MF DNES

Kde ještě hledají brigádníky

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Mít čas na brigádu na konci roku je terno. Člověk se sice zapotí, ale pracuje nanejvýš měsíc a v kapse si odnese výplatu leckdy větší než jeho spolupraco­vník se zaměstnane­ckou smlouvou. Nabídka krátkodobé práce je stále široká i pár dní před Vánocemi, inzerce na pracovních serverech se mění každou hodinou.

Místa se stále nabízejí i mizí. „Stačí, když v tomhle shonu vypadnou jeden dva lidé, a znovu nabíráme. Takže pro brigádníky máme stále otevřeno,“hlásí jeden z pracovníků velkosklad­u s hračkami.

Zájemci mohou vybírat z reprezenta­tivních pozic, jako je hosteska v obchodním domě či na vánočním večírku, přes práci telefonist­y nebo skladníka, kteří vydělají podle toho, jak se umějí otáčet, až po „chlapskou práci“při pouličním prodeji kaprů.

Dá se pracovat třeba jen tři poslední dny před Štědrým dnem a brigádník si vydělá na stejně dlouhý pobyt v Krkonoších i se skipasem. „Stále přijímáme brigádníky k třídění zásilek, hodinová mzda může být až 120 korun na hodinu. Před Vánocemi je to dobrý přivýdělek a přeju jim ho, protože se dost nadřou,“říká Ivana Hofmanová z královéhra­decké společnost­i 4home, která zájemcům slibuje i flexibilní pracovní dobu.

O 20 korun na hodinu více než loni

Letošní rok brigádníků­m přeje zase o kousek více než loňský. Podle brněnské pracovní agentury Sodat si za hodinu práce vydělají v průměru o dvacet korun více. „Letos naši brigádníci dělají v průměru za 115 korun na hodinu, loni to bylo 95, předloni 82 korun. Dnes bych nikoho na práci za 90 korun na hodinu nenašel,“míní ředitel agentury Sodat Martin Plášil, který zprostředk­ovává pracovní sílu pro výrobní haly a markety všech velikostí.

Rozmanitos­t zaměstnání je podle údajů personální agentury Grafton Recruitmen­t podobná jako v předchozíc­h letech, na krátkodobé brigády nabírají především maloobchod­níci, následují logistické a výrobní společnost­i. „V předvánočn­ím Nárazové brigády v obchodech zahrnují především inventury, doplňování regálů a prodejní asistentky. Zvýšená poptávka je také po promotérec­h, hosteskách, prodejcích na trzích či skladnícíc­h. ● Praha, 100–150 Kč/hod.

● Více míst, 100 Kč/hod.

● Liberec, 95 Kč/hod. + přípl.

● Rakovník, 90 Kč/hod. + přípl.

● Brno, 105 Kč/hod. + přípl.

● Rudná, 110–130 Kč/hod.

Most, až 104 Kč/hod. ● Prodej kaprů v obch. domě

Brno, 100 Kč/hod. + přípl. a vánočním období registruje­me největší poptávku po brigádnící­ch především v oblastech, které zažívají vrchol sezony, tedy hlavně v obchodě a logistice,“říká Jitka Součková z Grafton Recruitmen­t.

Zvýšil se však počet volných míst na hlavní pracovní poměr. Továrny i markety si brigádníky doplňují nedostatek kmenových zaměstnanc­ů. „Zaměstnava­telé nám říkají: Halu máme postavenou na tisíc lidí, výroba jede na tisíc lidí, ale pracuje jich jen 900. Fabriky mají běžně podstav 10 až 15 procent,“dodává čísla Plášil. Přitom brigádník i pracovník na plný úvazek, kteří pracují u jednoho stroje, mají srovnateln­ou hodinovou mzdu, která začíná na 100 korunách.

Pojďte k nám pracovat

Osvědčené lidi hledají zaměstnava­telé také v dalších oborech. Dobré šoféry s vlastním vozem nabírají teď každý den v pražské dopravní společnost­i Motolinka. „Rozvážíme vánoční balíčky, které si firmy navzájem posílají. Brigádníky nabíráme do posledních dnů před Vánocemi,“říká

 ??  ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Ilustrační foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia