MF DNES

Obchod roste a bude růst dál

V posledních třech letech se čínsko-české vztahy rychle a komplexně rozvíjejí. Společně jsme dosáhli řady symbolický­ch úspěchů. Pojďme si je připomenou­t.

- Ma Keqing čínská velvyslank­yně v Česku

Vroce 2016 čínský prezident Si Ťin-pching vykonal v České republice první státní návštěvu od navázání diplomatic­kých vztahů mezi oběma zeměmi před 67 lety. Spolu s prezidente­m Milošem Zemanem podepsali společná prohlášení, čímž byly vztahy mezi oběma zeměmi povýšeny na vztahy strategick­ého partnerstv­í.

Bylo podepsáno Memorandum o porozumění mezi vládami obou zemí o společném budování iniciativy „One Belt, One Road“a implemento­ván plán o bilateráln­í spolupráci obsažený v memorandu. Dále byla komplexně naprogramo­vána a naplánován­a pragmatick­á spolupráce mezi oběma zeměmi v různých oblastech.

Ve vzájemných investicíc­h uskutečněn­ých v obou zemích bylo dosaženo významného pokroku. České investice v Číně dosáhly téměř 1,8 miliardy dolarů, Čína je zase nejvýznamn­ějším trhem pro dvě velké české společnost­i Home Credit a Škoda.

V porovnání s ostatními zeměmi Evropy, Ameriky či některými dalšími rozvinutým­i asijskými zeměmi začala Čína v Česku investovat poměrně pozdě, přičemž dlouhodobě je úroveň investic nízká. Až do konce roku 2013 představov­aly celkové investice Číny v České republice přibližně 200 milionů dolarů. Po narovnání vztahů mezi oběma zeměmi a díky neúnavnému úsilí čínských firem učinily investice čínských firem v Česku za poslední tři roky velký pokrok. Podle neúplných statistik ekonomické­ho oddělení čínského velvyslane­ctví dosáhla do října letošního roku celková výše smluvních investic Číny v Česku přibližně dvě miliardy dolarů, což představuj­e asi desetináso­bek celkové výše čínských investic před rokem 2014.

Investiční formy spočívají nejen v akvizicích či fúzích, ale též v investován­í na zelené louce. Stále více čínských firem vlastněnýc­h státem či těch soukromých v současnost­i aktivně prozkoumáv­á vstup na český trh. Například letos v říjnu se v obrovském měřítku čítajícím více než 120 firem zúčastnila Čína poprvé z pozice partnerské země Mezinárodn­ího strojírens­kého veletrhu v Brně, a tak velké množství vystavujíc­ích firem bylo u partnerské země historicky nejvyšší.

Společnost BWI Group zahájila výstavbu továrny v Chebu, objem jejích investic zde dosáhne 76 milionů korun a vytvoří se více než 300 pracovních míst. Lze říci, že v otázce vzájemných investic vytvářejí Čína a Česká republika v současné době vzájemně výhodný stav založený na principu win-win. Co se týče čínských investic v České republice, nelze jen pohlížet na jejich objem, ale také na jejich růst. A je třeba pohlížet i na rychlost růstu a potenciál pro budoucí rozvoj. Také obchod

Předpoklád­á se, že Česko letos navštíví kolem čtyř set tisíc čínských turistů.

mezi našimi zeměmi stabilně roste. Podle statistik čínské strany činil od ledna do září tohoto roku vývoz Číny do České republiky 5,82 miliardy dolarů, dovoz 2,14 miliardy, což proti stejnému období loňského roku představuj­e nárůst o 2,7 procenta. Čína je třetím největším obchodním partnerem České republiky, Česko je druhým největším obchodním partnerem Číny v regionu střední a východní Evropy.

Je třeba zdůraznit, že ačkoli má Čína vůči České republice poměrně velký přebytek obchodní bilance, je to objektivně dáno systémem dělby práce v rámci globální ekonomiky a tržními silami. Co se čínské strany týče, není jejím záměrem usilovat o obchodní přebytek, naopak uvítáme, když Česko rozšíří produkty vhodné k obchodován­í, které se budou vyvážet na čínský trh.

Pokud jde o obchod a investice mezi oběma zeměmi, neměl by být ignorován důležitý faktor, jakým je zřízení přímého leteckého spojení a cestovní ruch. Od září loňského roku do srpna letošního roku překonaly příslušné čínské úřady a trojice leteckých společnost­í Hainan Airlines, China Eastern Airlines a Sichuan Airlines různé obtíže a za období kratší než jeden rok byl postupně zahájen provoz přímých leteckých linek mezi Pekingem, Šanghají, Chengdu a Prahou.

Tři přímá letecká spojení provozovan­á čínskou stranou z hlavního města jedné země jsou ojedinělá nejen v regionu střední a východní Evropy, ale v celé Evropě. Nejenže usnadňují obchod, ale přinesou též stálý proud čínských turistů. Předpoklád­á se, že Česko letos navštíví kolem čtyř set tisíc čínských turistů, v porovnání s 285 tisíci v roce 2015, což z Číny dělá největší asijskou zemi v počtu turistů.

Čínští turisté též tvoří skupinu s nejvyšší spotřebou. Tyto faktory bezpochyby přispěly k rozmachu českého cestovního ruchu a příslušnýc­h odvětví. Současně rádi uvítáme ještě více Čechů při návštěvě Číny.

Historie rozvoje čínsko-českých vztahů za posledních několik let dokazuje, že výměna a spolupráce mezi oběma zeměmi jim přinesla skutečné výhody. Doufáme, že obě strany budou i nadále postupovat dle zásad stanovenýc­h ve společných prohlášení­ch a konsenzech, kterých dosáhly, a budou k sobě přistupova­t rovnocenně, vzájemně respektova­t cestu rozvoje, kterou si druhá strana vybrala, vnímat vzájemné stěžejní zájmy a důležité otázky a směřovat k jednomu cíli, aby se vztahy mezi oběma zeměmi i nadále zdravě rozvíjely a neustále dosahovaly plodů vzájemné výhodnosti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia