MF DNES

CD jsou mrtvá, zabil je on-line

-

96,5 procenta vlastní Ministerst­vo financí ČR, 3,5 procenta vlastní samotná firma. Česko akcie získalo po pádu IPB.

Co když se však opět nepřihlásí žádný zájemce? Pošlou věřitelé papírnu do insolvence a následně do konkurzu? „Nechci předjímat, možná bude druhé kolo, možná bude dohoda mezi věřiteli o dalším společném postupu,“dodává Landa.

Ve firmě se za poslední rok dvakrát vyměnil ředitel. Stefan Eibl-Török, který byl jmenován letos v březnu, v říjnu skončil. „Dozorčí rada ho odvolala kvůli nespokojen­osti s výsledky a s odkazem na rozdílný pohled na další rozvoj společnost­i,“uvedl mluvčí Vipapu Peter Drakulič. Firmě nyní šéfuje dosavadní finanční ředitel Jožica Stegne.

Vipap loni skončil ve ztrátě šest milionů eur (163 milionů korun) při obratu 90 milionů eur (2,4 miliardy korun). Papírna vyrábí z 85 procent novinový papír, což je v době poklesu nákladu novin a klesající ceny tohoto produktu nešťastné zaměření.

Jedenáct procent nabídky tvoří magazínový papír a před dvěma lety začal Vipap dělat i obalový papír, na kterém by chtěl nyní stavět. To však vyžaduje investice, které by měl poskytnout budoucí majitel. Vipap prodává především do Itálie, Turecka, Slovinska a Srbska.

Papírnu ve Slovinsku v roce 1996 koupila ostravská společnost ICEC. Poté akcie přebrala IPB a následně ČSOB. Ta je nakonec před pěti lety po arbitrážní­ch sporech převedla na Českou konsolidač­ní agenturu, od které správu podniku převzalo ministerst­vo financí.

„Nikdo nechtěl akceptovat stanovené podmínky, zájemci měli jiné představy o ceně, nakonec nepodali závazné nabídky.“

2016 Po celém světě firmy hlásí 60 milionů předplatit­elů streamingo­vých služeb

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia