MF DNES

Netanjahu slibuje pomstu za rezoluci

- Dagmar Langová redaktorka MF DNES

Předvolání velvyslanc­ů zemí Rady bezpečnost­i, které hlasovaly pro rezoluci a mají v Izraeli ambasádu – tedy Británie, Číny, Ruska, Francie, Egypta, Japonska, Uruguaye, Španělska, Ukrajiny, Nového Zélandu a USA. Zrušení plánované návštěvy ukrajinské­ho premiéra Volodymyra Hrojsmana, který měl dnes přijet do Izraele. Takové byly první reakce izraelskéh­o premiéra Benjamina Netanjahua na rezoluci, již v pátek v patnáctičl­enné Radě bezpečnost­i OSN schválilo 14 zemí. USA se zdržely a nevyužily práva veta, kvůli čemuž rezoluce, již inicioval Egypt (a následně ji chtěl stáhnout), prošla.

Izrael už také ruší veškerou rozvojovou pomoc Senegalu a chystá se zablokovat finanční příspěvky do institucí OSN.

Zatímco Palestinci včetně teroristic­kého Hamasu v Gaze rezoluci nadšeně aplaudoval­i, Netanjahu ji označil za hanebnou. „Rada bezpečnost­i nedělá nic pro zastavení masakrován­í půl milionu lidí v Sýrii a současně se spojí proti jediné skutečné demokracii na Blízkém východě,“dodal s tím, že se nepodřídí.

Osady se začaly budovat po šestidenní válce v roce 1967, kdy Izrael napadly arabské státy. Z většiny tehdy získaných území, jako například Sinaj nebo Gaza, se Izrael už stáhl. Nicméně držení Judeje a Samaří považuje za důležité kvůli své bezpečnost­i. O to hůře vnímá proto rezoluci v době, kdy jsou mírová jednání s Palestinci na bodu mrazu. A také po zkušenoste­ch ze stažení z Gazy, odkud na něj Hamas v posledních letech vypálil tisíce raket.

I když řada Izraelců nesouhlasí s výstavbou osad, někteří věřící považují Samaří a Judeu za část biblické židovské půdy. Rezoluce nepožaduje, aby byly dosavadní osady zrušeny a osadníci, kterých je na půl milionu, odešli. Některá izraelská média proto viní Netanjahua, že jeho reakce je přehnaná.

Ten však, aby se udržel v křesle, potřebuje podporu pravicovýc­h stran. Navíc jeho vztahy s americkým prezidente­m Barackem Obamou nejsou dobré a Netanjahu vnímá rezoluci jako krok, kterým chtěl Obama ještě před odchodem z funkce podrazit Izraeli nohy.

Na druhou stranu ale panují obavy, že rezoluce podnítí další palestinsk­é akce proti Izraeli před různými mezinárodn­ími organizace­mi.

Rezoluce OSN požadující ukončení výstavby osad v Judeji a Samaří rozzlobila Izrael. Premiér už zahájil odvetu vůči těm, kteří pro ni hlasovali.

 ?? Foto: AP ?? Rozzlobený premiér Benjamin Netanjahu začal s odvetou.
Foto: AP Rozzlobený premiér Benjamin Netanjahu začal s odvetou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia