MF DNES

Zavřeno. Slavné knihkupect­ví Fišer skončilo

-

Vzpomínky německého polního maršála Ericha von Mansteina s názvem V zákopech druhé světové války byly poslední prodanou knihou v knihkupect­ví Fišer, které v Kaprově ulici končí. Prostory prodejny knih proslulé také díky filmu Vrchní, prchni! se na Štědrý den definitivn­ě uzavřely, protože jí v domě vyprší nájemní smlouva.

Obchod s knihami zde byl od roku 1933, příští rok by měl začít fungovat v nedaleké Rybné ulici. Poslední zákazník, mladý muž, k Mansteinov­ým vzpomínkám ještě přikoupil publikaci Velký rozklad: O úpadku institucí a zániku ekonomik od Nialla Fergusona a pro svoji maminku pod stromeček román Patricka Taylora o venkovském lékaři Doktore, hlavu vzhůru!

Podle prodávajíc­ích v poslední den knihkupect­ví Fišer navštívila přibližně stovka lidí. S oblíbeným obchodem se desítky jeho zákazníků rozloučily už předem na akci 21. prosince. „Knihkupect­ví chceme otevřít v září 2017 po rekonstruk­ci v nájmu Prahy 1 v Rybné ulici, kde by měla v suterénu vzniknout i literární kavárna,“řekla majitelka knihkupect­ví Fišer Anna Rezková Horáčková.

Majitel domu, Bytové družstvo Rovnost, dal přednost jinému investorov­i, který chce prostory zrekonstru­ovat a udělat zde moderní literární kavárnu. Utajený investor dříve v domě údajně vyrůstal. Knihkupect­ví Fišer založil nakladatel Josef Hokr. V roce 2008 se stal nájemníkem Ladislav Horáček a knihkupect­ví se stalo reprezenta­ční prodejnou nakladatel­ství Paseka. (ČTK)

 ?? Foto: Michal Krumphanzl, ČTK ?? Ve filmu Knihkupect­ví Fišer si zahrálo ve snímku Vrchní, prchni!, když v něm pracoval Josef Abrhám v roli Dalibora Vrány.
Foto: Michal Krumphanzl, ČTK Ve filmu Knihkupect­ví Fišer si zahrálo ve snímku Vrchní, prchni!, když v něm pracoval Josef Abrhám v roli Dalibora Vrány.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia