MF DNES

Nebyli bychom následovní­ky Václava Havla, kdybychom nenáviděli a pomlouvali své protivníky. Pokud tě mnozí náhle sebevědomí lidé začali nazývat tragickou postavou, tak nevím, zdali spíš náš národ není tragickým národem.

-

Vzpomínka v kostele Zádušní mše ve svatovítsk­é katedrále se zúčastnila někdejší první dáma Dagmar Havlová s dcerou Ninou. Mši sloužil kardinál Dominik Duka. Přítomným politikům, věřícím i rodině mimo jiné řekl, že Havel zasvětil svůj život záchraně a obnově české svobody. Havla, kdybychom nenáviděli a pomlouvali své protivníky. Nepřinesem­e žádnou nápravu, kdybychom heslo roku 1989 zesměšňova­li a snažili se hledat chyby a selhání u toho, který nám otevřel dveře svobody a důstojnost­i, který získal našemu národu po tolika letech úpadku celosvětov­ý respekt,“zdůraznil.

Společně se mší začala na Jungmannov­ě náměstí i akce s názvem Svíčka pro Václava Havla. V průběhu dne tam lidé četli Havlovy hry, dopisy z vězení manželce Olze, hrála se jeho inscenace Audience a vystoupila tam i řada osobností. Mezi nimi například prezidentů­v někdejší tajemník Vladimír Hanzel, herečka Jitka Smutná či muzikant Václav Koubek. Ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský přečetl text, který byl doposud považován za ztracený. Šlo o Havlův popis průběhu jeho zatčení a výslechu v roce 1977. S nápadem uspořádat podobnou akci byl Žantovský spokojen. „Havlovi byla vždy cizí taková ta pompéznost nebo monumental­ita a tohle je hezký způsob vzpomínání, který by mu byl myslím velmi blízký,“dodal. Připomněl také, že na 6. ledna příštího roku připadá 40. výročí Charty 77, u jejíhož zrodu Václav Havel stál a kvůli které byl poprvé vězněn.

Na několik setkání s prezidente­m zavzpomína­l i herec Tomáš Hanák. „Havel se ke svému vlastnímu úžasu a až nepochopit­elnému zklamání v těch dvou desítkách let od euforie 17. listopadu stal až postavou vysmívanou a jeho názory a morální apely se staly přežitkem a něčím velmi zdržujícím a otravující­m,“povzdechl si. V závěru svého příspěvku popřál do nebes Havlovi veselé Vánoce a dodal: „Pokud tě mnozí náhle sebevědomí a sebejistí lidé začali nazývat tragickou postavou či tragédem, tak nevím, zdali spíš náš národ není tragickým národem.“

Příchozí na Jungmannov­ě náměstí také zapalovali svíčky, které poskládali do tvaru srdce, jež Havel s oblibou připojoval ke svému podpisu. Z Jungmannov­a na Hradčanské Dominik Duka pražský arcibiskup náměstí večer vyrazil vzpomínkov­ý pochod Prahou.

Již potřetí se také konala akce Čtení z Havla v Divadle Alfred ve dvoře, kde bylo možné slyšet ukázky z Havlových prací. Zájemci mohli sami číst úryvky, které mají rádi a které považují za podstatné.

Svíce a květiny lidé od rána kladli i k velkému červenému srdci na nedávno pojmenovan­ém náměstí Václava Havla u Národního divadla či k prezidento­vu hrobu na Vinohradsk­ém hřbitově.

 ?? Foto: M. Růžička, MAFRA ?? 2x Foto: Petr Topič, MAFRA Tomáš Hanák herec Nohavice vzhůru Řada lidí si připomněla Havlovu památku s humorem a ohrnula si nohavice. Příčinu k tomu zavdal sám Havel, když při své první inauguraci vystoupil s nápadně krátkými kalhotami.
Foto: M. Růžička, MAFRA 2x Foto: Petr Topič, MAFRA Tomáš Hanák herec Nohavice vzhůru Řada lidí si připomněla Havlovu památku s humorem a ohrnula si nohavice. Příčinu k tomu zavdal sám Havel, když při své první inauguraci vystoupil s nápadně krátkými kalhotami.
 ??  ?? Havlovi ke cti Duka na mši uvedl, že Havel usiloval o suverenitu národa, vládu racionalit­y, tolerance a úcty k druhému a neznal nenávist či závist.
Havlovi ke cti Duka na mši uvedl, že Havel usiloval o suverenitu národa, vládu racionalit­y, tolerance a úcty k druhému a neznal nenávist či závist.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia