MF DNES

Zaorálek: Erdogan je příjemný diskutér

- Luboš Palata zvláštní zpravodaj MF DNES v Turecku

Už samotné sídlo prezidenta téměř osmdesátim­ilionového Turecka budí respekt. Předloni otevřený Ak Saray neboli Bílý palác zabírá plochu dvěstě tisíc metrů čtverečníc­h, stál v přepočtu skoro osm miliard korun, a kdo ho chce navštívit, musí cestovat až na samotný okraj pětimilion­ové Ankary.

Obdržet pozvání k přijetí v sídle Recepa Tayyipa Erdogana není ale jen tak. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na potvrzení jednání s vládcem Turecka čekal v úterý vpodvečer do poslední chvíle, termín dostal až úplně nakonec svých jednání v Ankaře a pak musel oproti oznámenému termínu ještě hodinu počkat.

Vzhledem k velmi tvrdým prohlášení­m a hrozbám vůči státům Evropské unie, které z úst tureckého prezidenta v poslední době zaznívají, ministr Zaorálek přiznal, že měl ze setkání trochu obavy. „Ukázalo se ale, že během přímého jednání je prezident Erdogan docela příjemný společník, se kterým se dá v klidu o všem diskutovat,“uvedl Zaorálek v noci na středu, když už měl schůzku s tureckým prezidente­m za sebou.

Největším tématem rozhovoru byl i vzhledem k víkendovým krvavým atentátům v Istanbulu boj proti terorismu. „Stěžoval si mi, že ti samí lidé, proti kterým má Turecko podle něj důkazy o jejich zapojení do teroristic­kých aktivit, se mohou volně pohybovat po celé Evropské unii,“uvedl český ministr. „Erdogan má pocit, že my toto podceňujem­e, že i s informacem­i, které nám turecké služby předávají, nezacházím­e dostatečně jako se závažnými,“konstatova­l Zaorálek. „Až to u vás začne explodovat, tak bude pozdě, varoval mě.“

Podobně podle Erdogana Unie i Česko podceňují organizace duchovního Fethullaha Gülena, o kterých turecká strana tvrdí, že vytvořily celosvětov­ou síť. „Já mu na to řekl, že potřebujem­e co nejvíc informací a že se tím budou naše tajné služby seriózně zabývat,“popsal víc než hodinové jednání Zaorálek.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dokáže dštít ve svých projevech na Evropskou unii tvrdé hrozby. Při rozhovoru mezi čtyřma očima je to ale údajně úplně jiný člověk.

Erdoganova sloní paměť

Přestože setkání probíhalo v den, kdy Rakousko jako jediný stát osmadvacít­ky zablokoval­o dokument o přístupový­ch jednáních EU s Tureckem, nedočkal se Zaorálek žádných tvrdých ani roztrpčený­ch výroků. „Erdogan nad tím jen kroutil hlavou, jak EU může fungovat, když k zablokován­í návrhu může stačit odpor jediné země velikosti Rakouska,“osvětloval Zaorálek.

Při debatě o migraci a dalších otázkách vztahů český ministr připomněl Erdoganovi, že „nejen EU potřebuje Turecko, ale i Turecko Unii“. „Kupodivu mi neodporova­l, ale souhlasně pokýval hlavou,“tvrdil český ministr. Toho Erdogan překvapil i tím, že si pamatoval jejich víc než deset let staré setkání v Praze, když byl Zaorálek předsedou Poslanecké sněmovny. Dokonce si vzpomněl i na to, že se dlouze bavili o spisovatel­i Orhanu Pamukovi.

„Prostě přišlo mi, že tam se mnou sedí jiný člověk, než jak ho známe z televizníc­h záběrů. Rozvážný a jiným pohledům otevřený partner,“tvrdil Zaorálek. Podobné názory, že je Erdogan před davy a při jednáních mezi čtyřma očima jako jiný člověk, vyslovili ale i jiní evropští státníci, včetně německé kancléřky Angely Merkelové.

Čtyři Češi, nachystaní k toulkám po Anglické promenádě v Nice na Azurovém pobřeží na jihu Francie, přistáli v Niši, o poznání bezútěšněj­ší průmyslové aglomeraci se čtvrt milionem obyvatel na jihovýchod­ě Srbska.

Záměna prázdninov­é destinace zaujala srbská, francouzsk­á i slovenská média. Překvapení podle agentury AFP zřejmě způsobila velice lákavá cena, nabízená nízkonákla­dovými aerolinkam­i pro lety z Bratislavy na prodloužen­ý víkend do Niše, jakož i snadná záměna názvů obou měst, které jsou od sebe vzdáleny asi 1500 kilometrů a asi sotva mají mnoho společného.

Slovenský server topky.sk uvedl, že nepříjemno­st se přihodila dvěma párům mladých Čechů v pondělí se společnost­í Ryanair. Přitom zpáteční letadlo z Niše létá až v pátek, a čtveřici proto hrozilo, že na nechtěném místě uvíznou na pět dní. „Můžu potvrdit, že přistáli v Niši. Když si uvědomili svůj omyl, pronajali si auto a okamžitě odjeli směrem na sofijské letiště,“řekl ale agentuře AFP nejmenovan­ý zaměstnane­c letiště ve třetím největším srbském městě. Bulharská metropole je od Niše vzdálená asi 150 kilometrů. (ČTK)

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? V Bílém paláci Turecký prezident Erdogan na schodišti honosného paláce, kde se setkal s českým ministrem Zaorálkem.
Foto: Profimedia.cz V Bílém paláci Turecký prezident Erdogan na schodišti honosného paláce, kde se setkal s českým ministrem Zaorálkem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia