MF DNES

Síla pilatesu je v jeho univerzáln­ím využití

-

Mluví o něm Gábina Němečková, trenérka a majitelka studia myPilates.

Proč si myslíte, že právě pilates má tolik let od svého vzniku stále mnoho příznivců/následovní­ků? V čem je jeho síla?

Od vzniku této metody uplynulo zhruba 100 let. To je doba, kdy už se dá říct, zda něco funguje, či nikoli. Jako jednu z hlavních předností tohoto cvičení vnímám skutečnost, že přináší slíbené výsledky. Lidé už měli možnost si ověřit, že pilates má opravdu pozitivní vliv na lidské pohybové ústrojí. Sílu tohoto cvičení lze spatřovat i v jeho univerzáln­ím využití. V pilatesu se naučíte zacházet se svým tělem, což uplatníte při dalších sportech i v běžném životě.

Komu může tato metoda nejvíce pomoci?

Joseph Pilates nazval svou metodu kontrologi­e. Každý člověk potřebuje mít kontrolu nad svým tělem, naučit se ho ovládat vědomě a efektivně. Tato dovednost je užitečná pro všechny bez rozdílu, pro ženy i muže, pro mladé i pro vyšší věkové kategorie, pro ty, které ještě nic nebolí, i pro ty, kteří již mají zdravotní potíže. Cvičení slouží jako vynikající prevence, je také velmi užitečné jako forma následné péče po úrazech a operacích.

Chodí lidé na hodiny pilatesu spíše kvůli zdraví, nebo v touze po lepší postavě?

Většinou nás klienti vyhledají až ve chvíli, kdy mají zdravotní problém. Na doporučení lékaře, protože je bolí záda, jsou po operaci kolena nebo po několika porodech. Ale samozřejmě se najdou i tací, kteří si pilates zamilovali a cvičí jej proto, že se přitom cítí dobře.

To všechno zní skoro zázračně, má pilates nějaké nedostatky?

Samozřejmě není samospasit­elnou metodou. Žádné cvičení není tak komplexní, aby v sobě zahrnulo veškeré typy pohybových aktivit, které by měly být součástí zdravého životního stylu. Pilates patří k tomu pomalejším­u. Neznamená to sice, že se při něm nemůžete zapotit, ale doplnit ho vhodnou kardio aktivitou, jako je například rychlá chůze či běh, není na škodu.

Existují nějaké pilates trendy?

Vzhledem k tomu, jak dlouho tato metoda existuje, nutně se vytvářejí různé styly a odnože. Pilates můžete dělit podle učitelů z první generace přímých žáků Josepha Pilatese. Můžete ho dělit podle různých světových škol, které vzdělávají instruktor­y a metodu dále rozvíjejí. Jedno ze základních rozdělení je na cvičení na podložce (matwork) a cvičení na strojích. Nic z toho ale není nové. V poslední době zaznamenáv­ám různá cvičení, která využívají pilates jako základ (ať už přiznaný, či nikoli), například piloxing. Mně je nejbližší cesta, která by se dala nazvat fyziopilat­es, kdy usilujeme o aplikaci moderních poznatků z fyzioterap­ie a lékařství a jejich propojení s klasickou pilates metodou. Pokud mám zmínit novinku, hit poslední doby, rozhodně sem patří MOTR (Core Fitness Roller), který mě velmi překvapil, a jsem si jistá, že si vybojuje své místo mezi fitness a pilates nářadím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia