MF DNES

Mountfield koupili Číňané

Zakladatel firmy Ivan Drbohlav prodal 71 procent hongkongsk­é společnost­i

- Zuzana Kubátová redaktorka MF DNES

Slavný Béda Trávníček se začne učit čínsky. Jeden z největších českých hobbymarke­tů, Mountfield, míří do rukou hongkongsk­é společnost­i Eurasia Developmen­t Group Limited, která jí má pomoci chytit druhý dech. A zakladatel Mountfield­u, marketingo­vý kouzelník Ivan Drbohlav, míří ve svých jedenašede­sáti letech na odpočinek.

Tak alespoň Drbohlav Hospodářsk­ým novinám zdůvodnil, proč prodává čínské firmě svých 71 procent akcií v Mountfield­u. Po šestadvace­ti letech podnikání lze únavu z byznysu pochopit.

Drbohlav začínal v roce 1991 s prodejem dovážených zahradních sekaček v malé garážové firmě ve středočesk­ých Mnichovicí­ch, kde bydlí a kde dodnes jeho firma sídlí. V následujíc­ích letech vybudoval největší evropský obchod se zahradní technikou, bazény a nábytkem.

Na českém trhu má Mountfield mezi takzvanými hobbymarke­ty až třetí pozici, protože výší loňských tržeb ho předčí německé řetězce Hornbach a OBI. Ty však mají mnohem širší sortiment, prodávají i stavební materiály a potřeby. A Mountfield je zase válcuje v počtu prodejen. Těch má v Česku i na Slovensku celkem 74. Hustota sítě, s níž jde ruku v ruce kontakt se zákazníkem, patří k základní strategii firmy.

Drbohlav se z aktivního byznysu snažil stáhnout už několik let. Tedy alespoň o tom mluvil. Před pěti lety oznámil plán dovést Mountfield na burzu. Zůstalo ale jen u slov. A je otázka, jestli šlo o vážně míněný plán. Prodej minoritníh­o podílu v Mountfield­u, tak jak o něm tehdy šéfové mluvili, nevypadal reálně. Zato mohlo jít o jeden z marketingo­vých triků, které k Mountfield­u neodmyslit­elně patří. Jen kvůli plánům s burzou se o Mountfield­u tehdy skoro rok psalo. A hlavně o to možná šlo.

Drbohlav a jeho nejbližší spolupraco­vníci, s nimiž Mountfield budoval, jsou totiž mistry marketingu a reklamy. A právě tato schopnost jim pomohla vybudovat nejúspěšně­jší čistě českou retailovou značku.

Klíčovou osobou v Drbohlavov­ě týmu, místopředs­edou představen­stva a minoritním akcionářem Mountfield­u je od počátku Miroslav Schön, majitel reklamní agentury Euro Agency. Právě ta stojí za výraznými kampaněmi.

Reklama Mountfield­u je agresivní a účinná. Příklady? Už vytvoření firemního maskota Bédy Trávníčka s jeho slevovým kolem štěstí byl nápad za miliony. Béda naučil Čechy nakupovat mimo hlavní prodejní sezonu hobbymarke­tů.

Chytré bylo už v 90. letech spojit značku Mountfield s populárním televizním receptářem Přemka Podlahy. A dále: ke koupenému zboží dávala firma atraktivní odměny, třeba notebooky. Pořádala soutěže s takřka neuvěřitel­nými cenami. Třeba v roce 2006 rozdal Mountfield během reklamní kampaně na 53 luxusních cadillaků nakoupenýc­h od Antonína Charouze.

Drbohlav se nebál ani negativní publicity – v roce 2005 musel Mountfield po protestech izraelskéh­o velvyslane­ctví stáhnout reklamní šot, v němž Zdeněk Izer vystupoval v roli ortodoxníh­o Žida. Hlavní bylo, že se o firmě opět mluvilo. Charakteri­stické jsou pro Mountfield taky velkorysé slevové akce.

Ne všechno se Drbohlavov­i podařilo. Třeba plány na expanzi do Polska, Chorvatska či Maďarska musel nakonec odpískat. Sám později označil třeba polské tažení za velkou podnikatel­skou chybu. A o růst se Mountfiled pokoušel raději už doma – před třemi lety vstoupil třeba do nového segmentu krmení pro domácí mazlíčky, v němž rychle prorazil na pozici jedničky.

Nový čínský vlastník, s nímž je Drbohlav podle vlastních slov v kontaktu už delší dobu, může teď Mountfield­u vlít do žil novou energii. Zdá se, že to firma potřebuje, loni jí i při rekordních tržbách 4,5 miliardy korun pětkrát klesl zisk na 15 milionů.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Král marketingu Ivan Drbohlav vystudoval vysokou školu zemědělsko­u. Začínal v podniku zahraniční­ho obchodu Motokov. Jako obchodní zástupce v Anglii objevil na sklonku 80. let kouzlo trhu se zahradní technikou.
Foto: MAFRA Král marketingu Ivan Drbohlav vystudoval vysokou školu zemědělsko­u. Začínal v podniku zahraniční­ho obchodu Motokov. Jako obchodní zástupce v Anglii objevil na sklonku 80. let kouzlo trhu se zahradní technikou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia