MF DNES

Tragédie legendární­ho sboru

Ruský vojenský letoun se zřítil do Černého moře nedaleko Soči. Zemřelo všech 92 lidí na palubě včetně 64 členů slavného souboru Alexandrov­ci. Podle vyšetřovat­elů nic nenasvědču­je terorismu.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Roman Valutov se ocitl na seznamu obětí nedělní katastrofy u Soči. Záhy se však ukázalo, že žije. Zpěvákovi Alexandrov­ova armádního sboru zachránil život prošlý pas – striktní úřednice pasové kontroly ho do letadla nepustila. „Neletíte nikam,“dozvěděl se. Valutov přesto necítí radost. Jak by také mohl? Čtyřiašede­sát jeho kolegů a přátel ze souboru při pádu stroje do Černého moře zahynulo. Včetně dalších lidí – novinářů i členů posádky. Celkem 92 lidí.

Let, který mířil za ruskými vojáky na základnu Hmímím v syrské provincii Latákíja, skončil tragicky krátce po vzletu ze Soči. Alexandrov­ci, kteří prý měli vystoupit i v dobytém Aleppu, si už v Sýrii nezahrají.

Rusy událost zasáhla přímo do srdce, neboť soubor je tam nesmírně populární. „Jsem v takovém rozpoložen­í, jako by mě někdo udeřil do hlavy. Pořád tomu nevěřím,“řekl ruským médiím Vadim Ananějev, jeden z hlavních pěveckých sólistů souboru, který je známý jako Mistr Kalinka. Také on měl původně letět, ale na poslední chvíli dostal volno, protože jeho žena mu právě porodila třetí dítě.

Prezident Vladimir Putin vyhlásil na včerejšek státní smutek. Ruské televize zrušily zábavné pořady. Rusové nosili květiny a svíčky k moskevském­u sídlu Alexandrov­ců.

Putin také nařídil premiérovi Dmitriji Medveděvov­i, aby sestavil státní komisi pro vyšetření katastrofy Tu-154. Média mezitím spekuloval­a o jejích možných příčinách.

Závada, či chyba pilota?

Byť vyšetřovat­elé zatím zcela nevyloučil­i žádnou z možností, s verzí případného teroristic­kého útoku včera pracovali jako s nejméně pravděpodo­bnou variantou.

„Za havárií zřejmě byla chyba pilota, případně technická závada,“oznámil včera ruský ministr dopravy Maxim Sokolov. Ani ruské tajné služby včera neviděly žádné známky toho, že by v pozadí katastrofy

mohl být atentát. „Indicie a skutečnost­i svědčící o možnosti spáchání teroristic­kého činu nebo diverze na palubě letadla nejsou v současné době k dispozici,“citovala agentura TASS kontrarozv­ědku FSB.

Hlavními pracovními verzemi tak včera zůstávalo, že se do motoru mohl dostat nějaký předmět, dále

nekvalitní palivo, které mohlo mít za následek ztrátu tahu a zastavení motorů, chyba pilota nebo technická porucha letadla. Více nejspíš odhalí až expertiza trosek letounu, které byly už včera vytahovány z moře.

V ruských médiích se včera objevil audiozázna­m poslední komunikace mezi řídící věží a posádkou na

palubě. Vyplynulo z něj, že letadlo nemělo krátce před nehodou žádné problémy. Hlas posádky byl klidný až do chvíle, kdy „tučko“zmizelo z radarů (stalo se tak už dvě minuty po startu v Soči). Podle řízení letového provozu panovalo v místě pádu dobré počasí.

Spekulace o násilném scénáři katastrofy

se objevily zejména v ruských médiích. Největší pochybnost­i vzbudilo to, že piloti nevyslali žádný nouzový signál. Stanice Echo Moskvy si například kladla otázku, proč vlastně letadlo provedlo mezipřistá­ní v Soči, když stroje stejného typu obvykle z Moskvy do Sýrie létají přímo.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Lemberk, MF DNES ?? Alexandrov­ci často jezdí i do Česka. Před čtyřmi lety vystoupili v jihlavském letním kině. Vystoupení
Foto: Petr Lemberk, MF DNES Alexandrov­ci často jezdí i do Česka. Před čtyřmi lety vystoupili v jihlavském letním kině. Vystoupení
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia