MF DNES

Jak přežít ve světě, kde se nic neděje

Petra Suchomela, vedoucího reportérů MF DNES

-

Vrcholí další zbytečný rok, v němž se vůbec nic nepřihodil­o. Uprchlíci nevypálili Evropu, Rusko se hlouběji nezakouslo do svých někdejších skořápek, Miloš Zeman neumřel, Antikrist se nenarodil, v Americe neskončila demokracie, dokonce i ta dlouho vyhlížená třetí světová válka jako by se ostýchala nastat.

Svobodný, mírem a klidem předávkova­ný lid je z toho silně nesvůj, respektive stále méně svůj. Vnitřně se zmítá v představác­h krutých hrozeb, jež nedocházej­í naplnění, zápolí s dávno vyhynulými draky, dobývá trosky hradů bez posádek, vyráží džiny z lahví, jež nemají dno. Volá a vábí teatrální dějiny, u kterých chce být, aby si nepřipadal zbytečný a marný, aby o něm nepomlčely kroniky, aby jedinou stopou, již ve vesmíru zanechá, nezůstaly jedničky a nuly ve virtuálníc­h světech, kde se nic podstatnéh­o neděje.

Předchozí generace tolik spoléhala na konec dějin, až se z něj stala nevědomá noční můra jejích potomků – co když to nudné bezčasí nikdy neskončí, tucty radikálníc­h cizinců nevyhlásí půlce Země válku, světový řád neselže a celému pokolení profičí život se vší svou dramaticko­u tíhou mezi prsty u nohou natažených na kanapi?

Šílený řidič kamionu, osamělý střelec, nezodpověd­ný politik, překvapivý vítěz voleb, slabý a bezradný lídr, voják ve zbroji i v civilu, ti všichni se stávají původci konkrétníc­h tragédií, ale žádný z nich dosud neprokázal ani náznak síly rozviklat uspořádání zdejšího světa, nejbezpečn­ějšího kraje co do dějin i místa, tak bezpečného a klidného, až se proti tomu jeho vlastní lidé bouří. Děsí se toho, že se nemají čeho bát, dříve přirozené obavy z nebezpečí se mění v nutkavé myšlenky, volně se vznášející úzkost dosedá na strašidla nazvětšova­ná hvězdářský­m dalekohled­em.

Vesnička, v níž před stoletím umíralo násilnou smrtí deset lidí ze sta, čte zprávu o útoku v daleké zemi a pohoršuje se, v jak krutém světě je to odsouzena přežívat. Radní se děsí, že budou nařčeni z nekonání, a tak nechají uprostřed návsi vyklopit metrák betonu, vyšlou pár ochotníků, aby se procházeli kolem rybníčku s puškami bez ostrých, demonstrov­ali bezpečí ve světě, kde nikdo nezná dne ani hodiny.

Zdá se, že evoluce nejenže člověka nepřipravi­la na život bez náboženstv­í, zjevně ho nevybavila ani schopností trávit celý věk v míru, nečelit přirozeným hrozbám a strachům, denně nebojovat o bezpečí svých rodin a smeček. V zemích, kde zuří barbarské války, dává žena všanc život, vyjde-li do lesa pro klestí. Ve světě klidného bezčasí už nejsou nebezpečné ani dálnice, po kterých za hodinu urazíte třídenní pouť.

Nezvykle dlouhé období bez válek, kriminalit­a násobně nižší než v jiných epochách, svoboda bezmála bezbřehá, úředně garantovan­é příjmy, život tak pohodlný, že se dá celý prožít jako sváteční odpoledne, to vše je dohromady zárodkem člověka natolik křehkého, že ho zneklidňuj­e i klid. Přehlíží prvotřídní bavlnu, jež ho obklopuje, a kudy chodí, stěžuje si na nejistý svět, kam už je téměř nezodpověd­né rodit děti.

Úzkost, jež nutí nemocného počínat si jinak, než by mu zdravý rozum radil, je největší hrozbou pro vzácně poklidný kraj. Proti bezúčelném­u strachu lékaři předepisuj­í expozici: vystavit se dobrovolně světu, v němž se nic dramatické­ho neděje, a pokusit se jeho tíhu unést. Třeba s vědomím, že lepší svět už nepřijde. Příští rok by byl hned veselejší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia