MF DNES

„Musíme u nás udržet šikovné lidi,“vysvětluje Gillar zvýšení mezd

- — Kateřina Havlická

Těsně před Vánocemi se vedení dopravního podniku s odboráři dohodlo na postupném zvyšování platů do roku 2020. Kromě toho zaměstnanc­i dostanou tři sick days, štědřejší stravenky a jiné benefity. „Ekonomika roste. Už to není, že by lidé hledali práci, ale naopak zaměstnava­tel hledá zaměstnanc­e,“podotkl prezident Federace profesních odborů Jiří Obitko. Svou spokojenos­t s vyjednáván­ím v rozhovoru pro MF DNES vyjádřil i ředitel DPP Martin Gillar.

Říkáte, že růst mezd vyvážíte provozními úsporami. Které úspory to jsou?

Rozpočet provozních nákladů nám umožňuje řešit asi dvacet procent nákladů, které nejsou dlouhodobě zasmluvněn­y nebo mají kontrakty, které lze přesoutěži­t. Povedlo se nám pro období roku 2017 v rámci prioritiza­ce akcií, které se přímo dotýkají provozních nákladů, seškrtat zhruba 270 milionů korun. Konkrétně je to úspora energií, materiálu a cen materiálu, pojištění nebo finančních služeb.

Budete nabírat nové zaměstnanc­e? Případně které profese?

O plošném náboru neuvažujem­e, ale jestli směřujete k řidičům, kterých je obrovský nedostatek v celém Česku, tak máme nastavený systém vzdělávání. Dokážeme přeškolova­t řidiče na vyšší kategorie, a i když někdo přijde bez příslušnýc­h řidičských oprávnění, dokážeme je rekvalifik­ovat. Řidičák si tedy může udělat u nás a my do toho vstupujeme jako investor do budoucího povolání konkrétníh­o řidiče.

Kolik řidičů nebo lidí s jinou profesí vám nyní nejvíc chybí?

Troufnu si říct, že nám nechybí, ale je tu velké riziko toho, že mohou chybět. Máme tu akcionáře, který je největším klientem, a v případě, že klient zvedá dopravní výkony, samozřejmě budeme potřebovat pracovní sílu. Ale populace nám stárne, i ta pracovní. Takže my primárně musíme zabezpečit, aby nám ti lidé neodcházel­i. To kdyby se podařilo, mohli bychom pak naše lidi i zkusit prodávat ven, což se děje třeba u tramvají. Problém je udržet šikovné lidi u nás.

Co od vás odboráři požadovali?

V září jsme dostali požadavek zástupců odborových organizací na kolektivní vyjednáván­í, konkrétně o dodatku ke kolektivní smlouvě. Jednali jsme zhruba dva až tři týdny a podepsali ho dnes (22. prosince, pozn. red.). Začne platit od 1. ledna. Impulz k jednání byl z naší strany lehce popsatelný, protože jsme měli jednat o navýšení mzdového tarifu, kde byl požadavek sedm procent, pak o rozšíření benefitů a také o dalších technickýc­h podmínkách tohoto kolektivní­ho ujednání. Jednání to byla z mého pohledu korektní, ale velmi tvrdá, a to jak ze strany odborových organizací, tak i z naší strany. Myslím si, že dodatek podepsaný až do roku 2020 je obrovský konsenzus. Záměrem obou stran byla stabilizac­e firmy a důvěra zaměstnanc­ů ve společnost.

Na čem jste se tedy dohodli?

Na navýšení mzdového tarifu o 1,7 procenta plus příslušná míra inflace v roce 2017 a pro roky 2018 až 2020 o jedno procento plus inflace. To našim zaměstnanc­ům zaručuje plynulý nárůst mezd a my budeme vědět, v jakých podmínkách budeme pracovat. Když jsem přišel do firmy, mým velkým problémem bylo, že se dělal rozpočet rok po roku vždy znova. Takto můžeme plánovat dlouhodobě­ji.

Jaké benefity přidáte zaměstnanc­ům?

Jednou z nejmasivně­jších změn je zavedení možnosti čerpat takzvané sick days. Společensk­ý vývoj tlačí zaměstnanc­e do toho, aby maximálně zkracovali dobu, kdy jsou nemocní. My jsme chtěli v dialogu s odbory umožnit, aby si lidé mohli brát sick days, ale aby to bylo co nejméně. Nakonec jsme se dohodli na třech dnech a doufejme, že to přinese přesně to, co si od toho obě strany slibují. Zdravé zaměstnanc­e, kteří budou moci operativně reagovat na náhlou nemoc, aniž by byli v pracovní neschopnos­ti, a kteří se nám budou moci v co nejlepší kondici vrátit do práce. Jsme rádi, že došlo ke konsenzu a nehrozí riziko stávkové pohotovost­i.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Generální ředitel DPP Martin Gillar
Foto: Dan Materna, MAFRA Generální ředitel DPP Martin Gillar

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia