MF DNES

OKD žádá na útlum další státní peníze, ministři to odmítají

-

tedy když ještě nestojí, je běžné. Dělá se to ovšem až v době, kdy má developer vyřízeno právě územní rozhodnutí nebo i stavební povolení. Zkrátka ve chvíli, kdy má vše ve svých rukou.

Rezervační smlouva potom běžně přechází po pár týdnech, maximálně měsících do smlouvy o budoucí kupní smlouvě. A zákazník nevratně zaplatí přibližně desetinovo­u zálohu.

Kvůli zdržením s vyřizování­m povolení však rezervační smlouvy klientům v několika velkých projektech Ekospolu přestaly platit. Developer vrátil lidem rezervační poplatky a byty zařadí do prodeje znovu. A za vyšší ceny.

Spor developerů o metodu

Ekospol je známý tím, že staví relativně levně na okraji Prahy. Proto

Martin Petříček, Darek Štalmach redaktoři MF DNES

Ještě na konci listopadu tvrdilo vedení OKD, že odstupné pro propouštěn­é horníky z uzavíranéh­o Dolu Paskov zaplatí z prostředků společnost­i. Neuplynul ani měsíc a vedení krachující černouheln­é firmy otočilo. O peníze na sociální program a na útlum dolu požádalo stát. Jde celkem až o 723 milionů korun.

U ministrů zatím s novým požadavkem neuspělo. „Jsem poněkud překvapen, že taková žádost vůbec přišla. Nevidím důvod, proč bychom něco takového měli dělat,“uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Obdobně reagoval ministr financí Andrej Babiš. „Pevně doufám, že si OKD koupí seriózní strategick­ý privátní investor, který bude firmu dlouhodobě provozovat. Ministerst­vo financí s dalšími penězi pro OKD nepočítá,“prohlásil vicepremié­r. když dal do nabídky projekt v Hostivaři nebo Měcholupec­h, po stovkách bytů se jen zaprášilo. Korec rezervovan­é byty označoval za prodané a sám sebe pasoval do pozice developers­kého lídra.

Tím proti sobě ale popudil konkurenty. Ostatní velcí developeři takto rezervovan­é byty označovali za virtuální a odmítali je počítat coby prodeje. Marcel Soural z Trigemy je navíc ve společné statistice Trigemy, Skansky a Ekospolu od počátku nezahrnova­l mezi prodané.

Spor vyvrcholil tím, že z této statistick­é trojice letos Ekospol vypadl a nahradila ho společnost Central Group Dušana Kunovského, což vzájemné vztahy mezi developery ještě více ochladilo.

Korec mezitím pokaždé – zejména ve chvílích, kdy úřady některému z jeho projektů zamítly vydání

Státní pomoc OKD nepřichází v úvahu ani podle opozice. „Považuji tento požadavek za naprosto nestoudný a beru ho jako výsměch všem,“říká první místopředs­edkyně ODS Alexandra Udženija.

Stát už firmě, která je od května v úpadku, poskytl půjčku 700 milionů korun. Doly z nich vyčerpaly zatím kolem 150 milionů. Tyto peníze ale mohou jít jen na provoz dolů, nikoliv na aktivity spojené s uzavíráním Paskova.

Výkonný ředitel OKD Antonín Klimša před třemi týdny slíbil horníkům, kteří na šachtě skončí, až sedminásob­ek měsíčního platu jako odstupné. „Tyto peníze můžeme garantovat. Je to nejvíc, co můžeme nabídnout,“prohlásil tehdy. Horníci však chtějí dostat až 12 platů, jak obsahuje nyní již vypovězená kolektivní smlouva.

Vedení firmy podle Mládka nevzalo v úvahu, že státní podnik Diamo minulý týden podal indikativn­í nabídku na odkup šachet. Za OKD by zaplatil jednu korunu a zároveň by převzal závazky za likvidaci dolů územního rozhodnutí – svou strategii hájil. Další velký zlom však přišel koncem listopadu. To totiž vypršela další velká várka rezervační­ch smluv, tentokrát na projekt Ekocity Hostivař. Neprodlouž­eny zůstaly i rezervace na byty v nové etapě projektu Panorama Kyje, přestože tam bylo už územní rozhodnutí vydáno.

Bránit se rozhodla skupina devíti klientů, které navenek reprezentu­je Michal Macháček. Ti se domáhali toho, aby jim byly rezervační smlouvy prodloužen­y. Déle než rok totiž počítali s tím, že si rezervoval­i byt za určitou cenu, a tomu přizpůsobi­li své další plány.

„Po konzultaci s právníky jsme ale zjistili, že nic nezmůžeme, smlouvy byly podepsány,“říká Macháček. On ani nikdo z jeho známých prý nevěděli, že si rezervují byt v projektu bez stavebního povolení. A kdo se na to explicitně nezeptal, ten se to podle Macháčka od Ekospolu nedozvěděl. „Chceme tak aspoň varovat další případné zákazníky, aby si rezervaci bytů s nevyřízený­mi územními rozhodnutí­mi rozmysleli,“říká Macháček.

Korec: Poškození jsme my

Developer Korec vidí situaci jinak. „Musím zdůraznit, že poškozeným v této kauze je hlavně naše společnost Ekospol. Tu poškodily hlavně nezákonné kroky dotčených orgánů (stavebních úřadů městských částí), což ostatně ve svém rozhodnutí konstatova­l i nadřízený odbor územního řádu pražského magistrátu,“stěžuje si na liknavý postup úřadů při „schvalovač­kách“. Zatímco ostatní developeři ale toto riziko nesou sami, Ekospol ho ve formě rezervační­ch smluv na dosud nepovolené byty přenesl na své klienty.

I Korec nyní přiznává, že ti z toho „nadšení nejsou“. Těch vyloženě naštvaných je však podle něj minimum. Nad tím, zda po této zkušenosti upustí od nešťastnéh­o způsobu rezervace bytů a příště bude nabízet zákazníkům jen ty se všemi povoleními, se prý zamyslí. „Teď vám ale neřeknu, jestli toho úplně necháme,“říká s tím, že v některých projektech mu to vyšlo a ten, kdo si byt rezervoval, se ho posléze opravdu i dočkal. i na sociální programy pro propuštěné horníky.

„Pokud by stát v mezidobí poskytl veřejnou pomoc, zhoršil by situaci pro Diamo a poskytl by výhodu a prostředky soukromému vlastníkov­i. Nemluvě již o tom, že je stále možné, že reorganiza­ce se podaří, že se tam vrátí původní vlastník,“říká Mládek.

Vedení firmy nyní pracuje na reorganiza­čním plánu, podle nějž má OKD dál fungovat. Na vypracován­í plánu má čas zhruba do poloviny dubna, následně ho budou schvalovat věřitelé a soud.

Mládek připomněl, že pro finanční pomoc není důvod ani kvůli situaci na trzích. Ceny uhlí v posledních měsících stoupají a to by těžební společnost­i mohlo postupně pomoci vybřednout ze ztrát. OKD totiž stále zůstává v červených číslech.

Podle ministra by stát mohl pomoci s údržbou zakonzervo­vaného Dolu Frenštát, o což OKD také žádá. Ročně jde o 30 milionů. „První podmínkou je však převedení dolu na Diamo,“tvrdí Mládek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia