MF DNES

TCHYNĚ a čočka

Moje babička říkávala, že na Nový rok musí být k obědu čočka. Prastarý zvyk totiž praví, že čočka na Nový rok přináší peníze a blahobyt.

-

Tradice dodržuji a hodlala jsem je dodržet hned první rok, co jsem se vdala. Zde bych snad měla podotknout, že do manželství jsem vstupovala kuchařským­i dovednostm­i zcela neposkvrně­ná. Neuměla jsem nakupovat, vařit, smažit ani péct. Ne že bych byla nešikovná, ale nepovažova­la jsem za nutné zabývat se nudnými pracemi (vaření, nakupování), když jsem je zrovna nepotřebov­ala.

Také jsem do doby, než jsem se vdala, vykřikoval­a něco o rovnoprávn­osti a s oblibou jsem si zpívala první sloku písničky: Vážila málo, v oku jí hrálo a měla jedinej sen. Zahradu s pávy, sluhu až z Jávy, mít se a spát celej den. Ten, kdo tohle jí dá, ten ji jedině vdá... Pak jsem se zamilovala a začala zpívat sloku druhou: Běžely pátky, týdny a svátky, když v tom vidím holku sem jít. Říká, že touží žít třeba v louži, jen když najde něhu a cit. Ten, kdo tohle jí dá, ten ji jedině vdá...

Vdala jsem se, měla něhu a cit a rozhodla se zadělat na buchty. Jenže jak se dělá kvásek? Nikdo nebyl doma a já chtěla manžela překvapit buchtami za každou cenu. I za cenu vlastního znemožnění. Šla jsem na radu po domě a upekla své první buchty za asistence dvou sousedek.

Příště jsem dumala nad zmrzlým kuřetem a vzpomínala na babičku, která drůbež před pečením kuchala. Jak ale vykuchat zmrzlé kuře? Od sousedky jsem se dozvěděla, že doba pokročila a kuřata se prodávají již vykuchaná. Hodila jsem zmrzlé kuře na pekáč a upekla ho i s vloženým igelitovým sáčkem, ve kterém byly kuřecí droby. Inu, učený z nebe nespadl.

A pak přišly vánoční svátky, které jsem měla trávit poprvé s novou rodinou, a já pozvala na novoroční oběd manželovu matku. Tenkrát se neprodával­a čočka předvařená, musela se několik hodin před vařením máčet ve vodě. Hodila jsem namočenou čočku do tlakového hrnce před polednem a počítala s tím, že bude v divotvorné­m hrnci hotová za pět minut. Pak ji teprve ochutím a po vítacím obřadu podle potřeby přihřeji. Vše jsem měla promyšleno do puntíku. O pár minut později tlakový hrnec bouchl. Víko se zadrhlo o okraj hrnce, takže mě nezabilo, ale čočka ozdobila kuchyňský strop, část stěn a okna. Byl to šok! Musela jsem uklidit a znova odměřit potřebné množství zatracené luštěniny, kterou jsem hodila do obyčejného rendlíku a začala se modlit, aby nenamočená čočka pro mne v potřebnou dobu zázrakem změkla. Přesně v poledne jsme všichni zasedli k prostřeném­u stolu a já dostala zdvořilý kompliment za krupičkovo­u polévku. Pak jsem se vrhla k čočce. Zázrak se nekonal – byla tvrdá. Vařila jsem ji hodinu a půl, a když už všem kručelo v břiše, vzdala jsem to a naházela polotvrdou čočku na talíře. Manželova matka měla falešné zuby, tvrdá čočka se jí dostala pod protézu a rozkývala jí celý chrup. Nikdy mi to nezapomněl­a a všude mě pomluvila, jaká jsem mizerná hospodyně. Ale proč to všechno povídám? No přece abyste si vážili toho, že doba pokročila, čočka ve varném sáčku je hotová za dvacet minut a tchyně mají o důvod méně pomlouvat. Tak šťastný Nový (i nový) rok! ●

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia