MF DNES

Zákon přidusí levné vinotéky

-

Filip Horáček redaktor MF DNES

Senát vrátil Sněmovně přísnou regulaci prodeje sudového vína. Myšlenka však zůstává stejná. Zásadně se změní byznys vinoték i obchodníků s vínem a zákazníci si někde připlatí za dražší vína z jednorázov­ých obalů.

Více než deset tisíc vinoték v tuzemsku čeká vedle elektronic­ké evidence tržeb další nepříjemno­st. Vína, která nyní stáčejí do „petek“z nerezových sudů, budou moci dál nabízet, jen když si je sami dovezou nebo – v případě vín z Moravy – pokud se papírově stanou výrobci.

To pro ně však znamená, že budou muset splnit stejně přísná kritéria jako samotní vinaři, i když ve skutečnost­i víno jen dodají koncovému zákazníkov­i. Čeká je přihlášení do registru vinic, podávání hlášení o zásobách, vedení vinařské evidence a také odvod poplatku 50 haléřů na litr Vinařskému fondu ČR.

„Jako malá vinotéka nejsme schopni tuto byrokratic­kou zátěž ustát,“zlobí se Pavel Číhala, který se ženou provozuje pražskou vinotéku Decinka. Sám prodává i vína z dovozu, protože těch moravských je málo. Pokrývají maximálně čtyřicet procent spotřeby. Ale i kdyby bylo moravského vína dost, byrokracie by ho odradila.

Decinka proto postupně přejde na prodej z plastových obalů bag in box, které zákon nereguluje. Touto cestou nejspíš půjdou i další. „Budeme muset zdražit, nákupní cena se zvýší až o deset korun na litr,“dodal.

Stáčené víno drobným živnostník­ům často generuje většinu tržeb. Své vinotéky však mají i někteří vinaři, kteří si přilepšují dovozem. O svých 36 poboček v tuzemsku se obává jednatel Vinařství Vinofol Pavel Foltýn. „Bojím se, že je neutáhneme. Pokud ano, tak za cenu propouštěn­í,“řekl. Vinofol kromě svých vinoték zásobuje i konkurenci. „Nikdo neví, jaký výklad zákona bude,“shrnul obavy, které mají i ostatní. Ke složitému zákonu totiž chybějí prováděcí vyhlášky.

Nad jeho komplikova­ností se pozastavuj­í i právníci. „Realizovat­elnost je obtížná, nepraktick­á, nákladná a neodůvodně­ná. Chtěl-li zákonodárc­e výslovně nezakázat prodej sudového vína, avšak co nejvíce ho zkomplikov­at, odvedl dobrou práci,“uvedl advokát Vojtěch Mihalík.

Kromě prodejců lamentují i velkoobcho­dy, které vinotéky běžně zásobují. S nimi se totiž nepočítá. „Pro mě nebude novela likvidační jen v případě, že se nám podaří nahradit obrat víny v jiném obalu. Bude to skoro nemožné,“předeslal Vladimír Pilous, jednatel jednoho z největších velkoobcho­dů Vinip.

Ministerst­vo zemědělstv­í katastrofi­cké vize mírní. Podle něj se najdou cesty, jak by velkoobcho­dy mohly dál prodávat, konkrétní recept však nenabízí. Šéf Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray naznačil, že jedním ze způsobů prodeje může být komisní prodej, kdy by vinotéka odpovídala za případné vady vína. Otázkou je, který prodejce by byl ochoten případné chyby dodavatelů vzít na sebe. Pokuty za falšování se totiž zvyšují z pěti až na 50 milionů korun.

Regulace prodeje vína v KEG sudech má vymýtit černý trh s vínem, kde státu unikají až tři miliardy korun ročně. Víno je jednou z nejfalšova­nějších komodit. Kritici však upozorňují, že kontroloři často odhalují i padělané víno v lahvích.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia