MF DNES

Seznam Bradáčové

MF DNES zjistila jména obviněných v kauze evropských dotací, a za co jsou stíháni

- Jakub Pokorný, Adéla Paclíková a zpravodajo­vé MF DNES

Bývalý senátor Alexandr Novák, oba náměstci bývalé ústecké hejtmanky Jany Vaňhové Pavel Kouda a Arno Fišera, člen krajského vedení ČSSD v Karlovarsk­ém kraji Jakub Pánik nebo šéf odboru na ministerst­vu průmyslu Vladimír Bártl. To jsou jen některá jména ze 24 lidí stíhaných pražským vrchním státním zastupitel­stvím. MF DNES se podařilo získat jejich seznam včetně obvinění. Má 17 bodů a každý z nich obsahuje 50 až 70 projektů v řádu miliard korun. Mezi nimi je podle policejníh­o spisu nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani, rekonstruk­ce silnic či Muzeum myslivosti Libouchec. Obvinění padla za poškozován­í zájmů Evropské unie, zneužití pravomocí či za účast v organizova­né zločinecké skupině. Podle vyšetřovat­elů se totiž jednalo o rozsáhlý systém manipulací s dotacemi. Podle nich vše začalo už v roce 2008, kdy se údajně setkaly politické špičky a domluvily se, že na projekty v Ústeckém kraji půjde šedesát procent a do Karlovarsk­ého kraje čtyřicet procent dotačních peněz.

„To je snad nejrozsáhl­ejší obvinění, jaké jsem kdy viděl, taková malá knížka. A tento rozsah limituje možnosti těch osob, aby se k němu vyjadřoval­y,“sdělil včera MF DNES obhájce Arno Fišery Jaroslav Ortman. „Pro každého je to rána, zejména pokud se to stalo v takovém předvánočn­ím čase. Můj klient popírá, že by se trestné činnosti dopustil. Já ještě dnes odešlu stížnost proti usnesení,“popsal další kroky Ortman.

V policejní síti uvázl také vysoký státní úředník na ministerst­vu průmyslu a obchodu Vladimír Bártl. „Záležitost, o kterou v případě ředitele odboru Vladimíra Bártla pověřeného řízením sekce jde, se pravděpodo­bně týká jeho působení před nástupem na ministerst­vo. Proto ji nebudeme komentovat,“reagoval na dotaz MF DNES mluvčí ministerst­va Roman Prorok.

Některé ze zadržených policie propustila domů, u jiných zvažovala žádost o uvalení vazby kvůli obavám, že by mohli ovlivňovat svědky.

„Až budou vyslechnut­y všechny osoby, pak státní zástupce učiní tu konečnou úvahu, zda budou propuštěny, nebo zda u některé z osob bude přicházet v úvahu návrh na vzetí do vazby,“řekla pražská vrchní zástupkyně Lenka Bradáčová.

To je nejrozsáhl­ejší obvinění, jaké jsem kdy viděl, taková malá knížka.

 ?? Žalobkyně Lenka Bradáčová Foto: MAFRA ??
Žalobkyně Lenka Bradáčová Foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia