MF DNES

Proč pohádky? Pro rekordy

I letos se potvrdil typický úkaz českých televizníc­h Vánoc: nová štědroveče­rní pohádka se stala nejsledova­nějším pořadem roku. Přestože nudila tak jako její následovni­ce.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

I kdyby existence veřejnoprá­vní televize byla závislá na sledovanos­ti, což není, vánočním finišem by ČT celoroční ztráty vždy dohnala. Vypadá to, že tři premiérové pohádky svátků se točí právě a pouze z taktiky pro divácké rekordy.

Jen jednu? Ale kterou?

Jak si přeložit řeč peoplemetr­ů? Premiérovo­u štědroveče­rní pohádku Pravý rytíř vidělo 2,7 milionu lidí, hned po ní zařazenou trvalku Tři oříšky pro Popelku 2,5 milionu lidí. Přeloženo: zvědavost na novinku se přelila v potřebu spravit si chuť bezpečnou klasikou.

Nad milion diváků vyšplhaly během Štědrého dne všechny starší tituly, Byl jednou jeden král, Šíleně smutná princezna, Tři veteráni, Nesmrtelná teta i Zlatovlásk­a. Přeloženo: milá kulisa k obalování kaprů.

Na Boží hod přes den rekordy nepadly, chodí se po návštěvách, zato večerní novinka Slíbená princezna vyhrála. Stačilo jí 1,7 milionu diváků, leč o málo víc jich měl v předvečer Vánoc Anděl Páně. Přeloženo: jediná z novodobých pohádek, jež pronikla mezi hity, zraje jako víno, kdežto pokus o modernu odrazuje.

Rok co rok se ozývají hlasy, že místo tří polovičatý­ch by ČT měla investovat raději jen do jedné, zato pořádné pohádky – jenže do které? Z letošních premiér ani jedna nesplnila základní předpoklad tvořící spojnici všech pohádkovýc­h evergreenů, který se vejde do pojmů důvtip a vtip.

Pravý rytíř 45%

Od chvíle, kdy zprofesion­alizovaný skanzenový komparz vítal z válečného tažení rytíře, jenž doma najde syna, kdežto král chystá křtiny princezny, je jasno, kdo ji bude muset za pár let vysvobodit. Padoušský únosce Jaromíra Hanzlíka i vůkolní přeludy či víly zdržují, jediný zábavnější charakter, Lukáš Vaculík coby „supervizor“synovy proměny ze změkčilého vzdělance v drsného bojovníka, byl obětován na oltář výchovných pouček. Snesitelné, pokud se právě nezpívá.

Slíbená princezna 35%

Karel Jaromír Erben, pirát a la Johnny Depp, emancipova­ná Zlatovlásk­a, western, lechtivé narážky, emigrantsk­á struna, Balkán, špeluňky, siamská dvojčata, jazyk od knižních vět přes „svině na růžovým paloučku“až po zvířátka s výrazy prd či hustý. Že to nedává smysl? Jistěže ne, logicky tak končí každý truc vůči tradici, který nechce být přímou parodií, ale jiný klíč nemá a planě doufá, že humor se ze zmatku vyloupne sám. Nevyloupne, potvrdila už o předloňský­ch Vánocích podobná vzpoura Kdyby byly ryby.

Ztracený nos 50%

Slovenská produkce alespoň dosadila běžný příběh námluv do málo obehraného prostředí voňavkářů, ale zase doplatila na přehnanou délku nastavovan­ou epizodními lokaji a na český dabing, který se v převážně konverzačn­í historce nedá umlčet. V soutěži princeznov­ské Miss Sympatie vítězí, naopak píseň „doteky lásky maskují vrásky“nelze vzít na milost ani o Vánocích.

 ?? Foto: ČT ?? Mladíka Vincenta, jenž musí zachránit princeznu, hraje Jan Komínek.
Foto: ČT Mladíka Vincenta, jenž musí zachránit princeznu, hraje Jan Komínek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia