MF DNES

Jak si Sparta zaplatila úspěch v hokejové Lize mistrů

- Miroslav Němý reportér MF DNES — Michael Bereň, Matěj Hejda

Hokejista Lukáš Pech měl teplotu, špatně se mu dýchalo. Kvůli nemoci čtyři dny netrénoval, přesto naskočil po lehkém sklouznutí do důležitého zápasu proti Bernu a pomohl gólem a dvěma asistencem­i Spartě mezi čtyři nejlepší týmy v Evropě.

Pechův příběh dokazuje, jak moc pražský klub touží uspět v Lize mistrů. Soutěž ve všech třech sezonách své existence musí bojovat proti předsudkům fanoušků, sponzorů i některých účastníků.

Sparťané ukázali cestu.

mu patří na žebříčku ATP; maximem Jihokorejc­e je v historii 36. pozice.

„Je skvělé, že Sparta postoupila do semifinále. Zvýší to prestiž extraligy. A třeba se jí podaří Ligu mistrů vyhrát, což by pro fanoušky mohla být taková malá náplast na čekání na titul v lize,“myslí si Jiří Vykoukal, který zažil v sezoně 2007/2008 turnaj Super Six.

Sparta tehdy v konfrontac­i šesti evropských mistrů skončila druhá. „Nebudeme si nic nalhávat. Pro nás hráče i vedení byla pořád extraliga priorita. Boj o mistrovský pohár se nedá s tímhle turnajem ani Ligou mistrů srovnat,“tvrdí Vykoukal.

Nejslavněj­ší hokejista dějin Wayne Gretzky ostatně na helmě odmítal plexisklo právě kvůli tomu, že mu zkresluje sluch. „Ano – protože poté nedokázal předvídat pohyb tak, jak byl zvyklý,“líčil Kolář.

I proto je osud korejského chlapce unikátní. Na jeho postižení rodiče přišli ve dvou letech, když jej odvezli k lékaři. Po zprávě, která nedávala naději, se nejprve zhroutili – a pak si zakázali lítost. Duck-hee navštěvova­l školu pro sluchově postižené, ale oproti ostatním nezůstával na internátě; máma pro něj každý den jezdila hodinu tam a hodinu zpět. „Chtěla jsem, aby byl integrovan­ý,“vysvětlova­la. A pak přišel tenis. Co je pro většinu adeptů bušení do míčku „jen sportem“, bylo pro jihokorejs­kého mladíka cestou mezi ostatní. Devadesát procent lidí prý rodičům říkalo, že nikdy nemá šanci dosáhnout na profesioná­lní úroveň, ale mýlili se. Nyní Lee Duck-hee dokonce – zní to až krutě – ze svého postižení těží. Třeba firma Hyundai jej, „oslněna a inspirován­a

Muž, který láme bariéry: neslyšící Lee Duck-hee se v 18 letech dere mezi elitní tenisty planety.

Časy se změnily. Sparta vložila do obnoveného projektu se zkratkou CHL vlastní peníze.

Od majitele Petra Břízy po hráče ze čtvrtého útoku, všichni v klubu mluví o prestiži, na rozdíl od ostatních pražský tým nebere Ligu mistrů jen jako přípravu. Ale zatím se jedná spíš o investici do budoucna.

Sparta vydělala letos 73 tisíc eur (necelé dva miliony korun), ale veškeré výdaje si hradila sama. Pro klub tedy až nyní začíná být účast v soutěži finančně výhodná. Vítěz si přijde na zhruba 160 tisíc eur.

Zaplatím ihned a nejvíce! Staré mince - bankovky - medaile (a to i z dob KSČ) - odznaky - pohledy! Kupuji nejen mince zlaté a stříbrné, ale prakticky jakékoliv. Též neuspořáda­né a amatérské sbírky, či jednotlivé kusy. Sbírám též staré hodinky (náramkové i cibule) + řetízky k nim, bižuterii + šperky (hlavně s českými granáty - ale i jiné). Jsem dlouholetý soukromý,solventní sběratel - zaručeně platím ihned a nejvíce + Zdarma odhadnu, dle aktuálních katalogů + tržní ceny. A v případě vašeho zájmu ihned odkoupím. Přijedu rád kamkoliv - platba samozřejmě ihned. Telefon 7377779991­13511 jeho nezlomným duchem“, začala speciálně sponzorova­t. Díky tomu může všude cestovat s manažerem i tlumočníke­m.

Těžko se do něj vžít. Jediný neslyšící hokejista v dějinách NHL Jim Kyte (598 duelů) třeba líčil: „Byl jsem ten nejpilnějš­í hokejový student. Znal jsem systémy odshora dolů. Odezíral jsem ze rtů. Používal jsem plexisklo k tomu, abych se díval do odrazů, kdo jede za mnou.“

Také jihokorejs­ký tenista má zcela

Hokejové Lize mistrů chybí silný sponzor, v úterý dokonce v O2 areně na ledě a na mantinelu svítila modrá plocha s nápisem NO LOGO.

Ale na šest let má zajištěnou podporu od Infrontu, zavedené švýcarské marketingo­vé firmy. Mezi akcionáři soutěže je už také mezinárodn­í hokejová federace IIHF.

Důvěryhodn­ost a smysl Lize mistrů dodá od příští sezony i změna formátu. Účast už se nebude dát „koupit“. Utkají se ti nejlepší.

„I kdyby Sparta vyhrála, tak za rok fanoušky bude zajímat až případné typu aj. Přijedu kamkoliv v ČR. e-mail: znalecumen­i@seznam.cz Tel.: 722343270 p. Soukup.

Sběratel obrazů ihned koupí za desetisíce, statisíce i milióny korun tyto autory (grafiky, kresby a oleje): Procházka, Hlinomaz, Mrkvička, Born, Lhoták, Zrzavý, Filla, Schikanede­r, Radimský, Rotrekl, Král, Róna, Komárek, Bauch, Špála, Chaba, Jambor, Blažíček, Uprka, Frolka, Honsa, Číla, Lada, Ullmann, Kaván, Kalvoda, Panuška, Jíra, Gross, Burian, Hála, Boštík, Ronek, Beneš, Saudek, Zoubek, aj. Rychlé a seriózní jednání. E-mail: sberatelum­eni@seznam.cz Tel. 7318353011­14956 jiné podmínky než zbytek. Andy Murray, Andy Roddick, Martina Navrátilov­á – ty všechny NY Times citují ohledně toho, jak moc je sluch při hře podstatný. „Míč nejprve uslyšíte, až pak reagujete,“uvedla před lety legenda Navrátilov­á.

Lee Duck-hee tuhle možnost odmala nemá, navíc měří pouze 175 centimetrů, což je v dnešním světě tenisových čahounů dost málo.

Ale on bojuje. A pochybovač­ům tím vzkazuje: Ticho, prosím! semifinále či finále,“tvrdí však bývalý obránce Vykoukal.

Jeho slova potvrzuje statistika. Ač Spartě domácí návštěvnos­t každou sezonu roste (z 2 213 v úvodním ročníku na současných 3 484 diváků), až na Bern přišlo šest tisíc lidí. Přesto tohle číslo zaostává za extraligov­ým průměrem (v této sezoně 7 326).

„Každý fanoušek vám řekne, že si pochutnal. Je to dravější, rychlejší než extraliga. Čím víc takových zápasů český divák uvidí, tím víc poroste prestiž soutěže,“doufá sparťanský majitel a někdejší gólman Bříza. Koupím hodinky Schaffhaus­en, Heuer, Longines, Omega, Güb, Rolex, Angelus. Tel. 6023033091­18892

Hodinky Strela, 602303309.

i

jiné se

stopkami.

Sedací soupravu Atlantis. T: 602303309 Starožitný

T:

Podle něj je Liga mistrů jedinou možnou konfrontac­í na evropské klubové scéně: „Myslím, že je to lepší než mít v každé zemi tým KHL. Pak domácí soutěž strádá.“

Ale bude zajímavé sledovat, kolik lidí dorazí na souboj o finále proti švédskému Växjö, když Sparta hraje v lednu osmkrát doma.

Fribourg s Červenkou a Birnerem nebo loňský šampion z Frolundy lákají víc. „Potřebujem­e úspěšný příběh,“prohlásil Bříza. Mluvil o Spartě i celé Lize mistrů. Koupím

 ?? Foto: eastnews ?? Průkopník Neslyšící jihokorejs­ký tenista Lee Duck-hee je v 18 letech mezi nejlepšími 150 hráči planety. A věří, že dokáže ještě víc.
Foto: eastnews Průkopník Neslyšící jihokorejs­ký tenista Lee Duck-hee je v 18 letech mezi nejlepšími 150 hráči planety. A věří, že dokáže ještě víc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia