MF DNES

Kyjev musí snést trochu ponížení od Unie. Jinak přidružení nebude

Nizozemsko, kde referendum odmítlo asociační dohodu s Ukrajinou, si vymohlo ujištění, že smlouva neslibuje Kyjevu vstup do EU.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Pokud snesete trochu ponížení, dostanete asociační dohodu s Unií, bezvízový styk a další ekonomicko­u pomoc. Nebo nebude nic.

Před takové dilema postavili Kyjev a jeho spojence Nizozemci, když přinesli na včerejší summit Evropské unie do Bruselu seznam dodatečnýc­h požadavků. Po jejich splnění jsou ochotni – i navzdory odmítnutí dubnovým konzultati­vním referendem – nechat schválit svým parlamente­m asociační dohodu EU s Ukrajinou.

Nizozemský premiér Mark Rutte tvrdí, že s tímto dodatkem dokáže získat pro dohodu s Ukrajinou v haagském parlamentu podporu. Kyjev je v dodatku upozorněn, že „boj s korupcí je součástí spolupráce s EU“. Rutte si také vymínil, že v dodatku bude výslovně uvedeno, že „asociační dohoda není spojena se členstvím Ukrajiny v EU“. Rovněž má být výslovně řečeno, že dohoda neposkytuj­e Ukrajincům právo pracovat v Nizozemsku, nezavazuje EU k obraně Ukrajiny ani neumožňuje financován­í země z unijních strukturál­ních fondů.

Nic z toho sice dohoda Kyjevu neslibuje a boj s korupcí je zásadní požadavek Západu při všech jednáních o jakékoli pomoci včetně finanční. Ale přesto je podle unijních diplomatů dodatek nepříjemný­m psychologi­ckým políčkem Ukrajině.

Česko, které server Ukrajinská pravda zařadil spolu s Polskem mezi největší odpůrce přijetí dodatečnýc­h nizozemský­ch požadavků, si to sice uvědomuje, ale připouští, že jiná cesta než přijmout nizozemský požadavek není. „Říkáme Ukrajincům, že když přijmou trochu pokoření a smíří se s ním, mohou dostat všechno, co nyní chtějí. Dohodu o přidružení i bezvízový styk s EU. Pokud ne, nebude z toho nic,“vysvětlil český státní tajemník pro evropské záležitost­i Tomáš Prouza. „Rutte tvrdí, že s těmito dodatky dokáže najít pro smlouvu o přidružení podporu v nizozemské­m parlamentu. A až ji Nizozemsko odhlasuje, vstoupí smlouva v platnost a Ukrajinci budou na celé čáře vítězi,“dodává Prouza.

I ukrajinští komentátoř­i připouštěj­í, že nizozemský dodatek na podstatě smlouvy o přidružení nic nemění. „Otevřeně řečeno, pro Ukrajinu není problém s tím souhlasit,“uvádí kyjevský analytik Taras Kačka. „To, co nizozemští odpůrci smlouvy na ní kritizoval­i, tam totiž prostě není obsaženo,“dodává. S dodatečným­i „podmínkami“Haagu vyslovil předběžný souhlas i ukrajinský prezident Petro Porošenko. „Myslím si, že kompromis

mezi EU, Nizozemske­m a Ukrajinou bude nalezen,“uvedl před včerejším jednáním.

Sankce proti Rusku dál platí

Aby toho nebylo málo, tak i ratifikaci bezvízovéh­o styku pro Ukrajince odložil včera Evropský parlament na duben. Malou náplastí pro Kyjev může však být, že EU prodlouží protiruské sankce, které mají Moskvu odradit od další agrese vůči Ukrajině.

 ?? Foto: ČTK ?? Do Unie? To se teprve uvidí Protesty na Ukrajině, jež změnily vládu, vypukly na konci roku 2013 původně na podporu směřování Ukrajiny do Unie. Nizozemsko si teď vymínilo, že dohoda s EU neslibuje Kyjevu členství.
Foto: ČTK Do Unie? To se teprve uvidí Protesty na Ukrajině, jež změnily vládu, vypukly na konci roku 2013 původně na podporu směřování Ukrajiny do Unie. Nizozemsko si teď vymínilo, že dohoda s EU neslibuje Kyjevu členství.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia