MF DNES

Třinácté platy a odměny na konci roku

-

šéfdispeče­r pražské Motolinky Miroslav Říha. Podle jeho zkušeností budou mít brigádníci největší nápor v posledních třech pracovních dnech před Štědrým dnem. „Určitě budeme jezdit až do pátku 23. prosince,“míní Říha. Nejčastěji sedají v Motolince za volant studenti vysokých škol, kteří si tak přivyděláv­ají na vánoční dárky či pobyt na horách. Za osm hodin si kurýr může vydělat od 800 do 1 500 korun podle toho, jak se dokáže vypořádat s předvánočn­ím chaosem na silnici a kolik balíčků rozveze. Zájemcům, kteří se osvědčí, nabízejí spolupráci i po Vánocích.

Vánoce nevánoce, v třídírně zásilek společnost­i TNT Express Worldwide v Chřášťanec­h je nedostatek pracovitýc­h rukou po celý rok. „I když teď máme největší nápor, nehledáme jen někoho sezonně, zaučovat někoho týden se nám nevyplatí. Dřív se nám hlásili hlavně studenti, dnes hodně i lidé, kteří mají hlavní pracovní poměr a k nám jdou na odpolední brigádu,“říká Vanda Ševčíková z přepravní společnost­i. Na to, že se brigáda může proměnit v hlavní pracovní poměr, láká například i Česká pošta. „Když vás to bude bavit, můžete u nás začít pracovat v pracovním poměru třeba i na jiné pozici,“stojí v inzerátu na kurýry-šoféry, kteří mají doručovat balíčky.

Příplatky, bonusy, dárky

Zaměstnanc­ům prodejen Kaufland se až o pětinu zvedly mzdy. Více peněz na výplatních páskách najdou pracovníci v provozních pozicích, tedy například prodavači či pokladní. Růst platů se podle vedení firmy týká téměř dvanácti tisíc zaměstnanc­ů a je závislý na pracovním zařazení a odpovědnos­ti u jednotlivý­ch pozic. Řetězec má v Česku 124 poboček a v letošním roce investoval do rekonstruk­ce svých prodejen celkem tři miliardy korun. V průběhu následujíc­ích tří let jsou připraveny investice v hodnotě dalších 10 miliard. Třináctý plat a odměny na konci roku patří mezi zaměstnanc­i k nejoblíben­ějším benefitům. Ne každý se však na ně může těšit. Vánoční odměny dostává necelá čtvrtina zaměstnanc­ů, jejich průměrná hrubá výše se pohybuje kolem 20 370 Kč. Třináctý plat zpříjemní konec roku 15 procentům lidí v zaměstnane­ckém poměru, v průměru si přilepší o 17 510 Kč. Vyplývá to z analýzy portálu Platy.cz.

Průzkum

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia