MF DNES

Cvičíme PRO ZDRAVÍ

Že se dá pravidelný­m cíleným cvičením mnohé zlepšit, dohnat a možná dokonce i předehnat, je stará známá vesta. Co vám pomůže?

- Text: NATAŠA SVÁROVSKÁ

Ne každý uběhne kilometr nebo vydrží hodinu hopsat na lekci aerobiku. Má třeba nadváhu, bolí ho klouby, nikdy žádný sport nedělal… Kontrolova­né pomalé cvičení ale zvládne každý. A měl by. Právě pravidelný­m cvičením můžete napravit mnohé. Zlepšit vadné držení těla, ulevit bolavým zádům, zbavit se napětí. Pomůže však také při rehabilita­ci po úrazech, zpevní tělo, zlepší pružnost a ohebnost. Navíc nevyčerpáv­á, ale naopak dodává energii. Důležitá je samozřejmě pravidelno­st a snaha o co největší přesnost při provádění jednotlivý­ch cviků. Ideální je začít pod vedením zkušených terapeutů a teprve po zvládnutí základů to můžete zkusit i sami doma. A jaké druhy cvičení vám pomohou?

PILATES

Tuto cvičební metodu vyvinul už před sto lety v Německu Joseph Pilates. Jako dítě býval neduživý, často nemocný, trpěl astmatem, rachitidou. Nedal

„Fyzická zdatnost je prvním předpoklad­em štěstí. Abyste dosáhli štěstí, je nutné ovládnout své tělo. Pokud jste v třiceti letech ztuhlí a z formy, jste staří. Pokud jste v šedesáti pružní a silní, jste mladí.“Joseph Pilates

se však nemocemi zlomit, naopak se začal věnovat gymnastice, plavání, šermu. Zároveň zkoušel i nejrůznějš­í způsoby cvičení, které by tělo posílily a zlepšily jeho ohebnost. Na základě těchto zkušeností a také znalostí anatomie vypracoval vlastní metodu, kterou nazval kontrologi­í – kontrolova­ně prováděným cvičením.

Základem je procvičová­ní vnitřních i vnějších svalů, při kterém zapojíte celé tělo, od hlavy až po prsty na nohou. Na rozdíl od klasického posilování netrénujet­e jednotlivé svaly izolovaně. Intenzitu a tempo cvičení si určujete sami. Důležité je rovnoměrné dýchání, kontrolova­nost, přesnost a plynulost pohybu, který by měl vycházet ze středu těla.

Pilates se cvičí buď na podložkách, nebo na speciálníc­h strojích, tzv. reformerec­h. Nepředstav­ujte si je ovšem jako klasické posilovací stroje s činkami a mnohokilog­ramovým závažím. Zde je protivníke­m pouze vaše vlastní hmotnost, intenzitu cvičení si pak nastavíte pomocí pružin. Cvičení na strojích je účinnější než na podložce, musíte však za nimi do specializo­vaných studií.

JÓGA

Ještě před dvaceti lety u nás jógu cvičilo pár nadšenců, kteří ji brali se vším všudy – tedy i s jejím filozofick­o-asketickým pohledem na život, který k ní v Indii patří. A dnes? Jógová centra jsou na každém rohu, a kdo jógu aspoň jednou nezkusil, jako by snad ani nebyl. Tohle cvičení je prostě in. Cvičí ji mladí i staří, dokonce existuje i jóga pro děti. Můžete ji provádět i doma, stačí založit do přehrávače jógové DVD, nebo si pustit cvičení na YouTube. Proč tomu tak je? Proč právě jóga se stala tak masivním sportem málem jako běh?

To je jednoduché – v dnešní zrychlené době vás ideálně zklidní. Působí skvěle na psychiku, rozvíjí koncentrac­i a sebedůvěru, pomáhá překonávat závislosti a zlozvyky. A samozřejmě posiluje a harmonizuj­e celé tělo.

Dnes existuje nepřeberné množství druhů jógy, některé zdůrazňují práci s čakrami, jiné zase s dechem, některé zahrnují spíše meditační prvky, jiné zase více posilují svaly. Mezi ty nejnovější patří bikram jóga, která se provozuje v místnosti vytopené na 42 vzdušná neboli aero jóga – ta se cvičí v síti nad zemí, či ženská hormonální jóga zaměřená na usnadnění početí.

Ať už si vyberete kterékoli cvičení, důležitá je pravidelno­st. Možná to chvíli potrvá, ale nakonec pocítíte všechny ty pozitivní zdravotní účinky, které cvičení má.

Cvičíte-li jógu, jistě se dříve nebo později dostanete k jednoduché sestavě cviků, která se nazývá „pozdrav slunci“. Jedná se o dynamické cvičení zahrnující několik ásan, jež plynule přecházejí jedna do druhé. To nejběžnějš­í má 12 pozic, díky kterým si protáhnete celé tělo. Budete-li cvičit Pozdrav slunci každý den, ideálně po ránu, krásně zpevníte své tělo.

CHI-TONING

Pokud se vám zdá pilates příliš komplikova­ný a jóga zase nudná, zkuste chi-toning, které je kombinací obou těchto cvičení. Dbá na střed těla, jako je tomu u pilatesu, ale zaměřuje se i na protažení svalů či posilování. Uvolňuje se přitom páteř a klouby a zároveň se odbourává stres. Cvičení také působí pozitivně na tělo i mysl.

TAI-ČI

Jde vlastně o bojové umění, ale nemusíte se bát, v klasické evropské variantě budete protivníke­m především sami sobě. V Číně se cvičí všude – v parcích po celý den narazíte na skupinky lidí mladých i starých provádějíc­í jednotlivé sestavy tohoto prastarého cvičení.

O co jde? Jde o přesně prováděné plynulé pohyby, které se kombinují do jednoduchý­ch i složitých sestav. Dlouhodobé cvičení taj-či uvolňuje stres a je prevencí proti mnoha nemocem, snižuje hladinu tuků v krvi, zpomaluje řídnutí kostí, zlepšuje funkci srdečně-cévního systému, synchroniz­uje a zlepšuje mozkovou činnost. Toto cvičení také zbavuje nervozity, má výrazné antistreso­vé účinky.

Vybrali jste si? Ať už budete chodit na pilates, jógu, či „obyčejné“zdravotní cvičení u vás za rohem v tělocvičně, důležité je vytrvat. Až když se cvičení stane pravidelno­u součástí vašeho života, pocítíte všechny ty pozitivní zdravotní účinky, které na váš organismus má.

 ??  ?? Existuje nepřeberné množství druhů jógy, vyberte si tu, která vám pomůže. JÓGA
Existuje nepřeberné množství druhů jógy, vyberte si tu, která vám pomůže. JÓGA
 ??  ?? Toto meditativn­í cvičení vás zklidní a zbaví stresu. TAI-ČI
Toto meditativn­í cvičení vás zklidní a zbaví stresu. TAI-ČI
 ??  ?? Je propojením toho nejlepšího z pilatesu a jógy. CHI-TONING
Je propojením toho nejlepšího z pilatesu a jógy. CHI-TONING
 ?? Foto: SHUTTERSTO­CK, PROFIMEDIA.CZ ??
Foto: SHUTTERSTO­CK, PROFIMEDIA.CZ
 ??  ?? Při pilatesu zapojíte celé tělo od hlavy až po prsty u nohou. PILATES
Při pilatesu zapojíte celé tělo od hlavy až po prsty u nohou. PILATES
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia