MF DNES

Od nákupů neodradila ani ledovka

- — Jitka Vlková

Pošta nikdy platy svých manažerů nezveřejni­la, podobně jako většina státních a polostátní­ch firem. V minulosti

Jan Brož redaktor MF DNES

„Pojedu přes město, tam by to snad mělo být průjezdné,“rozebírala do telefonu včera v poledne žena v obchodním centru Palladium, jak se dostane do jiného pražského „nákupáku“na druhé straně řeky Vltavy.

Podobných hovorů bylo možné v poslední předvánočn­í víkend v obchodních centrech zachytit mnoho. Logistiku nákupů vedle tradičně přecpaných parkovišť komplikova­la tentokrát i ledovka.

Ani ten, kdo vsadil na veřejnou dopravu, si však moc nepolepšil. Ve stanici metra Náměstí Republiky, která ústí přímo do podzemního podlaží Palladia, se tvořily strkanice. Soupravu šlo kvůli přemíře cestujícíc­h opustit jen se značnými obtížemi a stejně komplikova­né bylo dostat se dovnitř do vagonu.

Tlačenice dokazovala, že Češi si letos plánují Vánoce užít a jsou ochotni sáhnout hloub do peněženky. Dovoluje jim to lepšící se finanční situace. Reálná mzda v třetím čtvrtletí vzrostla o čtyři procenta, což statistici zaznamenal­i naposledy v roce 2009.

„Počet návštěvník­ů se v průběhu víkendu přehoupl přes dvacet tisíc, ve srovnání s loňskem je to nárůst kolem šestnácti procent,“sečetla proto marketingo­vá manažerka nákupního centra Freeport Fashion Outlet v Hatích na hranicích s Rakouskem Anna Karásková. Dodala, že podobně rostly i tržby obchodů centra.

Meziroční nárůst tržeb kolem deseti procent za poslední předvánočn­í víkend včera odhadoval i prodejce elektronik­y Expert Elektro. „Letos bychom měli mít ještě lepší výsledek, růst by mohl být i více než desetiproc­entní,“uvedl Ladislav Pospíšil, ředitel nákupu a marketingu Expert Elektro.

Vedle dárků lidé samozřejmě nakupovali i jídlo na štědroveče­rní tabuli. „Na návštěvnos­ti našich hypermarke­tů vidíme, že do Štědrého dne zbývá skutečně už jen několik málo dní. Ve srovnání s běžným víkendem v roce jsou tržby vyšší o několik desítek procent. V některých kategoriíc­h mluvíme až o sedmdesáti­procentníc­h nárůstech,“uvedla mluvčí řetězce Globus Pavla Hobíková.

Centra budou poprvé zavřená

Na útraty Čechů o zlaté neděli měly letos vliv dva protichůdn­é faktory. Jednak to byla skutečnost, že poprvé budou velké prodejny 25. a 26. prosince kvůli novému zákonu na dvanáct průměrných platů – to znamená až na osm milionů korun.

Pro srovnání – šéf rakouské Post Georg Pölzl podle rakouského časopisu Trend loni vydělal 2,4 milionu eur (65 milionů korun), z toho 611 tisíc eur tvořila pevná složka. Postavení rakouské pošty na trhu je zcela jiné než u nás, stát v ní drží 52 procent, zbytek je na burze.

Předseda představen­stva Deutsche Post Frank Appel vydělává podle německého deníku Die Welt 3,5 milionu eur ročně, tedy zhruba 95 milionů korun. Jenže Deutsche Post je privatizov­aná, je na burze a loni hlásila 2,7 miliardy eur zisku. zavřené. V minulých letech přitom stoupaly počty lidí, kteří ihned po Štědrém dnu vyrazili nejen doplnit zásoby, ale také využít povánočníc­h slev.

Tuto možnost letos mít nebudou, a lze tak předpoklád­at, že se aspoň část zákazníků předzásobi­la ve větší míře, než byli zvyklí. To se projevilo i ve větší útratě.

Jak upozorňuje mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček, druhým faktorem ovlivňujíc­ím tržby o předvánočn­ím víkendu byla skutečnost, že do Štědrého dne zbývá ještě celý týden. „A vzhledem k tomu, že řada Čechů nechává nákupy na poslední chvíli, očekáváme, že během celého příštího týdne zájem zákazníků ještě poroste,“uvedl Koukolíček. Především pro čerstvé potraviny vyrazí zákazníci ještě v následujíc­ích dnech.

Vedle obvyklého vánočního zboží, jako je balicí papír nebo cukroví, vzrostla letos podle obchodníků poptávka třeba po slavnostně zabaleném alkoholu, který tedy není určen pro vlastní spotřebu, ale jako dar. Lidé také více než jindy nakupovali malou kuchyňskou elektronik­u nebo ryby, a to nejen kapry. Skutečnost, že si řada z nich není nejvhodněj­ším dárkem zcela jistá, potvrdil opětovný růst zájmu o dárkové poukázky.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Najít místo na parkování chtělo trpělivost.
Foto: Petr Topič, MAFRA Najít místo na parkování chtělo trpělivost.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia