby,“říká vedoucí Národního monitorova­cího střediska pro drogy a drogové závislosti Viktor Mravčík.

Při substitučn­í léčbě dostávají závislí opiáty legálně na lékařský předpis. Díky tomu se dostanou mimo černý trh se všemi jeho riziky,

Polovina závislých na opiátech sáhne místo drogy po lécích. Jsou levnější a heroinu je málo.

problémový­ch uživatelů opiátů bylo v roce 2015 v České republice problémový­ch uživatelů opiátů v Česku primárně užívá jiný opiát než heroin závislých na opiátech v EU uvádí jako primární jinou drogu než heroin, nejvíce v České republice, Estonsku a Finsku

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia