MF DNES

V Německu přibývá napadení policistů

- Redaktorka MF DNES Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

„Ve srovnání se západními armádami stále zaostáváme, pokud jde o počet žen v bojových pozicích,“citovala nedávno izraelská média generála v záloze Jigala Slovika, podle něhož mohou být ženy i v pěchotě. Řada Izraelek mu tleská, jiní jsou ostře proti.

Izrael je přitom jednou z mála zemí na světě, kde mají brannou povinnost i ženy – tedy jen ty, které jsou po dosažení věku 18 let bezdětné a svobodné. V základní vojenské službě stráví dva roky, zatímco muži si musí odkroutit dva roky a osm měsíců. Avšak ve srovnání s muži jsou ženy mnohem více na takzvaných podpůrných pozicích, fungují často jako sekretářky, zdravotní sestry či radistky.

Žádné rozdíly!

Ne že by předtím Izraelky nebojovaly. Byly už v silách Hagany, předchůdky­ni dnešní armády. V roce 1948 během války za nezávislos­t, kdy právě vzniklý Izrael napadly arabské státy, se však ukázalo, že mít ženy v prvních liniích není zrovna nejlepší nápad, neboť jako váleční zajatci trpí mnohem více. Už jen kvůli tomu, že je u nich výrazně vysoké riziko znásilnění.

Navíc to podle některých vojenských expertů dělá neplechu také v tom, že muži-vojáci se automatick­y soustředí na ochranu žen, místo aby se zaměřili pouze na boj s nepřítelem.

Problémem v Izraeli jsou také únosy vojáků, stačí připomenou­t známý případ Gilada Shalita, kterého teroristic­ký Hamas držel od roku 2006 celých pět let. Ani ženám se smrt nevyhýbá, od roku 1948 jich v IDF zahynulo 44.

Přesto jich chce do bojových pozic stále víc. „Proč jsou muži a ženy rozděleni

„Policie proti nám nemůže vyhrát, protože nás už je příliš. Pokud budeme chtít, ovládneme celé město,“popisuje policejní komisař v Gelsenkirc­henu Ralf Feldmann, co si vyslechl při rozhovoru se třemi zástupci kurdsko-libanonské komunity loni v létě.

Od té doby se tu příliš nezměnilo. A pokud, tak spíš k horšímu. Duisburg, Essen a Gelsenkirc­hen jsou příklady měst v Severním Porýní-Vestfálsku, která se potýkají se vzrůstajíc­ím násilím vůči policistům, vysokou kriminalit­ou a s problémem takzvaných no-go zón. Tedy oblastí, v nichž policie stále obtížněji dokáže udržet pořádek.

„Jedeme například s policejním vozem zasahovat. Když dorazíme na místo, začnou se tam velmi rychle shromažďov­at lidé, kteří na nás drze pokřikují a často jsou i agresivní,“popisuje Ramon van der Maat z duisburské policie každodenní realitu svých kolegů. Policisté by prý potřeboval­i přinejmenš­ím početní posily, aby mohli kriminalit­u v problémový­ch čtvrtích udržet pod kontrolou. podle pohlaví a ne podle svých fyzických a duševních schopností?“ptá se například feministic­ká novinářka Anat Saragustio­vá. Schopnosti a fyzička sice rozhodují o zařazení izraelskýc­h vojáků už dnes, ale stále se přihlíží k tomu, kdo je muž a kdo je žena. Řadě Izraelek se stejně jako Saragustio­vé už nelíbí, že by měly hrát jen druhé housle.

Problém s tankem

Emancipace už přitom do Izraelskýc­h obranných sil (IDF) dorazila. Ještě před čtyřmi lety byla na bojových pozicích tři procenta Izraelek, dnes je to sedm procent a počítá se, že za dva roky bude pro první linie připraveno téměř deset procent žen.

V roce 2000 vznikl prapor Karakal, kde jsou ženy společně s muži.

Stále častěji podle van der Maata dochází také k napadením policistů. Problémem se nedávno začala zabývat zemská vláda v Severním Porýní-Vestfálsku.

Poslední kapkou byl nedávný případ ve stotisícov­ém městě Düren, který skončil brutálním napadením policistů. Vše začalo kvůli pokutě za parkování ve výši dvacet eur. Majitel auta, 46letý Turek s německým občanstvím, v rezidenční čtvrti odstavil vůz na trávník. Když viděl, jak ho policisté pokutují, přiběhl a došlo k hádce. Nakonec i ke Má název podle pouštní kočky podobné rysovi, jejíž samičky a samci vypadají velmi podobně. Karakal se zúčastnil stahování Izraele z Gazy a zasahoval proti teroristům na hranicích s Egyptem. I když je považován za smíšený prapor, dnes v něm 70 procent tvoří ženy.

Nyní už jsou v Izraeli celkem tři smíšené útvary a vzniká čtvrtý.

V ulicích izraelskýc­h měst jsou často vidět ženy, které se vracejí od posádky domů a mají přes rameno vedle kabelky také automatick­ou pušku. Totiž každý, kdo v rámci vojenské služby vyfasuje zbraň, ji musí neustále nosit u sebe, ať má dovolenou, nebo ne. Nejde tedy o sekretářky, ale o ženy, které jsou třeba v jednotkách střežících hranice a podobně.

Jigal Slovik nicméně odhaduje, že rvačce. Muži totiž přišli na pomoc jeho čtyři synové.

„To je zcela nový rozměr útoků, deset zraněných policistů kvůli pokutě za parkování, z toho jeden vážně,“popisuje situaci státní zástupce Wilhelm Muckel. „Jednoho z policistů muž několikrát udeřil do obličeje kovovou tyčí, zatímco jej držel v zámku pod krkem.“

To se odehrálo v polovině listopadu. Pachatelé z Dürenu jsou už nyní znovu na svobodě.

Nejsou to však jen napadení policistů, co ve městech způsobuje neklid. až 85 procent vojenských pozic, ve kterých jsou dnes muži, mohou zastávat i ženy. „Ženy mohou létat ve stíhačce, velet lodi,“říká. Není podle něj důvod, proč by nemohly být třeba také v tankových jednotkách.

Jenže právě tank se teď ukázal jako velký problém, kolem kterého se strhla bouřlivá diskuse o nasazení žen v bojových pozicích vůbec.

Zejména ortodoxní rabíni jsou proti, počet ortodoxníc­h židů v armádě totiž v posledních letech narůstá. V tanku je málo místa (v izraelskýc­h merkavách zhruba 2 x 3 metry), a tak by tam ženy byly s muži příliš blízko u sebe, což se rabínům nelíbí. A jednotku složenou jen z tankistek nelze vytvořit, neboť zase tolik zájemkyň není. Situace je napjatá například v Duisburgu ve čtvrti Marxloh. Přibývá tam útoků na obchody. Rozbité výlohy zřejmě mají zastrašit jejich majitele i obyvatele města. Podle policie za nimi stojí několik čtyřicetič­lenných velkorodin.

Marxloh má totiž všechny předpoklad­y pro neklidné soužití: vysokou nezaměstna­nost a kriminalit­u, velké množství imigrantů a nejasné životní vyhlídky obyvatel.

„Nenosím u sebe větší množství peněz, maximálně tak deset eur, a vždy si pevně držím kabelku,“říká televizní stanici N24 žena středního věku, podle níž se mnozí obyvatelé a zejména ženy bojí jít večer sami po ulici nebo jet za tmy tramvají. „Dívky neustále čelí přinejmenš­ím slovnímu obtěžování, není to tu příjemné,“doplňuje ji další.

Bezpečnějš­í silvestr?

Německo se nyní připravuje na novoroční oslavy. Nikdo si nepřeje, aby se opakoval silvestrov­ský scénář z Kolína nad Rýnem, Hamburku a dalších německých měst, kde v centru skupiny migrantů napadaly, okrádaly a sexuálně obtěžovaly procházejí­cí ženy.

Centrum Kolína nad Rýnem se proto koncem roku promění téměř v pevnost. Na bezpečnost bude dohlížet přes 1 500 policistů a 600 zaměstnanc­ů soukromých agentur. V ulicích má být i více kamer a stanoviště pro pomoc napadeným.

Jsou však i jiné důvody než náboženské, neboť snadným řešením by byly jednotky složené jen z ortodoxníc­h věřících a mužů. Byly provedeny dva testy, jak by ženy v rolích tankistů uspěly, a ukázalo se, že ženám chybí síla. Neunesou granáty, které se v tancích používají. A aby jim někdo pomáhal? Izraelské tanky počítají se čtyřčlenno­u posádkou: řidičem, velitelem, nabíječem a střelcem. Každý má v boji svých starostí dost.

Nakonec to vypadá, že rozletu žen napříč celou armádou zabrání naprosto přízemní důvod – toalety. „Muži mohou močit do lahve, ale ženy ne,“řekla listu Jediot Achronot Algazar (armáda nedovoluje zveřejňova­t příjmení), která se už čtyři roky stará o tankové odpalovací systémy. Existují sice pomůcky,

Policisté se stále častěji setkávají s urážkami a fyzickým násilím.

 ?? Foto: Reuters ?? Trable s municí Izraelky na archivním snímku pomáhají přenášet munici. Právě ta se ukázala jako jeden z řady důvodů, proč ženy nejspíš nebudou moci do tanků. Granáty jsou příliš těžké, aby je žena sama dokázala unést.
Foto: Reuters Trable s municí Izraelky na archivním snímku pomáhají přenášet munici. Právě ta se ukázala jako jeden z řady důvodů, proč ženy nejspíš nebudou moci do tanků. Granáty jsou příliš těžké, aby je žena sama dokázala unést.
 ?? Foto: ČTK ?? Přípravy na silvestra Radnice v Kolíně nad Rýnem chystá na konec roku masivní bezpečnost­ní opatření. V ulicích teď instaluje kamery.
Foto: ČTK Přípravy na silvestra Radnice v Kolíně nad Rýnem chystá na konec roku masivní bezpečnost­ní opatření. V ulicích teď instaluje kamery.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia