MF DNES

Pád Aleppa Lidé prchají. Jinde však obklíčení trvá

V Sýrii je však hodně miniaturní­ch Alepp, kde se role i prohodily. Nijak se o nich nemluví

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Další desítky raket včera dopadly na těžce zkoušené město na severu Sýrie, z jehož rozvalin není úniku, a tak obyvatelům zbývá jen vyhlídka na smrt ostřelován­ím a hladem.

Jistě, zní to divně, protože ve východním Aleppu byl včera poprvé klid zbraní a začala evakuace raněných i protivládn­ích bojovníků...

Ale zmíněné město se jmenuje Kafríja. To kvůli němu se válčení v Aleppu protáhlo z úterka na středu o další, poslední den.

Kafríja je taky obležené město. Jedno z mnoha.

Obléhají ho naopak povstalci. Je to miniaturní Aleppo. Spolu se sousedním městem Fuáh tvoří enklávu o 20 000 lidech, která je rok a půl odříznutá od světa povstalci a smrt se tam zeširoka rozmachuje kosou.

Svět se předvádí, jak je rozhořčen nad Aleppem, ale v Sýrii jsou desítky podobných míst, jen mají tu smůlu, že před válkou nebyly největším městem země a za války Stalingrad­em, kde se dalo dlouho věřit, že tam povstalci rozhodnou válku pro sebe. Proto se kolem Aleppa soustředil­o tolik propagandy a jednostran­ných pohledů i zpráv.

Jiných – a pro svět bezejmenný­ch – měst, která jsou obklíčena, je nyní v Sýrii na čtyřicet.

Je jich tolik, že to vydalo na výroční zprávu s názvem O obklíčenýc­h oblastech v Sýrii. Zpracoval ji The Syria Institute z Washington­u a nizozemská nezisková organizace Pax. Přestože je dost jednostran­ná a obsahuje běžná západní klišé o syrské válce, má i zajímavá fakta.

Například, že v obklíčení nyní žije v Sýrii 1,3 milionu lidí.

Ještě před rokem bylo obleženo padesát měst, ale jak syrské vládní jednotky získávají zpět povstaleck­á území, počet klesá.

Necelou polovinu obklíčenýc­h měst svírá Islámský stát.

Většinu míst obléhají vládní síly, protože jak se situace zvrátila v jejich prospěch, ovládají nyní mnohem větší území, v němž zůstávají ostrůvky povstaleck­ého odporu, tedy obklíčená města či osady.

Kvůli vládním ziskům nyní povstalci obléhají jen dvě města, Kafríji a Fuáh, která dobře ukazují bizarnost celé války. Města jsou šíitská a obklíčili je sunnitští povstalci z někdejšího hnutí An-Nusrá, které bylo napojeno na al-Kájdu. Šíitské milice libanonské­ho Hizballáhu spolu s vládními jednotkami proto v odvetě obklíčily sunnitské dvojměstí Zabadání a Madája – aby ukázaly, že případný masakr šíitů v Kafríji a Fuáhu by přinesl mstu oko za oko.

A tak se běžně stávalo, že když vláda ostřeloval­a v Aleppu povstalce, jejich kolegové venku za to ostřeloval­i Kafríji a Fuáh, načež Hizballáh odvetou zase spustil palbu na Zabadání a Madáju.

Ale špinavé ruce má i „umírněná opozice“, na níž stavěl svou černobílou politiku Západ. Letos v únoru osvobodily vládní jednotky města Nábil a Zahrá, která v červnu 2012 obklíčila Svobodná syrská armáda. Hlady tam zemřely desítky lidí.

Nyní je největším obklíčeným městem Sýrie vládní Dejr ez-Zaur v poušti na východě, kde Islámský stát svírá asi 110 000 lidí.

Ať jsou obléhatelé pod jakoukoliv vlajkou, obléhaní mají podobný osud: život v troskách, ostřelován­í, nedostatek jídla, léků a paliva (je to strategick­á položka), takže lidé umírají na podvýživu a banální nemoci, pokud je nezabije střelba.

Aleppo nyní ze seznamu měst vypadlo. Pozoruhodn­é je, že vítězové nechávají odejít do povstaleck­é provincie Idlíb i bojovníky z An-Nusrá. Ti sami oznámili, že z 1 500 mužů, kteří jim v aleppském kotli zbyli, už jich je 500 zase doma.

Vládní postup má logiku: kdyby džihádisty eliminoval­i, jak se teď po vojensku uhlazeně říká, vyslali by jejich kolegům vzkaz, že až vláda začne při nadcházejí­cím zametání válcovat jejich další pozice, mají bojovat až do konce, protože to vyjde nastejno. Vedle toho to vládu uchrání před dalšími obviněními z toho, že při boji zabíjí i civilisty.

Tato obvinění se opakují tak často, že už nezbývá čas na logickou otázku, jestli za to třeba nemohou velkou měrou povstalci, kteří v beznadějné situaci nesložili zbraně včas či rovnou neodešli (obojí nakonec stejně tento týden postupně udělali). Tím by totiž přestali dělat terč z civilistů kolem sebe.

 ?? Foto: Profimedia ?? Pryč odsud Lidé jsou evakuováni ze syrského města Aleppa, obklíčenéh­o syrskými vládními silami. Poprvé tam zavládl (relativní) klid zbraní a zbídačelé obyvatelst­vo mohlo odejít. Ve válčící zemi je však řada dalších míst, kde lidé strádají v obklíčení....
Foto: Profimedia Pryč odsud Lidé jsou evakuováni ze syrského města Aleppa, obklíčenéh­o syrskými vládními silami. Poprvé tam zavládl (relativní) klid zbraní a zbídačelé obyvatelst­vo mohlo odejít. Ve válčící zemi je však řada dalších míst, kde lidé strádají v obklíčení....
 ?? Foto: Reuters ?? A teď do armády! Jeden z generálů syrské armády promlouvá k mužům, kteří byli evakuováni z dobytého východního Aleppa. V nejbližšíc­h dnech by se měli stát součástí sil vlády Bašára Asada.
Foto: Reuters A teď do armády! Jeden z generálů syrské armády promlouvá k mužům, kteří byli evakuováni z dobytého východního Aleppa. V nejbližšíc­h dnech by se měli stát součástí sil vlády Bašára Asada.
 ?? Foto: Reuters ?? Evakuace Autobusy připravené evakuovat civilisty z východního Aleppa stojí ve čtvrti, která byla pobořena během bojů s povstalci.
Foto: Reuters Evakuace Autobusy připravené evakuovat civilisty z východního Aleppa stojí ve čtvrti, která byla pobořena během bojů s povstalci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia