MF DNES

Za Češkou, kterou vězní v Turecku, vyrazili její rodiče

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES — Vojtěch Srnka

Turecká oblast Sirnak ležící nedaleko hranic se Sýrií a Irákem opravdu není bezpečným místem pro kohokoliv. Přesto se právě zde dnes okolo desáté hodiny dopoledne uskuteční krátké, ale přelomové setkání vyjednané českou diplomacií.

Po zastávce v Ankaře sem totiž včera večer dorazila delegace z Česka, jejíž páteř tvoří rodiče Markéty esko dříve pro izraelské diplomaty nepředstav­ovalo nějak zásadně oblíbenou destinaci. Ne proto, že by se jim tady nelíbilo nebo že by k nim místní nebyli dostatečně přátelští. To právě naopak. Česká veřejnost a zdejší politici jsou však tak proizraelš­tí, že už tady na velvyslanc­e vlastně moc práce nezbývá.

V posledních několika letech však díky větší české aktivitě v rámci Evropské unie i na ně čekalo několik náročných úkolů. A dosavadní izraelský velvyslane­c Gary Koren je podle svých nadřízenýc­h zvládal natolik dobře, že povýšil. A v lednu se bude z Prahy stěhovat na velvyslane­ctví v Moskvě.

Bezpodmíne­čná věrnost

„Výkony izraelskýc­h velvyslanc­ů tady byly vždy srovnávány s Arthurem Avnonem, ale troufnu si říct, že odteď budou naopak poměřovány s Gary Korenem,“připomíná Robin Böhnisch, předseda sněmovní skupiny přátel Izraele, oblíbeného velvyslanc­e, který v Česku působil v letech 2001 až 2005. Koren však byl podle něj ještě úspěšnější.

Poslance si na svou stranu získal i tím, že dával najevo, jak moc se mu tady líbí. Často prý ve volných dnech jezdil s batohem po České republice na výlety – třeba do Všelichové. A ti se tu právě dnes po velmi dlouhé době setkají se svou dcerou.

Tu zadržela 13. listopadu turecká policie na hranicích se severním Irákem spolu s jejím přítelem Miroslavem Farkasem. Česká strana tvrdí, že cestovali kvůli humanitárn­í pomoci. Jenže Turecko je obvinilo z členství v teroristic­ké organizaci YPG. Právě té totiž podle nich pomoc Prachovský­ch skal. „Oficiálně i neoficiáln­ě navštěvova­l také regiony, což politici oceňovali,“uvádí také Böhnisch z ČSSD.

Obliba Izraele, k níž Koren přispíval, se projevoval­a často i v praxi přímo ve Sněmovně. Loni, když přijala velmi ostré usnesení proti iniciativě Evropské unie, která zavedla nová pravidla pro označování zboží z izraelskýc­h osad. Letos zase, když vyzvala českou vládu k protestu proti kontroverz­ní rezoluci organizace UNESCO na téma Jeruzaléma. V obou případech Gary Koren ve Sněmovně poslancům osobně za podporu děkoval.

Významnými důkazy o prohlubová­ní vztahů mezi Izraelem a Českem z doby, kdy u nás Koren jako velvyslane­c působil, je kybernetic­ké centrum, které ve středočesk­é Řitce zakládá izraelská firma vezli. Rodiče Markéty Všelichové prý své dceři do Turecka vezou vzkazy o podpoře a několik nejzákladn­ějších věcí. Jestli jim je dovolí předat, však nevědí. „Jsem moc vděčný ministerst­vu, že nám toto setkání zprostředk­ovalo,“uvedl před čtvrtečním odletem Jiří Všelich.

Od té doby, co byla Všelichová zadržena, prý s dcerou mluvili již několikrát po telefonu. Stejně jako s Miroslavem Farkasem hovořil jeho otec. Tyto a další náznaky jim dávají aspoň nějakou naději, že se s nimi v dohledné době uvidí třeba i v Česku.

A naději jim dává také vyjádření ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, jehož návštěva Turecka dnešnímu setkání předcházel­a. „Po jednání s tureckým ministrem zahraničí CyberGym. Díky spolupráci mezi Izraelem a Českou republikou za Korenova působení vznikla také pozice české vědecké diplomatky. Delanu Mikolášovo­u do Tel Avivu na tuto funkci loni vyslal místopředs­eda vlády pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL.

Sovětské kořeny

Svým stěhováním do Moskvy se Gary Koren vrací na místo, kde jako diplomat už dříve působil. Nedlouho po rozpadu Sovětského svazu na moskevském velvyslane­ctví zastával post prvního tajemníka. Tehdy to bylo teprve jeho druhé působiště, na které se přesunul z velvyslane­ctví z hlavního města afrického Malawi. V Moskvě začala ta část Korenovy diplomatic­ké kariéry, která mu byla předurčena. mám z dalšího vývoje případu Všelichová a Farkas dobrý pocit,“napsal na svůj twitterový účet.

Kromě své dcery se Všelichovi v Turecku setkají také s právníkem, který by měl zadržovano­u dvojici zastupovat. Nahradí tak advokáta přidělenéh­o Tureckem, který prý neuměl ani anglicky. Zato byl oproti tomu současnému výrazně levnější. Jeho služby mají vyjít dohromady krajiny, abstraktní moderní kompozice "tzv. mazanice" aj.), perské koberce, sbírky mincí, zlaté šperky, staré sklo a porcelán (sošky lidí a zvířat, vázy, dózy, kávové a jídelní soupravy), stříbrné příbory, sečné a bodné zbraně, brnění, orientální čínské a japonské starožitno­sti, sochy, nábytek zámeckého typu aj. Přijedu kamkoliv v ČR. e-mail: znalecumen­i@seznam.cz Tel.: 722343270 p. Soukup. Narodil se v lotyšské Rize, odkud se v mládí přestěhova­l do Izraele. Znalost prostředí i jazyka ho několik let po působení v Moskvě dovedla také do Lotyšska a Litvy. Na izraelském ministerst­vu zahraniční­ch věcí měl také na starosti euroasijsk­ou sekci.

V Moskvě bude práce víc

Z hlediska vzájemných vztahů bezpodmíne­čně přátelské Česko mění za stále ještě nevyzpytat­elné, ale o to důležitějš­í Rusko. To se totiž v posledních letech stává stále silnějším hráčem na Blízkém východě. A promlouvat chce i do dění mezi Izraelci a Palestinci. Zároveň s tím se prohlubují také vztahy mezi Izraelem a Ruskem. Jednak z pragmatick­ých důvodů, ale také kvůli tomu, že velká část voličské základny současných krajně pravicovýc­h vládních stran pochází z velmi početné části izraelskýc­h obyvatel s ruskými kořeny. Kromě toho ve sbližování s Moskvou sehrály důležitou roli také špatné vztahy mezi americkým prezidente­m Obamou a izraelským premiérem Netanjahue­m. Zlepšující se izraelské vztahy s Ruskem vyústily ve tři návštěvy premiéra Netanjahua v Moskvě za poslední rok. A na ně navázal také dosud nerealizov­aný plán, aby Moskva hostila první oficiální setkání izraelskéh­o vedení s Palestinci od roku 2010. K ideálu mají však vzájemné vztahy v době Korenova stěhování do Moskvy přece jen daleko. Nejsložitě­jším tématem je pro Izrael spojenectv­í Ruska a Íránu. Nyní spolupracu­jí především v Sýrii, ale Moskva také Teheránu nedávno přes izraelský odpor prodala svůj vyvinutý raketový systém.

Izraelský velvyslane­c Gary Koren v Praze končí a přesouvá se za velkou moskevskou výzvou.

na šest set tisíc, a tak lidé blízcí české zadržené dvojici plánují uspořádat sbírku.

Přes českou naději zní turecká strana ve svých obviněních dost sebejistě. „Obě osoby byly zadrženy při ilegálním přechodu hranic do Iráku. Máme důkazy o jejich napojení na teroristy,“řekl na tiskové konferenci ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu. Omega, Güb, Rolex, Angelus. Tel. 6023033091­18893

Hodinky Strela, 602303309.

i

jiné se

stopkami.

Koupím karavan levně. 724 047 000

T:

Výkup hudebních nástrojů plus harmonik a heligonek.724 047 000

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia