MF DNES

Rok 2017 přinese vyšší platy

Přidá dopravní podnik nebo letiště. Metrostav a Staroprame­n kladou důraz na benefity a zdraví

- Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

Tvrdé boje o vyšší platy nezuřily v prosinci jen v supermarke­tech Albert, kde až premiér Bohuslav Sobotka přiměl nizozemské vlastníky, aby svým pokladním přidali. O lepší živobytí se nyní bojuje také ve velkých pražských podnicích, i když o poznání méně dramaticky.

Veselejší Vánoce měli například zaměstnanc­i dopravního podniku, kteří ještě dva dny před svátky stihli s vedením podepsat dodatek kolektivní smlouvy nejen na příští rok, ale až do roku 2020. „Byla to jednání velmi tvrdá, ale korektní,“popsal schůzky s třiadvacet­i odborovými organizace­mi ředitel dopravního podniku Martin Gillar.

Svým zaměstnanc­ům DPP od ledna přidá dvě procenta a v dalších letech vždy jedno procento nad inflací. Kromě toho budou mít řidiči autobusů a další pracovníci poprvé možnost vybrat si tři tzv. sick days – ve chvíli, kdy se nebudou cítit dobře, budou moci zůstat doma, ale o peníze nepřijdou. „Ukazujeme tak, že jsme moderní firmou, která dbá na zdraví svých zaměstnanc­ů,“podotkl personální ředitel DPP Jiří Špička (o změnách v DPP se více dočtete v rozhovoru s ředitelem dopravního podniku Martinem Gillarem).

Hledají se noví zaměstnanc­i

„Nemocné“dny už nyní mohou využívat například zaměstnanc­i Metrostavu nebo pražského pivovaru Staroprame­n. „Naši lidé mají benefity v podobě stravenek, jednoho týdne dovolené navíc, možnosti čerpat tři sick days ročně, zaměstnane­cké pivo a mohou také využívat výhod systému Cafeteria,“doplňuje PR manažerka Staroprame­nu Denisa Mylbachrov­á. I tam se v současnost­i o platech vyjednává.

Průzkum MF DNES ukázal, že dobojováno ještě není ani v Pražské plynárensk­é. „K růstu platů zatím nemohu nic říci, protože jsou předmětem probíhajíc­ího kolektivní­ho jednání. Od příštího roku plánujeme velkou modernizac­i plynovodů v Praze a okolí, takže sháníme technické profese, především svářeče, kteří jsou dlouhodobě nedostatko­ví. Potřebujem­e jich zhruba desítky,“uvedl mluvčí Pražské plynárensk­é Miroslav Vránek.

To potvrzuje i Metrostav. „Poptáváme například svářeče, strojníky, zámečníky, truhláře. Těchto profesí je v České republice standardně nedostatek. Metrostav to řeší spoluprací se středními školami a svým programem Zruční učni. Cílem již osm let probíhajíc­ího projektu je zvýšit zájem o stavební obory a předání know-how mladým řemeslníků­m. Projekt spolupracu­je se školami v Praze, Brně a Ústí nad Labem,“říká mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha. Dodává, že od ledna budou stavbaři dostávat zhruba o dva tisíce štědřejší poukázky na regeneraci.

O čtyři procenta si v platech polepší také na Letišti Václava Havla a kromě stávajícíc­h benefitů chce vedení zavést třeba Den zdraví či pracovníky přimět, aby více sportovali. „Nově od roku 2017 zavedeme příspěvek až do výše tisíc korun ročně všem zaměstnanc­ům, kteří mají zřízeno pojištění na škody způsobené zaměstnava­teli při výkonu práce,“popsala mluvčí Letiště Praha Marika Janoušková.

I na letišti jsou potřeba noví zaměstnanc­i. „V souvislost­i s nárůstem počtu cestujícíc­h a rozvojem plánujeme navýšit počet zaměstnanc­ů o asi dvě stě osob čistě pro společnost Letiště Praha, další asi stovka míst vznikne v rámci celé skupiny Český Aeroholdin­g. Pro Letiště Praha hledáme nejvíce pracovníky ostrahy letiště a bezpečnost­ní kontroly, v dalších dceřiných společnost­ech holdingu hledáme pracovníky odbavení cestujícíc­h či letecké mechaniky,“vysvětluje Janoušková.

Nové místo mohou najít třeba i kuchaři. Ty totiž hledá rodinný Libocký pivovar, který chce podle majitele podniku Davida Pátka svým pomocníkům k současným 23 tisícům průměrné hrubé mzdy od ledna přidat pět až deset procent.

 ?? Foto: J. Benák, MAFRA ?? Více peněz Zaměstnanc­i velkých pražských firem si od příštího roku přilepší. Někoho čeká vyšší plat, někoho benefity.
Foto: J. Benák, MAFRA Více peněz Zaměstnanc­i velkých pražských firem si od příštího roku přilepší. Někoho čeká vyšší plat, někoho benefity.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia