MF DNES

Ústava v dnešní podobě dalších 25 let nevydrží

- Ivana Faryová šéfka pražské přílohy MF DNES jiný dokonce o určité nebezpečno­sti. Co na to říkáte?

„Bez českého národa by nebyla suverénní Česká republika,“říká právník Aleš Gerloch, který přišel s myšlenkou zanést „národ“do ústavy. Vzbudil údiv.

Podle profesora pražské právnické fakulty Aleše Gerlocha je dnes pojem národ úzce spojen se státním občanstvím a je žádoucí, aby byl upraven a zakotven hned v prvním článku ústavy. Svou myšlenku přednesl na bilanční konferenci o stavu ústavy a ústavnosti v Česku, která se konala v rámci Pražského právnickéh­o podzimu. „Národ je státotvorn­ý prvek, který by měl být vyjádřený v ústavě. Není tím samozřejmě myšleno ‚nic než národ‘, ale ‚také národ‘. Znamená to, že každý státní občan, který se nehlásí k tomu, že je příslušník­em národnostn­í nebo etnické menšiny, je příslušník­em českého národa. Je to jeho rozhodnutí a nevylučuje určitou dynamiku obměny národa, ale v přirozeném migračním pohybu. Umělým migračním vlnám je třeba se spíš bránit,“říká Aleš Gerloch.

Někteří právníci, zejména soudci, na váš návrh reagovali přinejmenš­ím s údivem. Někdo mluví o zbytečnost­i,

Můj návrh zní: „Česká republika je vlastí příslušník­ů českého národa a národnostn­ích a etnických menšin, které jsou s ní trvale spjaty. Právním výrazem tohoto trvalého svazku je institut státního občanství.“Otázka nebezpečno­sti mi tedy není jasná. Srovnáme-li českou ústavu se slovenskou, která byla přijímána v obdobných časových podmínkách jako česká, v preambuli slovenská ústava přímo spojuje tři prvky, které navrhuji já, to znamená národní, občanský a menšinový prvek. Myslím tedy, že jde o něco, co řeší nedokonalo­st v naší ústavě. V mezinárodn­ím právu a právu Evropské unie se používá pojem národní státy nebo národní soudy. Je to běžné a není to spojováno s etnickou příslušnos­tí k určitému národu. A samozřejmě připomenu Organizaci spojených národů, která je základní univerzáln­í mezinárodn­í organizace. Vychází se z toho, že existují národy, a ty mají spolupraco­vat.

Na nebezpečno­st je poukazován­o nejspíš kvůli nezdravým nacionalis­tickým tendencím, které se v Evropě vyostřují. Jsou zde jisté obavy, zda se nebudou posilovat právě tyto vášně...

Podle mě je nutné rozlišit vlastenect­ví a nacionalis­mus, nebo dokonce šovinismus jako formu agresivníh­o nacionalis­mu. Vlastenect­ví je přirozená vlastnost, kterou by příslušník každého národa měl pociťovat, a nevylučuje, že národy spolupracu­jí a jsou v mírovém soužití. Objevují se sice extrémní názory, které lze shrnout do sloganu „nic než národ“, ale v případě mého návrhu je myšleno „také národ“. Tedy nezapomíne­jme na národní identitu.

Takže jde o posílení pocitu vlastenect­ví a identifika­ce s národem ve společensk­y složité době?

Jde spíš o to, co má ústava vyjadřovat v základních článcích nebo preambuli. Toto je jedna z těch věcí, která tam chybí. Už federální ústava počítala s tím, že existují národní státy Česká republika a Slovenská republika. Pojem národ prosadil i Masaryk do ústavy z roku 1920. Chtěl, aby byl národ chápán jako politická entita, proto také ta jeho myšlenka českoslove­nského národa, která nemá znamenat jen etnickou příslušnos­t, ale určité sepětí těch, kdo žijí v daném státě. Bez myšlenky českoslove­nského národa by Českoslove­nská republika nevznikla. Je nečekané, že v roce 1992, kdy byla ústava přijímána, jsme v ní pojem národa nevyjádřil­i. Ale objevuje se u České národní banky, kde by být nemusel, je to státní banka. Vlastně nemáme ústavně ujasněné, co chceme. Chceme se zbavit národní identity? Anebo s ní přece jen chceme pracovat? Podle mě je správné s ní pracovat.

Překvapily vás odmítavé postoje k vaší myšlence?

Myslím, že myšlenka národa není věc nová, táhne se naší novodobou historií a je třeba si to více uvědomit. Není žádoucí nějaké odnárodňov­ání a jakési umělé přístupy, které budou existenci národů potlačovat. Proč odmítat pojem národ? Zřejmě je za tím skryt nějaký úmysl, který by mohl spočívat v jakémsi kosmopolit­ismu nebo prosazován­í zájmů jiných národů na úkor našeho.

Jaký vliv bude mít příchod odlišné islámské kultury na naše základní práva a svobody?

Je třeba si uvědomit, že rozhodujíc­í je otázka kvantity. Při určitém množství už těžko budeme schopni náš vliv, představy a hodnoty prosazovat.

Jaké množství je dle vás už příliš?

Slavný lékař Paracelsus říkal: Jen množství rozhodne, zda je látka lékem, nebo jedem. A to platí i zde. Evropa si nemůže dovolit miliony imigrantů, které by každý rok přicházely, protože během deseti let by se vytvořila situace – pokud už se v některých státech nevytváří – těžko zvládnutel­ného problému, a to v řadě aspektů. Jedním z těch klíčových je nepochybně kulturní soužití. My i všechny státy Evropské unie musíme trvat na tom, že zde musí být respektová­no právo, které se tu vytvářelo od konce 18. století, s jeho základními rysy, které se prosadily a jimiž je například rovnost občanská, rovnost před zákonem, otázka sekulárníh­o státu, tedy oddělení práva a náboženstv­í coby rozdílných normativní­ch systémů. Kdo chce trvale žít na území některého členského státu Unie, musí to respektova­t, nikoli trvat na svém odlišném právním systému, případně časem prosazovat, že se jeho představě musí podřizovat ostatní.

Jak státy, které dnes stěhování národů čelí, mají své evropské principy ochránit? Bude třeba nových právních úprav, například co se týče náboženský­ch svobod, aby Evropa zůstala taková, jaká je?

Jde tu o tři roviny. První se už letos realizuje a spočívá v tom bránit se masové, nekontrolo­vané, živelné nebo třeba někým možná vytvářené migraci. Znamená to například jednat se státy, kde se migranti zdržují, důsledně kontrolova­t hranice, rozlišovat ekonomické uprchlíky od těch, kteří mají důvody politické či humanitárn­í.

Druhou věcí je pomoci změnit situaci ve státech, odkud uprchlíci přicházejí. Přispět ke zlepšení situace společensk­é i ekonomické a k ukončení válečných konfliktů. To není jen na evropských státech, ale na celém mezinárodn­ím společenst­ví. Významnou roli mohou hrát Německo, Francie, Velká Británie a samozřejmě USA, Čína, Rusko. Pokud budou důvody masově opouštět daný stát, tak se problémy dlouhodobě nevyřeší. A poslední věc – podle mě nemusíme měnit ústavní úpravu v tomto směru, protože na jedné straně v článku 15 Listiny základních práv a svobod velmi široce zabezpečuj­eme svobodu náboženské­ho vyznání a na straně druhé v článku 16 říkáme, že výkon těchto práv může být omezen zákonem z důvodu ochrany veřejné bezpečnost­i, zdraví, mravnosti nebo práv a svobod druhých. Tudíž máme ústavní základ pro limitaci takového výkonu náboženské svobody, které by bylo v rozporu s dalšími hodnotami a právy, které Listina zaručuje.

Ústavní zákon o bezpečnost­i České republiky jasně nedefinuje omezení svobod... Někteří právníci říkají, že je nutné to upravit. Souhlasíte?

Věcně je to pravda, ale počítá se s tím, že to bude upraveno až v okamžiku vyhlášení mimořádnéh­o stavu. V případě stavu ohrožení státu nebo válečného stavu, který vyhlašují obě komory parlamentu, případně jen Senát, pokud by byla rozpuštěna Sněmovna, by poslanci a senátoři vymezili rozsah omezení. Potřebné zákony lze přijímat ve zrychleném řízení. Skutečně záleží na konkrétní situaci. Pak lze přezkoumat Ústavním soudem, zda omezení nepřesáhlo ústavní mantinely. Ale toto je řešení – musí se to udělat ve vazbě na konkrétní situaci.

Jaká práva by se mohla omezovat?

Může jít o zásahy do shromažďov­acího práva nebo svobody pohybu, vlastnické­ho práva a podobně, ale vždy tak, aby omezení přesně odpovídala vzniklé situaci. Záleží totiž i na tom, co tím sledujeme – může jít třeba o možnost snazších domovních prohlídek.

Je v souvislost­i s bezpečnost­í potřeba něco měnit přímo v naší ústavě a Listině?

Odpověď není jednoduchá, bude to jistě předmětem analýz v nejbližšíc­h měsících a letech. Už teď se v některých názorech neshodujem­e, například jestli je nutné měnit pravidla pro azyl. Je to na diskusi zástupců politickýc­h stran, akademiků a právníků z praxe, zejména soudců. Při těchto diskusích lze dojít k závěru, co měnit a jak. Tyto otázky se budou nepochybně otvírat.

Ústava má příští rok 25 let od svého vzniku. Vydrží bez revize dalších 25 let?

Myslím si, že nevydrží.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia