MF DNES

O úspěchu rozhodla tečka a souhlas bosse

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Jakub Pokorný, Adéla Paclíková reportéři MF DNES

Kdyby rozdělován­í peněz z evropských fondů fungovalo tak, jak má, soutěžily by jednotlivé projekty svou kvalitou. Odborníci by jim nezávisle na sobě přiděloval­i body. V Ústí nad Labem v programu ROP Severozápa­d to však bylo úplně jinak. O přiklepnut­í dotace rozhodoval­o to, zda projekt politici označili nenápadnou tečkou.

Tímto podloudným způsobem se podle policejníh­o obvinění, s nímž se MF DNES seznámila, nezákonně rozdělily miliardy korun.

Tabulku s přihlášený­mi projekty, ať už to byla výstavba lyžařského vleku, nebo oprava silnice, úředníci předložili hejtmance Janě Vaňhové, jejímu náměstkovi a krajským politikům v Karlových Varech a s jejich „tečkami“pak tabulka putovala ještě výše ke schválení – k hlavě organizova­né skupiny, podnikatel­i Danielu Ježkovi. „Označená tabulka byla předložena Ježkovi, který pak vyslovil souhlas a následně ji pokynem, aby tečkou označeným projektům byly poskytnuty peníze, vrátil do dispozice Vráblíka s Kušnierzem (úředníci – pozn. red.). Ti dohlíželi na to, aby označené projekty v soutěži uspěly,“píše se v obvinění.

Ježek pak jako jediný z 24 obviněných skončil ve vazbě. Obvinění však odmítá. Soudce, který o vazbě rozhodoval, pak řekl, že mu policie předložila projekty za devatenáct miliard korun. Škoda, s níž detektivov­é počítají, je podle Ježkova obhájce ve výši čtrnácti miliard.

Policie obvinění organizova­né skupiny staví na svědectví úředníka Petra Kušnierze a podle zjištění MF DNES získala i originální upravené tabulky s hodnocením projektů. Obvinění tam vpisovali body podle jednotného mustru.

Opakovalo se to každou středu. Někdejší úředníci dotačního úřadu ROP Severozápa­d Petr Kušnierz a Petr Vráblík vyjeli do pátého patra do ústecké kanceláře exsenátora Alexandra Nováka a vlivného podnikatel­e Daniela Ježka. Povinně jim hlásili, jak dotace přerozdělu­jí.

Oba muži „z pátého“měli oficiálně s dotačním úřadem společné jen to, že sídlil v jejich budově a pronajímal­i mu kanceláře. Ve skutečnost­i to asi nebyla náhoda, že si tam úřad umístili. Právě Ježek s Novákem podle policie kontrolova­li toky peněz z unijních miliard. Vyplývá to z policejníh­o obvinění v kauze dotační chobotnice na ROP Severozápa­d, s nímž se MF DNES seznámila.

Obří systém manipulací s unijními miliardami detektivov­é přičítají organizova­né skupině 24 lidí. O tom, kam peníze z dotací potečou, vždy rozhodly tečky na seznamu projektů, kterými zaintereso­vaní lidé označovali budoucí vítěze. Na samotném počátku v roce 2008 se politici a vlivní podnikatel­é dohodli, že mezi Ústecký a Karlovarsk­ý kraj budou peníze děleny v poměru šedesát ku čtyřiceti. „Dohodli se na systému tlačených a zájmových, tedy jimi dopředu vybraných projektů,“píše se v obvinění. A aby se v budoucnu nepřeli, měla tahle dohoda písemnou podobu. Celý systém fungoval čtyři roky. Policie loni získala jako cenný listinný důkaz takzvané hodnotící tabulky, které sloužily jako podklad pro to, který projekt peníze dostane, a který ne. Narazila přitom na mnoho případů, kdy rozdělené body v hodnotícíc­h arších byly prakticky totožné nebo se jen nepatrně lišily. „To je bez vnějšího ovlivnění vyloučené už jen z hlediska statistick­é pravděpodo­bnosti,“zapsal policejní komisař do obvinění. Formulář hodnotitel­e Petra Horkého byl pak jednou vyplněn úplně jinou osobou, která navíc podle zápisu na uvedeném zasedání vůbec nebyla.

Úředník projekty ani nečetl

Kušnierz navíc vypověděl, že na setkáních hodnotícíc­h komisí dostávali hodnotitel­é instrukce, jak mají bodovat.

Jeden příklad za všechny: Hodnotitel Vladimír Bártl (dnes šéf sekce na ministerst­vu průmyslu), který je rovněž stíhán, obdržel v roce 2010 e-mail od Petra Kušnierze, v němž dostal již připravené hodnotící archy. Bártl pak jen dopsal čísla projektů, vytiskl je, sešil sponkou a podepsal. Obvinění popisuje celou řadu projektů, kterých se manipulace měla týkat. Jsou jich stovky. Podle Michaela Kise, advokáta obviněného Daniela Ježka, vyčíslila policie škodu na 14 miliard korun. Je to téměř 72 procent z vyplacenýc­h dotací ROP Severozápa­d. Masivní policejní akce skončila v noci na včerejšek. Daniel Ježek šel do vazby a ostatní obvinění budou vyšetřován­i na svobodě. Jen obvinění Pavel Kouda a Alexandr Novák byli v zahraničí a policie je nezadržela. Mnozí další se včera ke kauze prvně vyjádřili – vinu odmítají kromě Kušnierze všichni. „Nemyslím, že by se ta činnost děla. Cítím se nevinný,“řekl včera obviněný starosta Chebu Petr Navrátil (ČSSD).

Peníze za mlčení

Jako poslední je v obvinění popsána ještě epizoda, která se ostatním vymyká. S žádnými dotacemi totiž nesouvisí. Jeden z obviněných, Aleš Dostál, podle detektivů zaplatil za Petra Kušnierze (už byl jednou za úplatky ve funkci odsouzen) peněžitý trest 750 tisíc korun, údajně aby zajistil jeho loajalitu a mlčení. Peníze předal Kušnierzov­u tchánovi 13. ledna 2014. „Učinil to (Dostál) podle příkazu, který mu stejně jako tuto finanční částku dal Daniel Ježek v úmyslu zajistit pokračován­í loajality Petra Kušnierze ve vztahu k předmětné zločinecké skupině,“stojí v obvinění. Ani tři čtvrtě milionu korun však nestačilo. Kušnierz promluvil. s přispěním Jitky Dolanské a Andrey Angermanno­vé

 ?? Adéla Paclíková reportérka MF DNES Foto: MAFRA ?? V exilu? Bývalý senátor a starosta Chomutova Alexandr Novák je rovněž na seznamu obviněných. V současné době je ve Spojených státech.
Adéla Paclíková reportérka MF DNES Foto: MAFRA V exilu? Bývalý senátor a starosta Chomutova Alexandr Novák je rovněž na seznamu obviněných. V současné době je ve Spojených státech.
 ??  ?? Nábřeží Maxipsa Fíka Kadaňský projekt se v textu obvinění objevuje dvakrát, protože se budovalo ve dvou etapách. Autor Maxipsa Fíka Rudolf Čechura pochází z Chomutovsk­a. 2x foto: MAFRA
Nábřeží Maxipsa Fíka Kadaňský projekt se v textu obvinění objevuje dvakrát, protože se budovalo ve dvou etapách. Autor Maxipsa Fíka Rudolf Čechura pochází z Chomutovsk­a. 2x foto: MAFRA
 ??  ?? Karlovarsk­é letiště Celkem za 87 milionů korun byla vybudována v letech 2008–2009 nová odbavovací hala letiště v Karlových Varech. Přispěl na ni i ROP Severozápa­d. Jde o jeden z prvních projektů uvedených v policejním dokumentu.
Karlovarsk­é letiště Celkem za 87 milionů korun byla vybudována v letech 2008–2009 nová odbavovací hala letiště v Karlových Varech. Přispěl na ni i ROP Severozápa­d. Jde o jeden z prvních projektů uvedených v policejním dokumentu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia