MF DNES

PŘEHLED CEN BYTŮ

Cenová mapa. Jaký plat stačí na hypotéku

- Aleš Černý redaktor MF DNES

Za dva roky vyskočily ceny bytů v Česku o 21 procent. A jízda zdaleka nekončí – kdo si koupil byt v létě letošního roku, ušetřil v porovnání s podzimem skoro tři procenta.

V některých městech už si mohou bez rizika, jak ho definuje Česká národní banka, půjčit na nákup třípokojov­ého bytu jen bohaté domácnosti. Vyplývá to z dat, která MF DNES poskytl portál CenováMapa.org. Ten sbírá ze smluv v katastru nemovitost­í skutečné kupní ceny.

I na vkus zakladatel­e Cenové mapy a odborníka na hypotéky Milana Ročka rostly v poslední době ceny nemovitost­í rychle. Na druhou stranu by však současnou situaci za bublinu neoznačil. „Nazval bych to spíše krizí nabídky, protože růst cen podle mého názoru nejvíce ovlivňuje právě nedostateč­ná nabídka nových bytů, která nepokrývá poptávku. A jestli je nějakého zboží nedostatek, obvykle roste jeho cena,“vysvětluje.

Rostoucí ekonomika a nízké úrokové sazby povzbudily chuť Čechů k nákupu nemovitost­í. Prodávajíc­í toho využili a začali zvedat ceny. Tento trend však ještě umocnil právě nedostatek bytů k prodeji. Například v Praze nebo v Brně developeři bojují s vyřizování­m stavebních povolení, zákazníci musí licitovat o menší počet bytů a prodejci šroubují ceny vzhůru.

Že se ceny dostaly vysoko a mohou představov­at riziko, si všímají už i v České národní bance. Její mluvčí Denisa Všetíčková připouští, že metody používané centrálním­i bankéři ukazují na „mírné, avšak rostoucí nadhodnoce­ní cen bytů“.

Právě ČNB se proto stala jedním z aktérů, který se zásahy do hypoték pokouší trh zchladit. Již nyní by se banky měly řídit jejím doporučení­m a neposkytov­at hypotéky na víc než 95 procent hodnoty nemovitost­i. Od prosince potom platí zákon o spotřebite­lském úvěru, na který samy banky zřejmě zareagují zdražením hypoték. To by mělo také utlumit poptávku.

Nejsilnějš­í zbraň z arzenálu však banka vytáhne v dubnu, kdy přestane doporučova­t hypotéky nad 90 procent ceny bytu a zároveň nastaví strop pro hypotéky mezi 80 a 90 procenty. Banky by ve svém portfoliu neměly mít víc než 15 procent, tedy přibližně polovinu toho, co teď. To by mohlo opět utlumit poptávku a minimálně zbrzdit růst cen, možná i vyvolat jejich pokles.

To ale není vše. Zároveň se připravuje novela zákona o ČNB, která by centrálním bankéřům dala ještě další pravomoce.

Hlavně by chtěli bankám říkat, jak moc se mohou jejich klienti zadlužit v poměru ke svým příjmům. V aktuální zprávě o finanční stabilitě operuje ČNB s ukazatelem LTI (tedy poměrem hypoteční jistiny k čistým příjmům). ČNB za rizikovou hypotéku považuje takovou, kde je jistina, tedy půjčená částka bez úroku, pětinásobn­ě vyšší než roční čistý příjem domácnosti.

Při použití této metody se ukazuje, jak jsou už dnes nemovitost­i na mnoha místech drahé. Třeba domácnost, která by si chtěla vzít 79% hypotéku na nový třípokojov­ý byt a zároveň dosáhnout hraniční LTI 5, by v Praze měla mít měsíční čistý příjem přes 64 tisíc korun měsíčně.

Jen o trochu méně vychází hodnota pro byt v cihlovém domě, levněji vyjde panelák, na který touto optikou stačí čistý měsíční příjem ve výši padesáti tisíc korun.

V prvních dvou případech by tak šla z pohledu ČNB do vysoce rizikového úvěru jakákoli rodina, kde by oba rodiče brali průměrnou pražskou mzdu (takových je přitom menšina). Koupě panelákové­ho bytu by hranici rizikovost­i unikla jen tak tak.

Nutné je také připomenou­t, že 79procentn­í hypotéka znamená, že v případě novostavby nebo cihlového domu musí Pražan zaplatit bezmála milion korun na dřevo. U starších bytů pak nově platí ještě 4% daň z převodu nemovitost­i, která u průměrného bytu v cihlovém domě činí 192 tisíc korun.

Ještě hůř je na tom pár v Brně, který pobírá průměrnou jihomoravs­kou mzdu. Rizikovou hypotéku by si musel vzít i na byt v paneláku. Na rodinný byt v novostavbě by měla brněnská rodina mít příjem 52 tisíc čistého. A ani to by ji z rizikové zóny nevymanilo, dostala by se pouze na hranici mezi rizikovým a nerizikový­m úvěrem vytyčenou ČNB.

Výrazně více peněz, než je pro kraje obvyklé, musí lidé vydělávat na nový byt v Hradci Králové, Českých Budějovicí­ch nebo v Karlových Varech. Většina měst a kategorií se potom pohybuje v situaci, že by si nerizikovo­u hypotéku mohli dovolit dva průměrně vydělávají­cí, ale nikoli už rodiny, kde průměrně vydělává jen jeden člen a druhý je třeba doma s dětmi.

Do opačného extrému jdou města, kde jsou z různých důvodů (většinou vyšší nezaměstna­nosti či špatného stavu domů či celých čtvrtí) byty velmi levné. V tomto ohledu nepřekvapí ústecký panelák, ve kterém vyjde průměrný 75metrový byt na 744 tisíc korun. Na hypotéku s hraničním LTI 5 by tam (teoreticky) dosáhl i člověk s čistým příjmem 9 802 korun měsíčně. Je však otázka, zda by takový klient v bance s žádostí o hypotéku pochodil.

Z nastavení cen a příjmů je patrné, že do rizika (alespoň z pohledu ČNB) musí chodit klienti docela často.

Bankám samotným se o LTI moc mluvit nechce. Skladbu svého portfolia odhalit nechtějí. Je však patrné, že nesouhlasí s označování­m hypoték za pětinásobe­k ročních příjmů jako rizikových. Natož aby kývly na to, že by se z toho mohlo stát pravidlo. „Pokud by opravdu prošel návrh, který by limitoval poskytován­í hypoték pomocí LTI, může to znamenat zhoršení dostupnost­i financován­í bydlení pro určitou skupinu lidí,“říká mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerov­á.

Podobně se na to dívá i Roček. „Rozhodně nejsem příznivcem toho, aby byly hypotéky dostupné komukoli. Rychlým zavedením dalších regulací bychom se mohli dostat na druhou stranu extrému. Tedy že by hypotéky přestaly být dostupné i většině jinak bonitní střední třídy,“vysvětluje.

Aktuálně to vypadá, že centrální bankéři nejspíš vyslyší naléhání poskytovat­elů hypoték a zkusí zchladit trh jinými prostředky než původně zamýšleným LTI. Nedojde tak k prudkému obratu, který by zakázal poskytovat hypotéky s LTI 5.

Podobný zásah však v plánu stále zůstává. Podle mluvčí Všetíčkové ČNB aktuálně usiluje o pravomoc stanovovat poskytovat­elům úvěrů závazné horní hranice poměřující výši celkového zadlužení zájemce k jeho příjmům (tedy koeficient zvaný DTI). Jak vysoko by měla hranice ležet, zatím podle ní nelze říci.

Růst cen podle mého názoru nejvíce ovlivňuje nedostateč­ná nabídka nových bytů, která nepokrývá poptávku. Milan Roček CenováMapa.org

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia