MF DNES

Špunty už ne. Šlesingrov­i rezonoval v hlavě vlastní tep

- Fotbalový reportér MF DNES — Tomáš Macek

Chystá se návrat muže, který v očích mnohých sparťanů zradil jejich klub. To, o čem se v posledních týdnech mluvilo čím dál víc, se začátkem ledna velmi pravděpodo­bně stane realitou.

Tiémoko Konaté, rychlý záložník z Pobřeží slonoviny, bude opět členem prvního týmu fotbalové Sparty. Z něj v srpnu vypadl, protože si chtěl na sílu vytrucovat přestup do Steauy Bukurešť, kde by ho rád viděl jeho nigerijský agent.

Kvůli tomu se z(a)brzdila jeho solidně rozjetá kariéra, jelikož právě Konaté byl v létě možná vůbec nejlepším hráčem Sparty.

Kvůli tomu si proti sobě poštval jak kabinu, tak věrné fanoušky.

Kvůli tomu v zimě místo vybírání si z možných nabídek musí ve 26 letech znovu přesvědčit Spartu, že si za ni zaslouží hrát.

Kabina Konatého schválila

„Klub uvažuje o tom, že Konatého zařadí do zimní přípravy,“uvedl Ondřej Kasík, mluvčí Sparty.

Je téměř jisté, že začátkem ledna bude Konaté zpátky v tréninku s ligovým týmem. Tohle téma je i po několika měsících velmi citlivé. Sparta o navrácení afrického dravce do týmu uvažovala už během podzimu, kdy tým soužila brutální marodka. Hrát museli dorostenci, přesto neuhnula a nechala Konatého o patro níž.

Ač se několikrát omluvil, uznal chybu, přijal pokutu v řádu statisíců, chodil kopat jen Juniorskou ligu. A nutno říct, že jeho výkony byly výrazné. Jen to však k návratu nestačilo. Hráči se během podzimu netajili tím, že je Konaté zklamal, nechal tým ve štychu po neúspěšné kvalifikac­i o Ligu mistrů, na otázky ohledně možnosti jeho návratu odpovídali striktně a jednoznačn­ě: Ne!

Kanadský trenér Matthias Ahrens na Twitter píše: „V Novém Městě se koná biatlonový Super Bowl.“Server mezinárodn­í unie IBU pro změnu připomíná: „Biatlon je zpět na gigantické­m stadionu.“

Sprintem mužů dnes ve Vysočina Aréně začne 3. kolo Světového poháru. „Připadám si jak u brány do pekla,“zasměje se u tribun Eva Puskarčíko­vá. „Tak snad mě odtud nevynesou na vidlích.“

Michal Šlesingr, ve 33 letech pamětník českého týmu, vzpomíná na časy, kdy tu coby žák i dorostenec závodil v běhu na lyžích. „Jednou jsem dokonce nestihl start.“Tehdy tu byl malý stadionek. Bez střelnice. Bez kolosu tribun.

„Zato teď je to pořádné kolbiště,“vzhlédne ke kovové konstrukci Šlesingr. „Půjde o pořádný masakr. Na to se snad ani nedá připravit.“

S biatlonem toho přitom už i ve Vysočina Aréně zažil dost. Premiéru Světového poháru v roce 2012, při které byl ještě poněkud svázaný. Mistrovstv­í světa 2013, kdy ho onemocnění vyhnalo z tratí. I další Světový pohár v únoru 2015, kdy jej na 5. místě ve sprintu dělilo jen 0,4 vteřiny od stupňů vítězů.

Ví, co tady dovede hučící dav, o němž i fenomén Martin Fourcade říká: „Nejsem si jistý, jestli bych našel odvahu stoupnout si mezi těch 30 tisíc Čechů na tribunách.“

S jejich povzbuzová­ním se však musíte naučit zacházet.

hraje Konaté jen za juniorku. Skončil tam poté, co si chtěl vytrucovat přestup.

korun je částka, za kterou by Sparta Konatého pustila. Nabídky však nejsou... hráč, jehož prodejní cena nepůjde pod 50 milionů... Od Konatého záseku však na něj nepřišla žádná nabídka. Zachoval se hloupě, navíc nikdo netuší, v jaké je formě. Po všech stránkách je nevyzpytat­elný.

Ač Sparta mohla Konatého ještě rok a půl dusit v juniorce, kde bral základní plat bez bonusů, s nimiž si odhadem přijde až na šest milionů korun ročně, rozhodla se podle očekávání Konatého „oživit“.

Trenérem by měl být Požár

To v případě jmenování nového trenéra zvolí podle všeho jméno, které se dlouho nikde neobjevilo.

Poté, co nevyšel pokus získat Jindřicha Trpišovské­ho z Liberce, rozhodla

Startujete a provází vás příboj nadšení fanoušků.

„Je hrozně těžké nepřepálit to v takovém kraválu hned na první stovce metrů,“říká Šlesingr. „Také na trati se pak musíte držet na uzdě a nenechat se vyhecovat, jinak sotva dolezete do cíle.“

Najít míru, kdy vás povzbuzová­ní pozitivně vyburcuje, v tom je klíč.

Při předchozím poháru v Novém Městě experiment­oval se špunty do uší. Brzy však od nich upustil.

„Bylo to až nepříjemné. Hrozně jsem pak vnímal sám sebe. Srdeční tep, dech, všechny vnitřní procesy mi najednou v hlavě rezonovaly.“

Rozhodl se, že radši bude soupeřit s rachotem zvenčí, než aby vnímal na střelnici, jak je zadýchaný. se Sparta pro řešení z vlastních zdrojů. „Směřuje to k tomu, že trenérem bude Tomáš Požár,“shodují se dva zdroje MF DNES.

Požár je jako sportovní ředitel už teď velmi blízko Davidu Holoubkovi, který tým vedl. Ale hlavně: vlastní potřebnou trenérskou licenci, již Holoubek dokončí až v létě. Sparta tak vyhoví i řádům. Požár bude na lavičce, rovněž bude chodit na tiskové konference. Co se týče koučování, není problém, když bude u hřiště pokyny udílet aktivní asistent Holoubek.

V technické zóně u laviček se totiž může podle regulí pohybovat jen jedna osoba. Je jen volba Sparty, kdo ze štábu trenérů to bude.

Se špunty i bez nich však měl tehdy problém, aby slyšel zprávy o časových odstupech na soupeře, které jim předávají trenéři u trati.

„Na to jsme si už zvykli, že v Novém Městě jezdíváme závody bez informací. Naštěstí je teď podél trati nainstalov­áno víc videostěn. Občas něco vyčteme i z nich.“

Na střelnici se tu naopak Šlesingr cítí lépe než při podobně hlučných závodech v německých centrech Ruhpolding­u či Oberhofu.

„Tam se kravál řídí hlavně německými závodníky. Přijedu na střelnici společně s Němcem a lidi křičí podle rytmu jeho ran, který nemusí ladit s mým střeleckým rytmem. Začnou jásat třeba ve chvíli, kdy spouštím ránu, a vyvedou mě z koncentrac­e.“

V Novém Městě má český biatlonist­a jistotu, že dav se bude mnohem víc řídit podle něj.

Dorazí na střelnici a tribuny ztichnou v očekávání. „To ticho můj mozek pobere mnohem líp než rachot. Jde o klidnější vjem.“Vystřelí, trefí, ozve se jásot. Nebo se ozve zklamané „áách“. „Což mě ale nezaskočí, protože v tom případě udělám ještě dřív ááách i ve své hlavě.“

Rytmus ran a výkřiků s sebou rozhodně bude víc ladit.

„Jen se nesmíte snažit pokažené rány zbrkle zachránit a předčasně se ždímnout,“připomíná.

Rutinér, jakým je on, by to mohl zvládnout.

Další informace na str. 22

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Tiémoko Konaté bude skoro jistě zase členem prvního týmu Sparty, hráči souhlasí a trenéři ho chtějí.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Tiémoko Konaté bude skoro jistě zase členem prvního týmu Sparty, hráči souhlasí a trenéři ho chtějí.
 ??  ?? Dnes už se závodí Michal Šlesingr v Novém Městě.
Dnes už se závodí Michal Šlesingr v Novém Městě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia