MF DNES

Manželka amerického velvyslanc­e

-

trend, velvyslanc­i jsou otevřenějš­í než dříve, kdy byli „neviditeln­í“. Dnes může váš manžel v diskusním pořadu komentovat americké volby. Opravdu se to mění?

Nemohu hovořit o trendech, ale mohu hovořit o tom, co si přála administra­tiva prezidenta Baracka Obamy, která nás sem vyslala. Myslím, že Obamovi hledali někoho, kdo je bude reprezento­vat, reprezento­vat to, čím oni jsou – rodina s mladšími dětmi – někoho, kdo je vřelý a pohostinný. Je to tedy odraz stávající prezidents­ké administra­tivy, ale také recept na úspěch pro nás dva.

Proto jste třeba přivítali jezdce na motocyklec­h Harley Davidson před rezidencí při oslavách Dne nezávislos­ti?

Správně, slavná americká značka. Byla to legrace, vytáhla jsem správné boty pro tuto příležitos­t. Ale je to i součást naší mise, protože my tady zastupujem­e také americké firmy a lidé mají harleye rádi. Snažíme se být přátelští a přístupní.

Jaký je vlastně zblízka americký prezident Barack Obama? Byl to, tuším, spolužák vašeho manžela.

Je velmi chytrý a je s ním legrace. Budu na něj v dobrém vzpomínat. Jeho manželka Michelle je mu v tom velmi podobná.

Vím, že jste původní profesí programáto­rka, dá se laikovi srozumitel­ně vysvětlit, co přesně byl váš obor?

Nedávno jsem se zabývala počítačovo­u bezpečnost­í. Hlavně jde o to učinit počítačové cloudy bezpečnějš­ími.

Jak těžký bude návrat do byznysu počítačové bezpečnost­i po víc než dvouleté přestávce?

Správná otázka. Já asi teprve zjistím, jak to bude vypadat, teď nevím. Existují bariéry, které brání návratu, ale myslím, že nejsou nepřekonat­elné. Ano, jsem pár let mimo, technologi­e se mezitím dostaly o velký kus dopředu a také si myslím, že v technologi­ckém byznysu panuje trochu sexismus a ageismus, ale na druhou stranu, technologi­e podle mě vždycky odmění toho, kdo je energický, chytrý a schopný. Já když někoho najímám, tak se také nemusím nutně rozhodnout pro někoho, kdo tu práci už dělal, ten už může být znuděný, ale můžu se rozhodnout pro někoho,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia