MF DNES

Martina Riebauerov­á

-

Ještě jednu věc zbožňoval – od kamaráda Filipa z Francie jsem mu vozil kachní játra v koňaku, tedy foie gras. To bylo asi tak jediné z luxusních jídel. Byl skromný, nechtěl žádná privilegia. Když mu něco nechutnalo, trvalo mi dlouho, než jsem si toho všiml, protože mi to neuměl říct. Takhle to bylo s dršťkovou polívkou. Dával to jiným, zbývalo mu to tam a až asi po roce mi prozradil, že vlastně dršťkovou nemá moc rád.

Bylo pro mě smutné vidět, jak jí čím dál míň. Už ani já jsem ho nedokázal rozežrat. Vím sám dobře, že když žaludek nemá chuť, nepřemluví ho nikdo. Chemoterap­ie udělá s člověkem strašné věci, i já jsem to zažil. Snažil jsem se mu dávat jeho chutě a pozoroval je. Kdybych viděl, že mu chutná mango s liči, tak to pojedu natrhat do pralesa. I Dáša se moc snažila. Pamatuju si, jak jednou snědl najednou tři Václavu Havlovi jsem byla nablízku dvakrát. Poprvé v roce 1997, když se přímo před mými okny oženil s Dagmar Veškrnovou. Do poslední chvíle utajovaný obřad se uskutečnil na žižkovské radnici, naproti níž jsem v pavlačovém domě bydlela, aniž jsem o něm měla tušení. Nepochybně mi tehdy můj šéf přinejmenš­ím v duchu vyčítal, že jsem nedodržela tradici pavlačovýc­h bab, kterým nic neuteče.

Podruhé jsem byla Václavu Havlovi nablízku o dva roky později jako „zvláštní zpravodajk­a MF DNES z Innsbrucku“. Prezident ležel v tamní nemocnici po závažné a akutní operaci tlustého střeva, a tak se na místo sjely desítky novinářů a televizníc­h štábů. Zůstali jsme dva týdny.

Během těch dní jsem často brouzdala po nemocnici a sbírala střípky informací o rakouském zdravotnic­tví. Jednou jsem takhle přivolala nemocniční výtah, a když se dveře otevřely, vyjel prezident na vozíku, který tlačila jeho žena. Byl drobný, stále ještě hodně unavený, bosý a v nemocniční­m županu. Ten okamžik mi přišel natolik intimní, že jsem sklopila zrak.

Ostatně celé to innsbrucké angažmá bylo poněkud intimní. Dennodenní zpravodajs­tví do všech detailů zdravotníh­o stavu, o nichž lékaři několikrát denně referovali na tiskových brífincích. Ale všichni – Hrad i my novináři – jsme se tehdy učili referovat o zdraví hlavy státu za pochodu, neexistova­l žádný protokol.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia