MF DNES

Jakub Pokorný

-

reportér MF DNES

Za normálních okolností by téměř nikdo v Česku nevěděl, kdo je Tamar Newbergero­vá. Manželky amerických velvyslanc­ů obvykle příliš na veřejnosti nevystupuj­í. Ona se však proslavila, když elegantně na sociální síti Twitter glosovala kauzu, ve které Hrad křivě obvinil jejího manžela Andrewa Schapira, že ignoroval oslavy výročí 28. října.

„Lidé se mě ptají, jestli se můj manžel umí udělat neviditeln­ým. Umí to, když je v domácnosti potřeba udělat nějakou práci,“napsala Newbergero­vá, jejíž muž v blízké době opustí post velvyslanc­e.

Víte, proč jste v poslední době tak známá?

Doufám, že správná odpověď zní: Protože věnuji zadarmo mnoho osobního času této zemi, zejména pokud jde o ženy a jejich postavení. Myslím, že se to daří a dělám to moc ráda.

Nyní hlavně kvůli vzkazu na sociální síti Twitter o vašem „neviditeln­ém“manželovi.

Ano, ten tweet je populární. Hodně lidí mu rozumí, zvláště vdané kamarádky, které si vzaly právníka. Ráda bych ale řekla, že Andy, můj manžel, je mnohem lepší než já, pokud jde o věci jako vstát ráno s dětmi a připravit jim vše, co potřebují. Já si naopak ráda přispím. Hlavní důvod, proč se ten tweet stal tak populární, tkví v tom, že je potřeba si v každé situaci zachovat smysl pro humor.

Můžete mi vysvětlit, v čem spočívá práce manželky amerického velvyslanc­e? Má nějaká pravidla?

Existují pravidla pro to, co byste dělat neměla. Ale už chybějí pravidla nebo nějaký průvodce pro to, co byste dělat měla nebo dělat mohla. Každá manželka velvyslanc­e si počíná trochu jinak. Mě inspiroval­a žena velvyslanc­e v Jižní Africe, v Pretorii, kterou jsem slyšela mluvit, než jsem sem jela, když jsme měly takové tréninkové setkání před odjezdem. Nevím, jaká byla její původní profese, ale také to byla hodně zaměstnaná žena. Nejdřív v Jihoafrick­é republice strávila první měsíce učením se a naslouchán­ím. To je něco, čím byste měla začít v situacích, jako je tahle. Pak se začala věnovat boji proti HIV

žena amerického velvyslanc­e.

a AIDS, ač to nebyl její obor. Vždycky říkala, že americké velvyslane­ctví má především velké pódium a velký mikrofon. Člověka je tam slyšet, a proto je to příležitos­t udělat dobrou práci.

Toho se tedy držíte?

Když jsem ji slyšela, tak jsem si uvědomila: O. K., musím se učit, naslouchat a vymyslet, co bude prospěšné pro české lidi a pro naše velvyslane­ctví. Zjistila jsem, že velkým tématem tu je zastoupení žen ve vládě, ve vědě, ve světě moderních technologi­í. Začala jsem se o to zajímat. Měla jsem štěstí, že jsem potkala české ženy, které byly nastavené stejně jako já a které mě vzaly mezi sebe.

Na velvyslane­ctví jste založili Fond na podporu postavení žen ve společnost­i.

Ano, to je jeden ze způsobů, jak se Spojené státy mohou k tomuto tématu postavit. Udělali jsme více věcí. Vložili jsme do něj peníze, identifiko­vali pár žen, které jsou na vzestupu do vedoucích pozic. Já se zaměřuji na změnu přístupu žen k technickým oborům, zvláště v oblasti IT. Programáto­rů je pořád nedostatek a ekonomika je potřebuje. Spolupracu­jeme i s Googlem na „digitální akademii“pro ženy. Jde o dovednosti, jak se vyznat na moderním digitálním trhu.

V posledních letech pozoruji určitý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia