MF DNES

Nové Město probudilo Moravce

Přes 25 tisíc diváků! V Novém Městě začala nejsledova­nější událost české sportovní zimy.

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Trenéři Ondřej Rybář a Michael Málek si před startem mužského sprintu lepí na tváře srdíčka s českou vlajkou. Na střelnici mají i dva kelímky s horkým čajem.

„Jeden je sladký a jeden hořký,“povídá Rybář.

Také závod, jenž právě začíná, pro ně může mít obě tyto příchutě.

Bohutice, Frenštát, Otrokovice, Praha, Brno, Kolín... Číst nápisy na vlajkách fanoušků je jako studium zeměpisu České republiky.

Had diváků plynule vpluje do areálu. Organizace klape, pokud tedy pomineme čtvrt hodiny stávkující videostěny. Zahraniční biatlonist­é si na mobily natáčejí český kotel. Návštěva 25 500 diváků. „To je šleha. Na to se ani nedá připravit,“říká Ondřej Moravec.

„Snažím se tím vším nabíjet,“pronáší Michal Krčmář.

„Pozor, za chvíli už to přijde,“sděluje Rybář celému týmu do vysílačky. A když Krčmář jako první z Čechů vybíhá s číslem 9 na trať, vytáhne i mnohými bitvami ostřílený šéftrenér mobil a zvěční si na něj šrumec, ze kterého uši zaléhají.

Kolbenka a polepšovna

Krčmář vybílí ležku a vše je krásné, než se v 17.48 český festival dočasně pokazí. Takřka simultánně mine Krčmář dva terče vestoje a Michal Šlesingr dokonce tři vleže.

„Trošku se zrovna zvedl vítr. Ale tohle nebyly chyby způsobené větrem,“komentuje Rybář. Však i Krčmář později usoudí: „Asi jsem ty rány předržel.“

Spasitel se jmenuje Ondřej Moravec. Dvě čisté položky a v cíli radostně vyplazený jazyk.

Tak dlouho své oblíbené gesto neudělal. Dlouho nebyl v první desítce. „Od únorového Canmore, kde jsem dojel devátý,“připomíná. Potom 11 závodů nic. Až zase tady.

„Poslední dobou jsem býval na sprinty hrozně svázanej,“nezastírá. Ve středu si tedy vzal jeho hlavu do parády biochemik týmu Emil Bolek. „Měl bys jít do závodu jako do Kolbenky,“radil mu. „Prostě nic neřeš a odveď svoji práci.“

Což učinil. Při ležce si ještě počekal na podložce, snad aby udýchal řev fanoušků. Zato stojkou dal vzpomenout na svoji rychlopalb­u. Ano, s takovou tu ohromoval během světového šampionátu 2013.

„Je jedno, kdo z nás tam vpředu je, hlavně že tam někdo je,“oceňuje hned v cíli Krčmář.

Moravec končí osmý, s 26 vteřinami ztráty vyrazí do zítřejší stíhačky. Navíc mnohými odepisovan­ý Jaroslav Soukup, minulý týden odeslaný do druhé ligy jménem IBU Cup, prožívá 19. místem osobní zmrtvýchvs­tání. Když se jde po závodě vyjet, Rybář ho poplácá po rameni a říká: „Tak vidíš, jak fungovala polepšovna v IBU Cupu.“

Vítězem dne je... Zbytečná otázka. Martin Fourcade, popáté za zimu. Co na tom, že po chybě vestoje ztrácel už 12 vteřin na Rusa Šipulina. V cíli triumfálně točí hůlkou.

„On těm ostatním prostě nedá čuchnout. Ne, nedá. Je úplně jinde,“pokrčí rameny Moravec.

Anton Šipulin, aby toho na něj nebylo málo, se vzápětí musí na tiskové konferenci „utkat“i s dotazy na téma dopingu ruských biatlonist­ů.

„Já jsem čistý,“vyhlásí rusky. „A z toho, co na nás McLarenova komise hází, jsem velmi smutný. Ukažte důkazy. Jinak to vše nedává smysl.“

A teď jsou na řadě ženy

Dnes na místo mužů nastoupí ženy, také na ně čeká trať sprintu.

Stojkou za dvě zahájila čtvrteční polední trénink Eva Puskarčíko­vá. „O té radši už ani nevím,“smála se o hodinu později. Následoval­a totiž série čistých položek. „Před závodem mám ráda, když poslední položka na tréninku je za nulu.“Jako by ji nic nemohlo rozházet. „Zatím je ze všech holek nejklidněj­ší,“soudí i kouč Zdeněk Vítek.

Gabriela Koukalová při tréninku z deseti položek minula pouze jednou, Vítek se usmíval.

Benjamínek Markéta Davidová vyslovila přání, že se půjde podívat na večerní mužský sprint, aby co nejvíc nasála atmosféru kotle.

„Radši ať se holky koncentruj­í na pokoji,“reagoval kouč. Po večerech tudíž Veronika Vítková a Lucie Charvátová vyšívají. „Je z nich úplná manufaktur­a,“tvrdí Puskarčíko­vá a sama podepisuje kartičky pro lovce autogramů. „Na jeden zátah dám tak dvě stě podpisů.“

Jak která z nich ustojí dnešní vroucí kotel, se Vítek neodváží odhadovat. Jen se usměje: „U žen je dynamika změn v chování dost velká.“

 ??  ??
 ??  ?? Osmý v cíli Ondřej Moravec Foto: Petr Lemberk, MAFRA
Osmý v cíli Ondřej Moravec Foto: Petr Lemberk, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia