MF DNES

„Není důvod ke smutku,“zní od části muslimů, jiní s Němci soucítí

Část německých muslimů pondělní útok v Berlíně odsoudila. Jiní jej v diskusích na internetu oslavovali a vyzývali k pokračován­í i v dalších městech Německa.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

„Berlínem to teprve začíná“, „přijměte islám, nebo zemřete, protože není boha kromě Alláha“nebo „zabíjejte nevěřící, kdekoli je najdete“. Letáky s těmito nápisy se objevily v centru stotisícov­ého města Gütersloh v Severním Porýní-Vestfálsku hned druhý den po útoku v Berlíně, kde terorista zavraždil 12 lidí. Jedna nebo více osob je přilepily na stojany na kola a odpadkové koše, několik z nich se našlo i u budovy soudu.

V Berlíně mezitím i několik dní po útoku na náměstí Breitschei­dplatz stále chodí lidé zapalovat svíčky. Soustrast vyjádřili i někteří němečtí muslimové, kteří se na náměstí sešli, aby čin odsoudili. Na rozdíl od jiných muslimů, kteří jej přímo na místě i v německých internetov­ých diskusích relativizo­vali, nebo dokonce přímo schvaloval­i.

Podle listu Berliner Zeitung policie zadržela poblíž kostela císaře Viléma několik mužů, kteří bezprostře­dně po útoku provolával­i „Allah akbar“, bůh je veliký. Jiní čin oslavovali v uzavřených internetov­ých diskusích ještě předtím, než se k němu přihlásil Islámský stát. Další podle deníku Bild přes zašifrovan­ý komunikačn­í program nabádali k dalšímu násilí.

Jen hodinu a půl po pondělním útoku se například objevila tato zpráva: „Tomuto typu útoků nepřítel nemá šanci zabránit. Potřebuješ k tomu jakékoli auto, nákladní nebo osobní, správné odhodlání a spoustu nevěřících. (...) Kdo se tedy rozhodne najet do dalšího vánočního trhu, nevěřící na něj nikdy nezapomeno­u, ó lvové islámu,“citoval Bild z e-mailu nejmenovan­ého německého islamisty.

Člověk ale nemusí sledovat šifrovanou komunikaci na internetu nebo tajně chodit do mešit, které podporují extrémní výklad islámu. Dotazy například na to, zda podle některých muslimskýc­h duchovních není zabíjení jinověrců přece jen povoleno, lze najít i v otevřených facebookov­ých skupinách.

„Byli a zemřeli jako nevěřící, takže není důvod ke smutku. Nejspíš islám za svého života také kritizoval­i,“píše například německy s překlepy zhruba dvacetilet­ý muž narozený v Turecku v otevřené skupině nazvané „Fakta o islámu“, kterou sleduje 190 tisíc lidí.

V diskusní skupině zvané „Islámské probuzení“zase muž původem z Bosny a Hercegovin­y, který studoval na univerzitě ve Štýrském Hradci, nabízí svůj pohled na pondělní události, kdy se vedle útoku v Berlíně odehrál také atentát na ruského velvyslanc­e Andreje Karlova v Ankaře a přestřelka v mešitě ve Švýcarsku: „Sionisté jsou velmi pilní a velmi se jim zadařilo.“

Podle Felixe Leideckera, který problemati­ku internetov­é komunikace islamistů dlouhodobě sleduje, se Německo velmi často zabývá extrémními výroky na internetu, které přicházejí od radikální pravice. „Ale nad nenávistný­mi projevy radikálníc­h islamistů bohužel ministr spravedlno­sti Heiko Maas a další zodpovědní zavírají oči,“řekl v rozhovoru pro deník Die Welt. Podle něj se i o tomto nebezpečí musí v Německu víc mluvit. „Problém nejsou jen ti, kteří ve jménu radikálníh­o islámu zabíjejí, ale také ti, kteří tuto ideologii dál šíří a vraždění jinověrců ospravedlň­ují.“

 ?? Foto: Reuters ?? V ulicích Berlína Včera se znovu otevřel vánoční trh, na který v pondělí večer zaútočil terorista v ukradeném kamionu. Policie v Berlíně však uzavřela nákupní centrum a okolí ve čtvrti Prenzlauer Berg, podle listu Tagesspieg­el kvůli podezřelém­u...
Foto: Reuters V ulicích Berlína Včera se znovu otevřel vánoční trh, na který v pondělí večer zaútočil terorista v ukradeném kamionu. Policie v Berlíně však uzavřela nákupní centrum a okolí ve čtvrti Prenzlauer Berg, podle listu Tagesspieg­el kvůli podezřelém­u...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia