MF DNES

Modřanským vadí dráha pro děti, senior ji proto zamkl

- Jakub Heller redaktor MF DNES — Michaela Bůnová

Kongresové centrum na Vyšehradě, často označované za jednu z nejošklivě­jších budov v Praze a pohrobek socialismu, se do několika let rozšíří.

„Budovu jsme zdědili ze 70. let a po pravdě si s ní nikdo neví rady. Je poplatná své době a byla postavena za určitým účelem. Dnes se s ní musíme nějak vypořádat,“říká primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

V bezprostře­dním okolí bývalého Paláce kultury, lidově Pakulu, na místě, kde se dnes nachází parkoviště, by měla vzniknout nová výstavní hala. Zabere plochu pěti až šesti tisíc metrů čtverečníc­h.

Prahu dnes předčí Vídeň i Paříž

Nové prostory prý centrum potřebuje, aby dokázalo přilákat významné klienty. „Když se nyní rozhoduje, kde se budou konat větší kongresy, vyhrává Vídeň, Berlín nebo Paříž, ale konkurenci máme i v České republice,“vysvětluje Roman Ray Straub, nedávno jmenovaný generální ředitel Kongresové­ho centra Praha (KCP).

Podle primátorky je kongresová turistika pro metropoli důležitá zejména z ekonomické­ho hlediska. Návštěvníc­i těchto akcí totiž často v Praze utratí stovky až tisíce eur. Nemluvě o nových příležitos­tech pro české podnikatel­e. „Kongresové centrum však v tuto chvíli bohužel nedokáže naplňovat potenciál, který má, a tratí na tom celá Praha,“dodává Krnáčová.

Stávající prostory centra v současné chvíli údajně nedostačuj­í zejména pro pořádání například velkých lékařských akcí, kde se prezentují výrobci léčiv či zdravotnic­kého vybavení. A právě to by měla změnit nová hala. KCP na její podobu na začátku prosince vypsalo mezinárodn­í architekto­nickou soutěž. Podle studia Moba, které soutěž organizuje, by měl být její vítěz znám v polovině příštího roku.

Ten se však nebude muset vypořádat jen s návrhem haly, ale i s veřejným prostorem kolem Kongresové­ho centra. Praha, která v KCP vlastní 45 procent akcií, si totiž novou stavbu podmínila obnovou Pankráckéh­o náměstí a jeho okolí. „Chceme, aby nová přístavba byla v souladu s okolím. Nechceme stavět čistě výstavní halu, ale prostory, které mohou mít široké využití,“dodává předseda KCP Radim Haluza.

Hala přijde podle odhadů na přibližně 250 až 300 milionů korun a měla by se začít stavět nejpozději v roce 2019. Dokončena by pak mohla být o rok později. Finální plány rekonstruk­ce centra by měly být známy koncem příštího roku. KCP je totiž chce prezentova­t na kongresu ICCA, který se v Praze odehraje v polovině listopadu 2017. Jde o poměrně prestižní setkání Mezinárodn­í kongresové asociace (ICCA), na kterém se každoročně schází nejvýznamn­ější pořadatelé kongresů.

I z toho důvodu již v současnost­i dělníci pracují na úpravě interiéru centra. Pokoušejí se z něj odstranit všudypříto­mnou socialisti­ckou patinu. První část obnovy interiéru by měla být hotova před konáním kongresu ICCA. Celkem má na úpravy i stavbu haly KCP na účtech připravenu jednu miliardu a padesát milionů korun.

Z dluhů k miliardové investici

Není to přitom tak dávno, kdy Kongresové­mu centru hrozil krach kvůli obřím dluhům z dob zasedání Mezinárodn­ího měnového fondu. Nakonec od bankrotu zachránil KCP v roce 2014 stát, když mu výměnou za většinový podíl ve firmě poslal dvě miliardy korun, a stal se tak majoritním vlastníkem společnost­i. Na záchranu centra přispěla i Praha tím, že navýšila základní jmění firmy o osm set milionů korun. Tato částka zůstala na účtech společnost­i dodnes a firma k nim přidala z vlastních výnosů ještě další prostředky. V posledních dvou letech totiž KCP podle Haluzy hospodaří s ročním ziskem zhruba 100 milionů korun. Odtud tedy pochází více než miliarda korun určená na rekonstruk­ci a dostavbu nové haly.

Členkou poroty, která rozhodne o vítězi soutěže, bude kromě zástupců KCP také pražská primátorka. V odborné části poroty pak zasednou významní architekti, jako například Řek Elia Zenghelis či Švýcar Mathias Müller. Předsedou poroty se stal Petr Hlaváček, nedávno odvolaný ředitel pražského Institutu plánovaní a rozvoje. Hudební vystoupení uměleckých škol rozezní dnes vestibuly stanic metra Vltavská, Florenc C, Hlavní nádraží, Muzeum, Palmovka a Můstek B od 13.00 do 19.45. „O dobrou náladu cestujícíc­h

Jen tři týdny po otevření takzvané pumptracko­vé dráhy v modřanské Pertoldově ulici, na které jezdí děti na longboarde­ch či koloběžkác­h, se objevily první stížnosti. Právě děti z tamního sídliště si vybudování trati ze dřeva s klopenými zatáčkami pro jízdu na kole či skateboard­u na radnici městské části prosadily. Jenže některým obyvatelům teď vadí hluk, který prý jízda po dráze způsobuje.

„Jezdci jsou slyšet, i když máme zavřené okno, je to, jako kdyby nad námi prolétalo letadlo,“popsal MF DNES Petr H., který v domě u dráhy bydlí. „Bydlíme v klidné čtvrti, ale nová dráha zní, jako kdyby byla neustále bouřka. Vždycky si říkám, že venku někdo překládá plechy, pak si uvědomím, že tam i kolemjdouc­ích se již tento čtvrtek postarají sbory, jednotlivc­i i menší hudební uskupení,“řekl generální ředitel dopravního podniku Martin Gillar. V rámci akce vystoupí muzikant Jan Vytásek jen jezdí děti,“povzdechl si. Praze 12 poslal již několik stížností.

Radnice prý o problému ví a jedná se zhotovitel­em dráhy. „Radíme se, jestli je možné dráhu odhlučnit. Je dutá, takže nejspíš bude stačit, když se vyplní nějakým materiálem. Jsme také ochotni namontovat na plot protihluko­vou zábranu,“ s kapelou nebo smyčcové Esferas kvarteto. Milovníky jazzu potěší big band studentů jazzové katedry VOŠ při Konzervato­ři Jaroslava Ježka. (et) řekla radní Prahy 12 Lenka Vedralová. Problém by prý chtěla vyřešit do jara, až bude dráha využívaněj­ší než teď v zimě. Po zavedení opatření je v plánu kontrola hluku, ale jeden senior podle místních tak trpělivý nebyl. Přinesl si vlastní zámek a dráhu zamkl, aby se k ní děti nedostaly.

Podle informací MF DNES jde o člověka, který zde nežije, ale pouze sem dojíždí na návštěvy za příbuznými. „Neoprávněn­é uzamčení hřiště jsme skutečně řešili, a to 4. prosince na základě oznámení občanů. Na místo přivolali správce hřiště, který za jejich asistence zámek odstranil,“popsala mluvčí městské policie Irena Seifertová.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? „Kongresák“Bývalý Palác kultury čeká oprava.
Foto: MAFRA „Kongresák“Bývalý Palác kultury čeká oprava.
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia