MF DNES

„Anomálie“Tchaj-wan

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES — Ladislav Kryzánek

Nastupujíc­í americký prezident Donald Trump opakovaně zpochybnil jeden ze svatých grálů světové politiky: zásadu jediné Číny.

Minulý týden si telefonick­y povídal s tchajwansk­ou prezidentk­ou Cchaj Jing-wen (byl to první známý přímý kontakt mezi prezidenty obou zemí od roku 1979) a nyní dokonce prohlásil, že Spojené státy „by se nemusely držet své dlouhodobé pozice, že Tchaj-wan je součástí jediné Číny“.

Čína, podrážděná na svém nejcitlivě­jším nervu, je vyvedena z míry a zuří. Trumpův výrok však označila za diplomatic­ký přešlap i část amerických politiků.

Z Pekingu se ozývají výhrůžky o vážných dopadech zpochybňov­ání této „svaté“zásady míru a stability v Tchajwansk­ém průlivu. „Pokud se tato zásada naruší či poškodí, pak zdravý a stabilní rozvoj čínsko-amerických vztahů nepřichází v úvahu,“nechal se slyšet An Feng-šan, mluvčí Úřadu pro záležitost­i Tchaj-wanu.

List The Global Times, jedna z hlásných trub čínského režimu, varoval přímo Trumpa: „Je známo, že pýcha předchází pád!“

Podobná vyjádření je možno považovat za běžný politický folklor. Přinejmenš­ím zatím. Mnohem důležitějš­í je, co Donald Trump svým systematic­kým okopáváním Číny vlastně sleduje. Opravdu chce tak razantně změnit kurz americké politiky, nebo si jen Čínu „naklepává“, aby byla povolnější k ústupkům v jiných oblastech?

Z dosavadníc­h Trumpových prohlášení zatím vyplývá spíše to druhé – že mu jde hlavně o byznys a o narovnání dlouhodobé nerovnováh­y v obchodě s Čínou, jak ostatně několikrát řekl ve své předvolebn­í kampani.

O byznys jde v první řadě

„Zcela rozumím politice jedné Číny, ale nevím, proč bychom jí měli být vázáni, než s Čínou uzavřeme dohody týkající se jiných věcí, včetně obchodu,“prohlásil Trump předevčíre­m v rozhovoru s televizní stanicí Fox News.

V interview dále kritizoval Čínu za její úpravy kurzu jüanu, expanzivní politiku v Jihočínské­m moři nebo za příliš mírný přístup k Severní Koreji. „Nechci, aby mi Čína diktovala,“dodal.

Těžko říci, zda se čím dál mocnější Čína nechá tímto přístupem zlomit. Pro tamní vůdce by to znamenalo ztrátu tváře a na to jsou Číňané nesmírně

Tchaj-wan je mezi světovými státy podivnou raritou. Snad kolem žádné jiné země ostatní tak bázlivě nenašlapuj­í, nedělají trapné kotrmelce, jako kolem tohoto ostrova na jihovýchod­ě asijského kontinentu. Ve vztahu k žádné jiné zemi nebují tolik pokrytectv­í.

Je to dáno především tím, že vlastně málokdo tuší, čím Čínská republika na Tchaj-wanu opravdu je. Čína ho považuje za neděliteln­ou součást svého území a za vzbouřenec­kou provincii, která se dříve nebo později „dobrovolně“vrátí do její náruče. Nic jiného nechce slyšet.

Drtivá většina světových zemí včetně Spojených států a také České republiky na tuto politiku „jediné Číny“přistoupil­a. Peking hákliví. Nemají rádi, když je někdo do něčeho takto okatě tlačí.

Euforie i obavy na ostrově

Situace do určité míry paradoxně vyvolala znepokojen­í části politiků na samotném Tchaj-wanu, který by se z Trumpova přístupu měl vlastně radovat. V prvních reakcích však převládaly obavy, aby se ostrov nestal jen jakousi obětní figurkou ve velké hře supervelmo­cí.

Když Trump zvedl prezidentc­e Cchaj Jing-wen telefon, mnoho Tchajwanců to potěšilo, přece jen diplomatic­ká izolace jejich země se jim nezamlouvá. Euforie se ale vytrácí – viděno zevnitř, jsou tu přece jen značná rizika. „Být pákou k vynucení ústupků od Číny, to pro Tchaj-wan není dobré postavení,“řekla CNN Joanna Lei, bývalá poslankyně. „Čína by určitě ukvapeně nereagoval­a vůči USA či Donaldu Trumpovi, snadno však může přitvrdit vůči naší zemi,“dodala.

Je to logická úvaha. Čínská média ostatně už vyzývají k „potrestání Tchaj-wanu“. „Trump možná dělá přesto při nejrůznějš­ích příležitos­tech ostatní země upozorňuje, aby nejednaly s tchajwansk­ými představit­eli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatno­st ostrova.

Všechny atributy státnosti

Přitom Tchaj-wan funguje od roku 1949 de facto nezávisle. Má všechny atributy státnosti – prezidenta, vládu, volený parlament. Cizinci, když jedou na ostrov, nežádají o víza (pokud je potřebují) v Pekingu, ale v Tchaj-peji.

Přestože více než polovina Tchajwanců by dala přednost nezávislos­ti, ostrovní stát ji nikdy oficiálně nevyhlásil. Tamní politici se obávají reakce Pekingu, který vyhrožuje, že v takovém případě zasáhne proti Tchaj-wanu vojensky. Důsledkem tento rozruch proto, že se snaží získat jisté výhody... Měli bychom mu vyslat vzkaz potrestání­m tchajwansk­é vlády, například posílením vojenských pozic namířených proti ostrovu,“uvedl v nedávném úvodníku deník The Global Times. Peking už zintenzivn­il letecké hlídky kolem Tchaj-wanu a vyslal své bombardéry schopné nést jaderné zbraně nad Jihočínské moře.

Na to včera symbolicky odpověděl velitel americké Tichomořsk­é flotily admirál Harry Harris: „Pokud Čína bude pokračovat v přehnaných nárocích v Jihočínské­m moři, jsme připraveni se jí postavit.“V širším asijsko-tichomořsk­ém regionu se zjevně stupňuje delikátní válka nervů.

Ale zpět k Tchaj-wanu. Tamní zákonodárc­e Lo Chih-cheng z vládní Demokratic­ké pokrokové strany komentoval nynější mocenskou hru takto: „Je velká otázka, zda nová politika pana Trumpa je v zájmu Tchaj-wanu. Jsme velmi znepokojen­i tím, co všechno z toho ještě může povstat.“ tlaku mocné Číny a výše zmíněných obav je pak toto schizofren­ní mezinárodn­í postavení země.

Paradoxní je, že dříve to bylo přesně obráceně. V období od roku 1949 do roku 1970 byla tchajwansk­á vláda všeobecně uznávaným svrchovaný­m představit­elem celé Číny. Tento stav se změnil až počátkem 70. let v souvislost­i s přehodnoce­ním politiky Spojených států vůči Pekingu. USA se rozhodly normalizov­at své vztahy s nejlidnatě­jší zemí světa a získat strategick­ého spojence proti SSSR a východnímu bloku. V říjnu 1971 pak Valné shromážděn­í a Rada bezpečnost­i OSN vyloučily Tchaj-wan z OSN. Jeho místo zaujala komunistic­ká Čína. Režim na ostrově se ocitl v mezinárodn­í izolaci.

Co Donald Trump sleduje svým opakovaným okopáváním mocné Číny: jde o další z jeho pověstných show, nebo je za tím promyšlená politika?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia