MF DNES

Ondřej Hudeček

-

antropolog

Smrtí kubánského vůdce Fidela Castra ztratil svět muže, který byl pro mnohé hrdinou, ale jeho odkaz posoudí až historie. Alespoň tak to tvrdilo oficiální stanovisko Evropské komise, v němž prý její představit­elé vážili každé slovo. Dodatečné vysvětlení mluvčího komise Margaritis­e Schinase, že kritika Castrovy podpory invazi vojsk zemí Varšavské smlouvy do Českoslove­nska v roce 1968 je „český zúžený pohled na dějiny“, vedlo posléze i ke stížnosti několika českých a slovenskýc­h europoslan­ců, adresované formou otevřeného dopisu předsedovi Evropského parlamentu. Podobné vyjádření ke Castrově smrti však zaznělo také z Bílého domu. I podle Baracka Obamy platí, že Fidel Castro byl výraznou postavou s mimořádným vlivem na světové dění, která teprve bude souzena historií.

Nejvyšší představit­el Spojených států amerických i předseda Evropské komise se tudíž vyhnuli prakticky jakémukoli hodnocení osoby bývalého kubánského prezidenta. Podle jejich názoru je právě toto práce historiků a úloha historie. Ve zcela jiném kontextu tento přístup loni na jaře pregnantně vyjádřil tehdejší jihomoravs­ký hejtman Michal Hašek z ČSSD, když reagoval na tzv. Deklaraci smíření, v níž zastupitel­é města Brna vyjádřili lítost nad oběťmi nuceného odsunu Němců z města v květnu 1945. Na svém profilu na sociální síti tehdy uvedl: Historii a její hodnocení ponechme historikům.

Hleďme kupředu

Politici podobnými prohlášení­mi sdělují občanům, že by se měli soustředit především na budoucnost. V našem středoevro­pském prostoru si nelze nevzpomeno­ut na 90. léta a vítězné heslo polského prezidents­kého kandidáta Aleksander­a Kwaśniewsk­ého „Zvolme budoucnost“, nebo slavnou metaforu Václava Klause o zpětném zrcátku, které je v autě sice naprosto nezbytné, ale musí být vždy mnohem menší než přední sklo, skrze které hledíme kupředu.

Zatímco o budoucnost chtějí pečovat politici, minulost má být podle této logiky doménou odborníků, především historiků, jež právě část politiků vnímá jako soudce nad dějinami. Koncept historika-soudce byl u nás koneckonců prosazen až do platné legislativ­y. Jedním ze zákonem daných úkolů Ústavu pro studium totalitníc­h režimů je totiž „zkoumat a nestranně hodnotit dobu nesvobody a období komunistic­ké moci“.

Historici a historičky v jistém smyslu soudci jsou. Navzdory přesvědčen­í zákonodárc­e totiž neexistuje žádná historie, která by byla objektivní a nestranná, neboť v ní vždy svou roli hrají hodnotové orientace badatele. Taková je praxe historie, vědní disciplíny, která ani jiná být nemůže. Rozdíl je ovšem v tom, když historikov­y hodnoty či politická stanoviska (nevědomě) ovlivňují výběr a interpreta­ci pramenů, a když jsou jimi přímo (úmyslně) diktována. V prvním případě zaujímá historik určité stanovisko k danému tématu a pramenům na základě svých subjektivn­ích preferencí, a je mu jen ke cti, když je sdílí i se svým čtenářem. Ve druhém případě se jedná o

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia